Haberler

AB İlerleme Raporu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, AB stratejik hedefinin sonuna kadar takip edilmesi, AB İlerleme Raporu'nda belirtilen eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve müzakerelerde verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, AB stratejik hedefinin sonuna kadar takip edilmesi, AB İlerleme Raporu'nda belirtilen eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve müzakerelerde verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğan, TBMM AB Uyum Komisyonunun CHP'li üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonunun 9 Kasım Çarşamba günü yayınladığı 19. İlerleme Raporu hakkında görüşlerini ifade etti.

Raporun, "Türkiye hakkında bugüne kadar yayınlanmış en olumsuz rapor olarak tarihteki yerini alacağını" savunan Doğan, bunun iyi irdelenmesi gereğini vurguladı. Türkiye'nin mart ayında gerçekleştirilen zirvede AB'ye taahhüt ettiği 72 kriterden 67'sini yerine getirdiğini belirten Doğan, yolsuzluklarla etkin mücadele, kişisel verilerin korunması düzenlemesinin AB'ye uyumlu hele getirilmesi, EUROPOL ile operasyonel işbirliği anlaşması imzalanması, cezai konularda AB üyesi ülkelerle etkili bir adli işbirliği sağlanması ve Terörle Mücadele Kanunu'nun AB kriterlerine uyumsuzluğunun giderilmesini içeren beş kriterin ise iktidarca yerine getirilmek istenmediğini savundu.

Doğan, "Beş kriter yerine getirilmeyince 'vizesiz Avrupa' hayalden öteye gidemedi. Hayaldi ve hayal olarak kaldı. Yerine getirilen diğer kriterlerin içi ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan KHK'lerle boşaltıldı." dedi.

Yaşanan sürecin rapora yansıyacağının herkesçe bilindiğini, ancak raporun sadece 15 Temmuz sonrasını değil, son bir yıla ilişkin değerlendirmeleri içerdiğini dile getiren Doğan, raporun AB ülkelerinin bazı terör örgütlerine destek verdiği gerekçesiyle önemsizleştirilemeyeceğini anlattı.

Rapordaki bazı tespitlere işaret eden Doğan, yolsuzluğun ciddi sorun olması, terörle mücadele edilirken insan haklarına saygı duyulması, yargının bağımsız olması, azınlık sorunlarına iktidarın kulak tıkaması, ayrımcılıkla mücadele yasasının çıkarılmamasının önemli tespitler olduğunu kaydetti.

Doğan, 102 sayfalık raporda onlarca alanda gerileme ya da yerinde durmanın söz konusu olduğunu gördüklerine işaret ederek, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulamayacağını, gelinen süreçte her iki tarafın da yapıcı olması gereğini vurguladı.

Türkiye ile AB arasındaki 50 yıllık birikimin heba edilemeyeceğini ifade eden Doğan, "Böylesi stratejik bir hedefin siyasilerin kariyer planlaması malzemesi haline gelmesine karşıyız. Biz bu stratejik hedefin sonuna kadar takip edilmesi gerektiğini savunuyoruz. AB ile ilişkilerde gelinen son noktadan dolayı kaygılıyız. Yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Bu ve benzeri olaylar nedeniyle insani değerler ve özgürlüklerden her geçen gün uzaklaşıyoruz. Bu çok vahim bir durum. Raporda belirtilen eksiklikler hükümet tarafından ciddiyetle bir an önce ele alınsın ve müzakerelerde taahhüt edilenler yerine getirilsin." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title