Aa Tarihinde Dönüm Noktası
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın 100.Yıl Vizyonu kapsamında, Saraybosna'ya Balkanlar Bölge Müdürlüğü açmaya karar verdiklerini belirterek, "Saraybosna'dan Boşnakça-Sırpça-Hırvatça yayın yaparak"...
Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın 100. Yıl Vizyonu kapsamında, Saraybosna'ya Balkanlar Bölge Müdürlüğü açmaya karar verdiklerini belirterek, " Saraybosna'dan Boşnakça-Sırpça-Hırvatça yayın yaparak bölgenin sesini dünyaya, dünyanın haberini de Balkanlar'a duyuracak ve böylece barışa, huzura ve dostluğa katkı sağlayacağız" dedi.
AA'nın Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça yayını ile AA Balkanlar Bölge Müdürlüğünün açılışı, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün katılımıyla yapıldı.
Kemal Öztürk, açılış töreninde, AA'nın, 1920'de Kurtuluş Savaşı veren Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak amacıyla ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulduğunu hatırlatarak, "Bu ajansın harcında umut var, heyecan var, idealizm var" dedi.
Öztürk, geçen yıl eylül ayında kendilerinin de bu umut, heyecan ve idealizmle bir karar aldıklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"Dedik ki: Bölgesinde barış, istikrar ve huzur için gayret sarf eden yeni Türkiye'nin gücüne yakışır bir ajans olmalıyız. Kendimizi yenileyelim, güçlendirelim ve dünyanın en saygın 5 ajansından biri olmak için yola çıkalım."
Bu amaçla "AA'nın 100. Yıl Vizyonu" diye adlandırdıkları bir proje hazırladıklarını anlatan Öztürk, projeye göre ajansın, 11 yabancı dilde yayın yapmasına karar verdiklerini belirterek, bu yayınların ilkinin bugün burada başlayacağını söyledi.
Kemal Öztürk, " Saraybosna'dan Boşnakça-Sırpça-Hırvatça yayın yaparak bölgenin sesini dünyaya, dünyanın haberini de Balkanlar'a duyuracak ve böylece barışa, huzura ve dostluğa katkı sağlayacağız" diye konuştu.
AA'nın tarihinde bugünün, çok önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Öztürk, şöyle devam etti:
"Çok heyecanlıyız, çok gururluyuz. Bu tarihi sayfayı, yakın tarihte yaşanan büyük acıların üstesinden gelmeye, halklar arasına örülmüş psikolojik duvarları yıkıp yeni bir başlangıç yapmaya azmeden Saraybosna'da açıyoruz. Umuyoruz ki bugün deneme yayınına başlayacak Boşnakça-Sırpça-Hırvatça haber merkezimiz, bu dil havzasındaki ülkelerle Türkiye arasında iyi ilişkilerin gelişmesine hizmet ederken, söz konusu ülkeler ve bilhassa Bosna-Hersek ulusunu oluşturan halklar arasındaki sorunların çözümüne de katkıda bulunur."
-"Sevgiden haber yapalım diye geldik"-
Öztürk, geçen ay Türkiye'yi ziyaret eden Bakir İzzetbegoviç'in, AA Haber Akademisinde öğrenim gören genç gazeteci adaylarına, "Bosna-Hersek'te savaşı gazetecilerin başlattığını söyleyebiliriz. Basın büyük bir güç. İnanıyorum ki siz bu gücü barış yoluyla kullanacaksınız" dediğini anımsatarak, şöyle dedi:
"Sayın Başkan, hiç şüpheniz olmasın ki Anadolu Ajansının kapıları ve haberleri sadece barış isteyenlere açıktır. Bosnalı gazeteci ve şair merhum Ali Riza Gaşi, bir şiirinde, sevgiye dair haberlerin yokluğundan şikayet eder. Öyleyse biraz da sevgiden haber yapalım diye geldik. Biz buraya iyi niyetin ötesinde aşk ile geldik. Kemo Monteno'nun şarkısı 'Sarayevo Lubavi Moya',
( Saraybosna Sevgilim) bizim de şarkımız; bütün Türkiye'nin şarkısıdır. Biz bu şehre, bu ülkeye tarifi imkansız bir sevgi duyuyoruz. İşte biz böyle geldik. Sevdalinka'nın nağmeleri kadar içli, Drina suları kadar derin, Saraybosna halkının kahramanlığı kadar büyük bir sevgi."
-"Bu sefer mutluluğun, kardeşliğin, dostluğun ve sevincin haberini yapmaya geldim"-
Saraybosna'ya bir grup seçkin insanla geldiklerini dile getiren Öztürk, şunları söyledi:
"Saraybosna'ya gelirken, bize bu sevgiyi aşılayan, ülkelerimiz arasındaki tarihi bağın tazelenip kuvvetlenmesine büyük emekleri geçen ve Türkiye'de isimleri daima Bosna-Hersek'le beraber anılan bir grup seçkin insanı da beraberimizde getirdik. Bağımsız Bosna-Hersek'teki ilk büyükelçimiz olarak Ankara ile Saraybosna arasında bir gönül köprüsü kuran Sayın Şükrü Tufan, savaş yıllarında Bosna-Hersek'e yardım kampanyaları düzenleyen ve Bosna-Hersek ile dayanışma ruhunu canlı tutmak için o zamandan beri canla başla çalışmaya devam eden Sayın Süleyman Gündüz, Sayın Hüseyin Kansu, Sayın Bahadır İslam, Sayın Mukadder Tanok Kırbaş, gazeteci meslektaşım Sayın Münire Coşkun Atamer de buradalar. Buraya onların ve ismini anamadığımız onlarca nice yiğit insanların selamlarını, dualarını alarak geldik. Onlar gibi daha birçok idealistin fevkalade zor şartlar altında açtığı yollardan geçerek geldiğimizi biliyor ve onlara minnet duyuyoruz."
Kemal Öztürk, Saraybosna'ya ilk defa 1995 yılında bir gazeteci olarak geldiğini anımsatarak, "Savaşın, acının, hüzün çok haberini yaptım. Ama şimdi, aşkın, sevginin ve barışın haberini yapmaya tekrar geldik" diye konuştu.
AA'nın Balkanlar Bölge Müdürlüğünün Türkiye, Bosna-Hersek ve bütün bölge ülkelerine hayırlı olmasını dileyen Öztürk, "Rabbim yardım elini üzerimizden çekmesin. Bağımsız Bosna-Hersek'in kurucu lideri, gönlümüzün bilge kralı Aliya İzzetbegoviç'i de saygıyla anıyorum" dedi.
Öztürk, konuşmasının sonunda konukları, Boşnakça "hoş geldiniz" anlamına gelen "dobro doşli" diyerek selamladı.
Konuşmaların ardından, İzzetbegoviç, Bozdağ ve Öztürk, AA'nın Boşnakça-Sırpça ve Hırvatça yayınını internet üzerinden birlikte başlattı.
Öztürk, daha sonra günün hatırasına İzzetbegoviç ve Bozdağ'a çeşitli hediyeler sundu. - SARAYBOSNA