Haberler

28 Şubat'ın Aktörlerine Şafak Baskını

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

28 Şubat soruşturması kapsamında 31 adreste arama yapıldı. Çevik Bir dahil 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bir süredir kamuoyunda tartışılmaya başlanan ' 28 Şubat post-modern darbesi' hakkında özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu sabah bir soruşturma başlattı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında 30 civarında yerde arama yapıldı ve emekli Orgeneral Çevik Bir başta olmak üzere bazı isimler gözaltına alındı.

İstanbul'da gözaltına alınan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu kişiler, Ankara'ya götürülmek üzere THY'nin saat 16:05 uçağına bindirildi.

EMEKLİ ALBAY ALİ CAN TÜRK GÖZALTINDA

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan emekli Albay Ali Can Türk'ün Eskişehir'deki evinde 9 saat süren arama ise sona erdi. Gözaltına alınan Türk, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere hastaneye götürüldü. Türk'ün daha sonra soruşturma kapsamında Ankara'ya götürüleceği belirtildi. Albay Türk'ün evinde yapılan aramada Türk'e ait dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar kasası ile görev sürecinde biriktirdiği bazı evraklar incelendi. Aramalar, polis tarafından da kamera ve fotoğraf çekilerek kayıt altına alındı. Türk'ün bilgisayarlarının kopyası alınarak bazı evraklara da polis tarafından el konuldu.

EMEKLİ HAVA ASTSUBAY TARIK YELKENCİ GÖZALTINDA

Çanakkale'de gözaltına alınan emekli Hava Astsubay Tarık Yelkenci de Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Esenler mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde oturan emekli Hava Astsubay Tarık Yelkenci'ye ait evde Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekiplerince arama yapıldı. 28 Şubat soruşturması kapsamında yapılan 5 saatlik arama sona erdi. Gözaltına alınan Yelkenci ile birlikte el konulan dosya ve klasörler de Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

ŞAHİNTÜRK EVDE YOKTU

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan Milli Güvenlik Akademisi'nin eski komutanı Emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk'ün, Niğde'nin Altunhisar ilçesindeki bağ evinde de arama yapıldı.

Cumhuriyet Savcısı, polis ve jandarma sabah saatlerinde Altunhisar ilçesinin İstiklal Caddesi'ndeki bağ evine geldi. Evde kimse olmadığı için kapıyı çilingir aracılığıyla açtıran görevliler, bahçeye girdi. Ardından da açık bırakılan pencereden, çatısında Türk Bayrağı çekili olan 2 katlı binaya giren görevliler, içeride buldukları anahtarla giriş kapısını açtı. Cumhuriyet Savcısı ve polis, evde yaklaşık 1 saat arama yaparken çevrede de güvenlik önlemi alındı.

Emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk'ün bulunmadığı evde yapılan aramanın ardından tutanak düzenlendi.

31 KİŞİYE GÖZALTI KARARI

Gazetecilerle açıklamada bulunan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan vekili Ahmet Hamsici, soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu ve Çevik Bir ve Abdullah Kılıçarslan'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin gözaltına alındığını öğrendiklerini aktardı.

GENERALLERİN EVİNDE ARAMA

Soruşturma kapsamında evi aranan eski komutanlar arasında Orgeneral Çevik Bir ile emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp ve dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak var.

EMEKLİ ALBAY GÖZALTINDA

Soruşturma kapsamında Niğde'de de emekli Albay Ümit Şahintürk gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin talimatıyla harekete geçen polis, Niğde'nin Altunhisar ilçesinin İstiklal Caddesi'nde oturan emekli Piyade Albay Ümit Şahintürk'ün evine geldi. Evde arama yapan polis, Şahintürk'ü gözaltına aldı. Şahintürk, ifadesinin alınması için Ankara'ya götürüldü.

3 YIL ÖNCE 'ŞÜPHELİ' SIFATIYLA İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda hakkında gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin, 28 Şubat'la ilgili 'şüpheli' sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

İşte 28 Şubat post-modern darbesinin 'kudretli' komutanları:

ÇEVİK BİR (DÖNEMİN GENELKURMAY 2. BAŞKANI):28 Şubat post-modern darbesinin en önemli komutanları arasında. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde olan Bir'in, bu süreçte yargıya Genelkurmay Başkanı adına talimatlar gönderdiği, ordu içinde faaliyet gösteren 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu iddia ediliyordu. Bir, daha sonra 1. Ordu Komutanlığı'na atandı.

"BALANS AYARI"

28 Şubat'ın akıllara kazınan sözlerinden biri, Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun 'Bin yıl sürer" dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini"Demokrasiye balans ayarı yaptık"şeklinde değerlendirmişti.

İSMAİL HAKKI KARADAYI (DÖNEMİN GENELKURMAY BAŞKANI):28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, bu göreve 30 Ağustos 1994'te gelmişti. 28 Şubat post-modern darbesinden sonra Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le işbirliği yaparak Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilmişti. Yine basında yer alan ses kasetlerinde 2007 yılında İsmail Hakkı Karadayı'nın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu etkileyerek demokratik süreci engellediği savunulmuştu. 30 Ağustos 1998'de yaş haddinden Genelkurmay Başkanlığı'ndan ayrılan İsmail Hakkı Karadayı, Encümen-i Danış üyesi. 1932 Çankırı doğumlu olan İsmail Hakkı Karadayı, 1951 yılında Kara Harp Okulu'nda, 1953'te Uçaksavar Okulu'nda mezun oldu. Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 1994'te Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturmadan önce bir yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı.

EROL ÖZKASNAK (DÖNEMİN GENELKURMAY GENEL SEKRETERİ):Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri. 2000 yılında kadro yetersizliğinden emekli olana dek 28 Şubat konuşmalarında sürekli adı geçti. Özkasnak, "Post-modern darbe olmasaydı, 1999 seçimlerinde bu netice alınamazdı" sözleriyle de gündeme gelmiş, bir komutanın, 28 Şubat'ı 'post-modern darbe' olarak tanımladığının altı çizilmiş ve Özkasnak da bu tanımı doğrulamıştı.

Özkasnak ayrıca "28 Şubat, bir kriz yönetimidir. Kriz yönetiminin amacı; savaş veya bir çatışmaya girmeden isteklerinizi karşı tarafa kabul ettirmektir. Bu amaç hasıl oldu, yani kriz yönetimi başarı ile idare edildi" demişti.

ABDULLAH KILIÇARSLAN:Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, dönemin komuta kademesine yer alan bir isim. 2003'te yapıldığı iddia edilen Balyoz semineriyle de gündeme gelmişti. O dönem Özel Kuvvetler Komutanlığı Seferberlik ve Tetkik Kurulu Daire Başkanı olarak görev yapan Kılıçarslan, 2003 yılında 11 Türk askerinin başına ABD askerlerince çuval geçirilen 'Süleymaniye Baskını' sırasında Özel Kuvvetler Komutan yardımcısıydı. Kılıçarslan, MHP'den milletvekili adaylığıyla da gündeme gelmişti.

28 Şubat döneminde emir komuta şöyleydi:

Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı (80)

Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir (82)

Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu (78)

Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya (2000'de vefat etti)

Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi (80)

Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman (82)

Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak (82)

Zırhlı Birlikler Eğitim Tümen Komutanı Erdal Ceylanoğlu (67)

MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç (82)

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga (2004'te vefat etti)

28 Şubat'ın Aktörlerine Şafak Baskını
Kaynak: AA / Politika
title
Close