2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Belediyeler topladıkları vergilerle profesyonel spor kulüpleri kuruyorlar.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Belediyeler topladıkları vergilerle profesyonel spor kulüpleri kuruyorlar. Belediyelerin görevi o bölgedeki gençliğe hizmet etmektir, süper ligde takım kurmak değil." dedi.
CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda 2018 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının bütçeleri üzerinde söz aldı.
İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşmasında Bakan Osman Aşkın Bak'ın amatör kulüplerden, federasyondan gelme bir sporcu olmasını şans olarak gördüğünü ifade etti.
Ancak pek çok eksiği dile getirmekten de geri durmayacağını belirten Toprak, muhalefet olarak eleştirilerinin dikkate alınmasını beklediklerini söyledi. Toprak, stadyumların ismindeki "Arena" kelimesini eleştirdiklerini, isimlerden bu ifadenin ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirisi sonrası kalktığına da dikkati çekti.
Toprak, stadyumların isminde yeniden bu ülkenin en büyük değeri Atatürk'ün adının olmasını beklediklerini vurguladı.
Sporda başarıdan söz edebilmek için "Stadyum yaptık" diye övünmenin bir anlamı olmadığını savunan Toprak, şöyle konuştu:
"Önemli olan statlar değil, o statlarda yarıştıracağınız evlatlarımızdır. Eğer siz oralarda evlatlarımızı yarıştıramıyorsanız, oralarda devşirmelerle veya büyük transferlerle getirdiğiniz sporcular yarışıyorsa orada sorun vardır. Statlar çok amaçlı olması lazım. Statlar 365 günün 17 günü kullanılan, 17 maç oynanan statlar olmamalıdır. Biz bu kadar zengin bir ülke değiliz. Statları çok amaçlı yapacaksınız; orada antrenmanlar da olacak, öğrenciler idman da yapacak. Yanlış anlayış şu; statları yaptık, her şey bitti. Statlarla, betonla Türk sporu kalkınmaz."
Belediyelerin spor alanındaki faaliyetlerinin destek niteliğinde olması gerektiğinin altını çizen Toprak, ancak belediyelerin amatör kulüplerin semt sahalarını ellerinden aldığını söyledi.
Toprak, "Bu da yetmiyor; o bölgede topladıkları vergilerle profesyonel spor kulüpleri kuruyorlar. Belediyelerin görevi o bölgedeki gençliğe hizmet etmektir, süper ligde takım kurmak değil. topladıkları vergileri transfere harcıyorlar bu da yetmiyor bölgenin gençlerinin önünü kesiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Gençlerin zararlı alışkanlıkların tuzağına düşmesinin önüne, onları spora yönlendirmekle geçilebileceğini belirten Toprak, sentetik uyuşturucular ve kumar bağımlılığına dikkati çekti. Toprak, "Bu ülkede Vikipedia'ya ulaşım yasak, kumar sitelerine ulaşım kolay." ifadesini kullandı.
Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, AK Parti iktidarlarının spor konusunda vatandaşa sunması gereken hizmetleri federasyonlara devrettiğini, böylece yoksul çocukların bu hizmetlere ulaşamadıklarını öne sürdü.
Spor Genel Müdürlüğünün AK Parti'nin kadrolaşma alanlarından biri haline dönüştüğünü de iddia eden Yarayıcı, kıdem ve liyakatın da önemsizleştirildiğini ifade etti.
-"Öğrenci ve yurt sayısı orantısız"
Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara da Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bütçesine ilişkin konuşmasında, üniversite öğrencilerinin barınma soruna dikkati çekti.
Devletin öğrencilerin yurt ihtiyacını ivedilikle çözmesi, onları cemaatlerin ellerine düşmekten koruması gerektiğini dile getiren Kara, "Açılan üniversite sayısı, okuyan öğrenci sayısı ile devlet yurtları ve yatak kapasitelerinin sayısı son derece orantısız. Son 15 yılda üniversite sayısı 2,5 kat, öğrenci sayısı ise 3,5 kat artmıştır. 15 yıl içinde elbette yurt ve yatak kapasitesi de arttı. 2002 yılı sonunda 77 il ve 59 ilçede 190 yurtta, 182 bin 258 yatak sayısından; 8 Kasım 2017 tarihi itibariyle 81 il 242 ilçe ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 757 yurtta 623 bin 568 yatak sayısına ulaşılmıştır. Peki üniversite eğitimi alan öğrenci sayısı kaç? 7 milyonun üzerinde." şeklinde konuştu.
-"Nasıl olsa af çıkacak diye kimse vergi ödemiyor"
Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise konuşmasında, geçmişte de bütçe görüşmeleri için çok kez kürsüye geldiğini belirterek, o konuşmalardaki eleştirilerinin hala geçerliliğini koruduğunu, yanına yenilerinin eklendiğini söyledi.
Bu eleştirilerinden birinin mükellef sayılarına dair olduğunu dile getiren Kuşoğlu, "Mükellef sayısı bir türlü artmıyor. 2019'da seçim yapılırsa yurt dışındakilerle beraber 18 yaş ve üstü 60 milyon seçmen söz konusu olacak. Ama gelir vergisi mükellef sayısı, 2 milyonu bile bulmuyor. Böyle bir anormallik olabilir mi? Demek ki büyük bir potansiyel var ama bir türlü bunu Maliye Bakanlığı mükellefliğe dönüştürememiş." ifadelerini kullandı.
Vergi aflarını eleştiren Kuşoğlu, geçen yıl bir vergi affı çıkarıldığını, aynı affın üç kez yenilendiğini söyledi.
Vergi aflarının Maliye Bakanlığını yıpratan bir konu olduğunu savunan Kuşoğlu, "Nasıl olsa af çıkacak diye kimse vergisini ödemek istemiyor. Çok önemli yanlışlıklar yapılıyor o konuyla ilgili bakanlıkta. Kaçıncı kez af çıktı sayamıyoruz bile. Beklenti yaratıyor, kimse vergi ödemiyor." dedi.
-"İhale sistemimiz can çekişmektedir"
İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise, Kamu İhale Kurumunun bütçesine ilişkin konuşmasında kurumun yapısını eleştirdi.
Sındır, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kamu İhale Kurumu, bağımsız bir düzenleyici ve denetleyici kurum statüsündedir. Kurumun ve kurulun yönetim kadrolarında liyakata dayalı görev atamalarından uzaklaşıldıkça etkin, verimli ve kaliteli denetim yapılması imkanı ortadan kalkmaktadır. Bugünkü haliyle ihale sistemimiz can çekişmektedir. Kamu maliyesini düzeltmek için daha fazla vergi alıp, vatandaşların cebine göz dikmektense, ihale sistemini daha rekabetçi, daha şeffaf daha etkin ve daha verimli hale getirmek elzem olan çözümdür."