2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Hükümetin, uzun vadeyi bir tarafa bırakalım, orta ve kısa vadede dahi ekonomiyi okuyup bir öngörüde bulunmakta sorunlar yaşadığını görüyoruz.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Hükümetin, uzun vadeyi bir tarafa bırakalım, orta ve kısa vadede dahi ekonomiyi okuyup bir öngörüde bulunmakta sorunlar yaşadığını görüyoruz." dedi.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının 2018 yılı bütçeleri üzerinde MHP milletvekilleri söz aldı.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, bütçe açığı ve cari açığın artığını belirterek, Türkiye'nin ithalatsız büyüyemediğini ileri sürdü.
Maliye politikasının verimliliği ve sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirten Akçay, torba yasalarla vergi artışı yapıldığını ancak asıl artışların önümüzdeki günlerde yapılacağını öne sürdü.
Akçay, 2017 bütçe açığı hedefinin 47 milyar iken bugün 62 milyar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini aktararak, "Hükümetin, uzun vadeyi bir tarafa bırakalım, orta ve kısa vadede dahi ekonomiyi okuyup bir öngörüde bulunmakta sorunlar yaşadığını görüyoruz. " ifadelerini kullandı.
Türkiye'de vergi adaletinin giderek bozulduğunu savunan Akçay, vergilerini düzenli ödeyen mükelleflerinin ödüllendirilmesi gerektiğini söyledi.
MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı da futbolda Türkiye'nin 2002'de dünya 3'üncüsü iken bu yıl Kasım ayı verilerine göre 42'inci sıraya gerilediğini belirtti.
Bunun nedenlerinden birinin her şeyin siyasallaştırılması olduğuna işaret eden Sancaklı, federasyon seçimlerinde "Yakınlarımız olsun, partililerimiz olsun" denilerek, Türk sporunun altına dinamit konulduğunu savundu.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in tepki gördüğü için hiçbir maça gidemediğini ileri süren Sancaklı, TFF'nin bittiğini iddia etti.
Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un şu anda net borcunun 7 milyar lira olduğuna dikkati çeken Sancaklı, sadece faizleri ödeseler bile kulüp başına 160-180'er milyon liranın düşeceğini belirterek, bu kulüplerin battığını öne sürdü.
Sancaklı, "Şu anda Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzon dahil 2. Lig'e düşmesi lazım, 'mali fair play'den dolayı. Avrupa'da 6. ligiz para olarak. En son ihalede, biliyorsunuz, yıllık 600 milyon dolar sadece yayın geliri var ama şu anda takımların 2. Lig'e düşmesi lazım bu mali verilerden dolayı." şeklinde konuştu.
Saffet Sancaklı, 7 yıldır bekleyen "Futbol Kulüpleri Yasası"nın geçmesi halinde kulüp yöneticilerinin borçlardan sorumlu olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"O zaman bakalım bu borçlar olacak mı? Bu kulüpleri yönetirken böyle babalarının çiftliği gibi mi yönetecekler? Hepsi holding patronu, holdingleri almış başını gidiyor, kulüplerin mali yapısı ortada. Kötü bir haberim var size, çok yakında büyükleri bile Süper Lig'de seyredemeyebiliriz. "
Bazı kulüplerin parasının "tasarruf" nedeniyle kesildiğini, bu nedenle Ankara'da toplantı yapmak istediğini, TFF Başkanı Demirören'in "görüşelim" diyerek kulüp başkanlarını toplantıya çağırdığını ve bunun "hükümete karşı isyan" olarak algılanacağını söylediğini belirten Sancaklı, Demirören'e "Sana ne?" dedi.
Yasa dışı bahsin önüne geçmek için hükümetin "idda oyunu" başlattığını anlatan Sancaklı, "Bu iddia ne iş yapar? 2003'te 2 milyar dolarlık yasa dışı bahis oynanırken iddia kurulduktan sonra 2017'de 15 milyar dolara çıkmış. 2003'te iddia bayileri kurulurken bin 100 bayi açıldı, ne olduysa özellikle 2013'ten bu yana bin 300 bayi kepenk kapatmış." sözlerini kullandı.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu da devlet tekellerinin yerini özel sektör tekellerinin almasının engellenmesi gerektiğini belirterek, özelleştirme politikalarının asıl amaç ve hedeflerine ulaşamadığını savundu.
Özelleştirilen birçok kuruluşun sonradan kapatıldığını vurgulayan Aksu, "Türkiye 1985-2017 döneminde, toplam 68,2 milyar dolar tutarında özelleştirme yapmıştır. Bunun 60,2 milyar doları yani yüzde 88'i 2003 sonrasında gerçekleştirilmiştir. Birçok stratejik kurumun satılmasına ve büyük özelleştirme gelirine rağmen, 2002'de yüzde 49,5 milyar dolar olan dış borcumuz, 2017'nin ikinci çeyreği itibarıyla 432,4 milyar dolara çıkarak, yüzde 234 oranında artmış, kişi başına düşen dış borç miktarı da 5 bin 400 doları geçmiştir." ifadelerini kullandı.
Özelleştirme süreçlerinin aynı zamanda yolsuzlukla mücadele anlayışı içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Aksu, parti olarak millet emaneti olan devlet idaresinde yolsuzluklara fırsat verilmemesini beklediklerini dile getirdi.