Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bakanlık bütçesi üzerinde görüşlerini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, doğa ve yaşam konusunda bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptıklarını takdirle karşıladığını dile getiren ve kaynakların doğru kullanılmasının önemine değinen Temizel, "Bana göre orman ve suyun önüne geçecek hiçbir yatırım yoktur. Orman ve su birincil yatırımdır." dedi.

Türkiye Su Enstitüsü kurulmasının önemli olduğunu belirten Temizel, ancak 5 milyar lira bütçesi olan bu kurumun bugüne kadar ciddi bir çalışmasını görmediğini savundu.

Temizel, ülkede yeni orman alanları yaratmanın değerli olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Orman bir yaşamdır. Ağaç dikerken bu yaşamı kuramıyorsunuz. Dolayısıyla park yapmakla orman yapmayı birbirinden ayırmamız gerekiyor. Orman ve orman altı değerlerini Türkiye yeniden üretemiyor. Orman altı ürünler sanayi girdisi olarak değerlendirilmediği müddetçe hiçbir anlam ifade etmez. Bu alanda gerçek bir üretim planlaması yapılmıyor."

Temizel, ağaç, orman ve orman ürünleri tanımının genişletilmesi ve ekonomik değer üretecek yeni projelerin üretilmesi gerektiğini belirtti. Sanayi ürünü olarak değerlendirilecek bir alanın da sığla ormanları olduğunu ifade eden Temizel, "Sığladan vazgeçmememiz gerekiyor. Bu gelecekte çok değerli olacak." diye konuştu.

Betonla dere ıslahı yapılmayacağını ve bunun yanlış olduğunu dile getiren Temizel, dere ıslahı konusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya Ovası'ndaki suyun tükendiğini ve her yıl kuraklık yaşandığına dikkati çekerek, buradaki hububat rekoltesinin ve yeraltı su kaynaklarının da azaldığını aktardı.

Konya Ovası'nın su ihtiyacına bakıldığında Mavi Tünel vasıtasıyla gelen suyun, ihtiyacın onda biri kadar olduğunu ifade eden Kalaycı, tarımda su kullanımına kota uygulamasının ise sona erdirilmesini istedi. Kalaycı, Konya Ovası'nın su ihtiyacının karşılanması için yeni Mavi Tünel projelerinin gerektiğini dile getirdi.

-"Türkiye'de orman alanları artıyor"

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, son yıllarda yapılan en önemli şeyin ulusal ağaçlandırma seferberliği olduğunu vurgulayarak, dünyada orman alanlarının azalmasına karşın Türkiye'de bu alanların arttığını belirtti.

Orman yangınlarıyla mücadele konusunda ise önemli bir aşama kaydedildiğini ve başarı sağlandığını anlatan Aydın, odun dışı orman ürünleri alanında yeni çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, dere ıslah projelerinin betonlaştırmayla yapılmaması gerektiğini söyledi. Doğa koruma konusunda yeteri kadar ilerleme kaydedilmediğine ilişkin yorumlar yapıldığını aktaran Durmaz, projelerin doğayla uyumlu bir şekilde hayata geçirilmediği şeklindeki eleştirilerin de dikkate alınmasını istedi.

-"Sayın Bakan çok iddialı konuşuyorsunuz"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bütün çevrecilere teşekkür ettiğini dile getirerek, "Size, Hükümetinize ve Sayın Cumhurbaşkanı'na da çevrecileri düşman olarak görmeyin önerisinde bulunuyorum. Bunların tamamı vatansever, memleketsever, insansever insanlar." dedi.

Türkiye'nin su zengini olmadığına dikkati çeken Bekaroğlu, ÇED raporlarının neredeyse zorunlu olmaktan çıkarıldığını ileri sürdü ve erozyonun da önemli bir sorun olarak devam ettiğine dikkati çekti.

Rize için de çok fazla şeyler yapılmadığını savunan Bekaroğlu, "Cumhurbaşkanı'nın memleketinde, ben başka kelime kullanmayayım ama Rize'nin içinde kanalizasyon akıyor." ifadesini kullandı.

Su kullanım hakkının devredilmesinin ne anlama geldiğinin halk tarafından merak edildiğini dile getiren Bekaroğlu, kanal tipi HES projelerinin Türkiye'nin enerji ihtiyacının ne kadarını karşılayacağını sordu.

Karadeniz Sahil Yolu'nun da bir set görevi gördüğünü ve denize akamayan derelerin sellere neden olduğunu anlatan Bekaroğlu, "Sayın Bakanım çok iddialı konuşuyorsunuz. 'Yaptık, ettik'. Yani neredeyse haşa filan, bir noktaya kadar geliyorsunuz. Bu tarzınız yanlış." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, su ve orman yatırımlarında Hükümetin rekordan rekora koştuğunu ifade ederek, Türkiye'nin en çok ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasına girdiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa'da orman sahaları içinde faaliyet gösteren mermer ve taş ocaklarının çevreye zarar verdiğini ve bunların çoğunun ruhsatsız olduğunu savunarak, orman köylülerinin de bu nedenle sıkıntılar yaşadığını ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, bölge ekolojisini bozmayan yatırımlara karşı olmadıklarını belirterek, Dünya Doğayı Koruma Birliğinin, insan kaynaklı suistimaller sonucu kaybedilen hayvan ve bitki türleriyle ilgili ekosistem karnesine göre, Türkiye'de 17 bitki ve hayvan türünün kaybolduğunu savundu.

İstanbul'da kuzey ormanlarının yok edildiğini ve buraya gökdelenler inşa edildiğini söyleyen Yedekci, öte yandan yeşil yol projelerinin de birtakım sıkıntılara neden olduğunu savundu. Türkiye'nin çevre katliamlarına açık hale geldiğini iddia eden Yedekci, hidroelektrik santrallerin yapımında bu konuya dikkat edilmesini istedi.

Kaynak: AA / Politika
title