2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifiyle ilgili, "Eğer içinde ne olduğunu bilmediği boş bir kağıda 316 milletvekili imza atıyor, dilinden düşürmediği milli iradeyi bir kişi ipotek ediyorsa Türkiye iyi yönetilmiyor demektir.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'ın, Ak Parti'nin anayasa değişiklik teklifiyle ilgili, "Eğer içinde ne olduğunu bilmediği boş bir kağıda 316 milletvekili imza atıyor, dilinden düşürmediği milli iradeyi bir kişi ipotek ediyorsa Türkiye iyi yönetilmiyor demektir." eleştirisi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Binali Yıldırım tarafından AK Parti'nin kapalı grup toplantısında bilgilendirildiğini, imzaların sonra alındığını söyledi.
CHP milletvekilleri, Sağlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Avrupa Birliği Bakanlıklarının 2017 yılı bütçeleri üzerinde TBMM Genel Kurulunda görüşlerini dile getiriyor.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Hükümetin bütün bütçesinin, akan bir tek damla kanın bedeli olamayacağını ifade etti. Sağlık personelinin, bir çocuğu yaşatmak için seferber olduğunu belirten Atıcı, Hükümetin görevini yapamadığı için kınalı kuzuların teröre kurban verildiğini iddia etti. Atıcı, "Hükümet, teröre bağlı ölümlerden bile korumadıktan sonra hastalıktan korusa ne olur korumasa ne olur." dedi.
Halk Sağlığı Kurumunun 111 milyar liralık bütçesinin sadece 10 milyarının halkın sağlığına ayrıldığını savunan Atıcı, kurumun elektrik, su, personel giderleri çıkarıldığında bütçesinin sadece yüzde 0,3'ünün halk sağlığına yatırım için kullanıldığını söyledi. Atıcı, Sağlık Bakanlığı bütçesinin özetinin bu olduğunu ileri sürerek, "Hükümet sağlığa ayrılan parayı inşaat şirketlerine verince vatandaş elini cebine atmak zorunda kaldı. Sağlık sistemi iflas etti." diye konuştu.
"Başbakan Yıldırım bilgilendirdi"
Arık, ekonomiyle ilgili bakanlardan birinin cesaretle çıkıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, döviz kuru, faiz, enflasyon konularını anlatması gerektiğini öne sürerek, Erdoğan'ın döviz kuru ve faiz çıkışlarının piyasa aktörleriyle uyuşmadığını savundu. Arık, "Eğer ki içinde ne olduğunu bilmediği boş bir kağıda 316 milletvekili imza atıyor, dilinden düşürmediği milli iradeyi bir kişi ipotek ediyorsa Türkiye iyi yönetilmiyor demektir." diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Arık'ın bilgi eksikliğinden kaynaklı böyle demiş olabileceğini belirterek, anayasa değişikliği teklifi için AK Parti Grubu'nun kapalı toplantısında Başbakan Binali Yıldırım tarafından bilgilendirme yapıldığını, imzaların sonra alındığını bildirdi.
CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Türkiye'nin sağlıkta sınıfta kaldığını, sağlık bakanlarının, "Sağlıkta reform yaptık" diye övünmesinin gerçeklerle çeliştiğini ileri sürdü.
Bektaşoğlu, sağlık sisteminin odağında insan değil rant olduğunu, sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıktığını, vatandaşların parasına göre sağlık hizmeti alabildiğini iddia etti.
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, "hastanelerin borç batağında olduğu, 9 Eylül Üniversitesinin geçen yılı 200 milyon borçla kapattığı" görüşünü savundu.
Yiğit, hastaların, doktorların ve sağlık çalışanlarının sistemden memnun olmadığını, şehir hastanelerinin tedavi merkezinden çok rant aracı modeline dönüştüğünü ileri sürerek, "Türkiye'nin sadece sağlığı değil psikolojisi de kimyası da bozuldu." dedi.
"Çocuklar okula gitmek istemiyor"
CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, yaz saati uygulamasına devam edilmesini eleştirdi. Bu duruma en başta Sağlık Bakanlığının itiraz etmesi gerektiğini dile getirerek, karanlıkta kalkan çocuklarda depresyon ve kaygı bozukluğunun görülebileceğini, psikiyatri hastalarının artabileceğini, büyüme ve gelişmenin olumsuz etkilenileceğini söyledi.
Çocukların okula gitmek istemediğini, yetişkinlerin mutsuz olduğunu, uyanma, yorgunluk, kaygı, gün içinde konsantrasyon sorunu yaşadığını belirten Çamak, yaz saatinin ihracatçıyı da vurduğunu, cari açık üzerinde olumsuz etkileri olacağını savundu.
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teşvik paketlerinin sonuçlarını bilmediklerini, üretici ve sanayicinin ihtiyacının teşvik değil üretim maliyetlerinin, girdilerin düşürülmesi olduğunu dile getirdi. Tarhan, sanayi planlaması yapılması gerektiğini ifade ederek, "Ekonominin güçlenmesini, sanayicinin büyümesini istiyorsanız önce dış politikanızı gözden geçirin, OHAL'i kaldırın, hukukun üstünlüğünü sağlayın, ülkemizin parlamenter demokrasiden vazgeçmeyeceğinin güvencesini verin. Güzel ülkemizi tekrar yatırım yapılacak ülke haline getirin." diye konuştu.
CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, günübirlik politikalardan vazgeçip, yapısal reformalara geçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ekonomik Sosyal Konsey, bugün toplanmayıp ne zaman toplanacak? 15 Temmuz'dan sonra KOSGEB'in desteklediği kaç şirkete el konuldu, malvarlıkları ne oldu? KOSGEB'de görevden uzaklaştırılan 71 personel, KOSGEB kaynaklarını kime dağıttı?" sorularını yöneltti.
CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, "padişahlık sisteminin ülkeye getirilemeyeceği konusunda halka güvendiklerini" ifade etti.
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı da ne padişahlık ne diktatörlük getirmek istediklerini, anayasa tekliflerinin ortada olduğunu, komisyonlarda ve Genel Kurulda tartışılacağını, halkın da referandumda gereken cevabı vereceğini, o cevabın başlarının üstünde olacağını söyledi.