2015 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda
Maliye Bakanı Şimşek: "Sendikal gösteriler anayasa ve demokrasi gereği bir haktır.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sendikal gösterilerin anayasa ve demokrasi gereği bir hak olduğunu ve buna saygı gösterdiklerini, ancak gösterilerin kanun çerçevesinde ve toplumsal huzuru bozmayacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı üzerinde görüşmeler devam ediyor.
HDP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, AK Parti'nin yeni Türkiye'sinin ne anlama geldiğini anlamak için, geçmişten bu yana izlediği politikalara bakmak gerektiğini söyledi. Tüzel, "Sizin yeni Türkiye'niz, tam gaz özelleştirme, kamunun yağmalanması, yolsuzluğun tavan yapmasıdır. Memleketin parsel parsel satılması, ormanların kurutulmasıdır. Kadın cinayeti ve sömürüsünün artmasıdır. Sokakların polise zimmetlenmesidir" dedi.
CHP Erzinican Milletvekili Muharrem Işık, Türkiye'de kredi kartı sayısının, nüfusun iki katına çıktığını, iktidarın, vatandaşı borçlandırıp ekonominin iyi olduğunu öne sürdüğünü belirtti. Eğitim ve sağlık politikalarını eleştiren Işık, her iki alanda da vatandaşın cebinden binlerce lira çıktığını ifade etti.
Işık, AK Parti iktidarı döneminde kadına şiddetin yüzde 1400, hırsızlık, gasp ve uyuşturucu kullanımının yüzde 100 arttığını belirterek, "Muhafazakar olduğunuzu söylüyorsunuz ama sizin döneminizde fuhuş da yüzde 300 arttı" diye konuştu.
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, öğretim üyelerine yönelik iyileştirmenin, polis akademilerinde görev yapan öğretim üyelerine yansıtılmadığını belirterek, bunun anayasaya da aykırı olduğunu söyledi.
Üniversitelerdeki en büyük sorunun kadro olduğunu anlatan Işık, kadro ilanı bekleyen yaklaşık 7 bin kişi olmasına rağmen, bunun 4 katı kadar boş kadro bekletildiğini kaydetti. Işık, "Bu ülke hiçbir zaman, kendi evladına yan bakan bir anlayışla yönetilmedi. Bu ülkenin yetişmiş üniversite personelini 'paralelci ya da değil' diye fişlemek, sizin hakkınız değil" dedi.
AK Parti Osmaniye Milletvekili Mehmet Kastal, Türkiye'nin 2023 vizyonuna ulaşabilmesi için bilinçli ve sorgulayan öğretim üyelerinin yetiştirilmesi, bunun için de yüksek öğrenimin fiziki şartlarının, akademisyen sayısı ve kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.
AK Parti iktidarının bu yönde ciddi adımlar attığını anlatan Kastal, bu kapsamda üniversitelerin bütçe paylarının 7 kat artırıldığını vurguladı.
Rektörlerin harcamalarına değinen Kastal, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, "Rektörlerin harcamalarının sıkıya alınması gerekmektedir. Çünkü her rektör, rektör olduğu gün Audi A8 almaktadır" dedi.
-Tam gün çalışma yasası vatandaşın lehinedir"
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, İller Bankası'nda usulsüz taşıt edimine ilişkin iddialara karşılık, "Hibe yoluyla dahi olsa bu taşıtların mutlaka bütçe çerçevesinde ve kanunla alınması lazım. Buna aykırı bir uygulama varsa ve bu Sayıştay raporlarında da geçmişse, mutlaka o konuda gereken soruşturmanın yapılması lazım. Bunu yapacak olan da Sayıştay'dır" dedi.
Şimşek, tam gün çalışma yasasının vatandaşın lehine olduğunu ifade etti. Doktorların şu anda aldıkları maaşla emekliliklerinde aldıkları maaş arasında önemli fark bulunduğunu bildiğini belirten Şimşek, Sağlık Bakanlığı'nın, bu konuda iyileştirme yapılması için kendilerinden dönem dönem taleplerde bulunduğunu ifade etti. Şimşek, "Bizim de önerimiz, bunu yansıtacak, özel emeklilik sistemine benzer bir sistem üzerinde çalışılmasıdır" dedi.
Mehmet Şimşek, sendikal gösterilerin anayasa ve demokrasi gereği bir hak olduğunu ve buna saygı gösterdiklerini, ancak gösterilerin kanun çerçevesinde ve toplumsal huzuru bozmayacak şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.
Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin Ankara'ya yaptığı ziyarette, aracında eşlik etmesine ilişkin, "Amerikan Kongresi'nde 2013 yılında Dış İlişkiler Komisyonundaki terörizm panelinde Türkiye ve Katar'ın terörün finansmanı noktasında iki ülke olarak eleştirildiğini göz önüne aldığınızda, dış politika geleceği açısından bir sıkıntı yaratabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"OECD bünyesinde Mali Eylem Görev Gücü var. Türkiye, yasal eksiklikler ve uygulamadaki bir takım eksiklikler nedeniyle bir ara koyu gri listeye alınmıştı. Biz hem yasadaki değişiklikle, hem de uygulamadaki performansla, hem Amerikalıları hem de bütün dünyayı ikna ettik ve Türkiye'yi koyu gri listeden daha yeni çıkardık. Dolayısıyla o konuda tereddütler olsaydı, Türkiye o listeden çıkmazdı. Türkiye, terörle en güçlü şekilde uluslararası iş birliğine giden ve en güçlü şekilde mücadele eden ülkelerden biri. Dolayısıyla terör finansmanına asla bir göz yumamayız. Çünkü terörden en çok çeken ülkelerden biriyiz."
Şimşek, şarap üreticileri üzerinden dolaylı vergi yüküne ilişkin soruyu yanıtlarken, Türkiye'de AB müktesebatına uygun olarak biradan ve şaraptan maktu ÖTV alındığını belirtti.
Bir litre bira üzerinden 3,85 lira, bir litre şarap üzerinde ise 4,17 lira ÖTV alındığını kaydeden Şimşek, "Son 10 yılda iç piyasada şarap tüketimi yüzde 119,2 oranında, şarap üretimi yüzde 104,2 oranında artmıştır. Aynı dönemde ihracat ise yüzde 7 oranında azalmıştır. İhracattaki azalmanın temel nedeni iç talebin güçlü olmasındandır. Buna göre, iç talepteki önemli artış iç üretimden kaynaklanmıştır. Bu durum, üzüm üreticileri için olumlu değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, vergi uygulamalarının Türk şarapçılığına yaramadığına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır." - TBMM