2014 TBMM Onur Ödülü
TBMM Başkanı Çiçek, Meclis'te düzenlenen törende, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer ile Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'a ödüllerini verdi Çiçek: "Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl, biri bilim insanı, diğeri sanatçı olan iki değerli şahsiyetin bu.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Onur Ödülü'nü, diğer yıllardan farklı olarak bu yıl, biri bilim insanı, diğeri sanatçı olan iki değerli şahsiyetin alacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Meclis'te, 2014 TBMM Onur Ödülüne layık görülen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Taner Demirer ile Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'a ödüllerinin verilmesi amacıyla tören düzenlendi.
Törende konuşan Cemil Çiçek bugün başlayacak olan yeni yasama yılının siyasi olgunluk, uzlaşma kültürü, karşılıklı anlayış ve saygı esasları çerçevesinde huzurlu ve verimli bir yıl olmasını diledi.
TBMM olarak çalışmaları yürütürken toplumun tüm kesimleriyle diyalog halinde olmaya, farklı görüş ve önerileri değerlendirmeye ve toplumun sesini dinlemeye önem verdiklerine işaret eden Çiçek, "Meclisimiz, yasama, denetim, temsil ve yönetim faaliyetleriyle ülkemizin değişim, dönüşüm ve gelişimine katkıda bulunurken, ülkemize hizmet için çaba gösteren kişileri desteklemek, onurlandırmak, gelecek kuşakları cesaretlendirmek ve özendirmek amacıyla da bu ödülü vermektedir. Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl, biri bilim insanı, diğeri sanatçı olan iki değerli şahsiyetin bu ödülü alacak olmasından ayrıca memnuniyet duyduğumu özellikle vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
Çiçek, ödüle layık görülen Demirer'in kanser araştırmaları, kök hücre ve kemik iliği nakli alanlarında genç yaşına rağmen üstün nitelikli çalışmalar sergilediğini ifade etti.
Cemil Çiçek, güzel sanatlar alanında evrensel eserler veren Koçan'ın da geleneksel değerlere ve kültüre katkıda bulunmak amacıyla kurduğu Baksı Müzesi ile yaşamı boyunca gerçekleştirdiği çalışmalarını taçlandırmış bir sanatçı olduğunu kaydetti.
Bilim, kültür ve sanat alanında gelişmenin önemine değinen Çiçek, şöyle devam etti:
"Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış güzel bir ülkenin topraklarında yaşıyoruz. Sahip olduğumuz bu kültürel miras milletimizi diğer dünya milletlerinden ayıran en önemli zenginliğimizdir.
Türk milleti olarak gelecekte de bilim, kültür ve sanat alanlarında insanlığa bırakacak başarılara sahip olmalıyız. Biliyoruz ki bir millet için tarihte kalıcı izler bırakmanın tek yolu budur. Sayın Demirer ve Sayın Koçan, bilimsel, kültürel, sanatsal ve toplumsal alanlarda imza attıkları çalışmalarla insanlık tarihine şimdiden kalıcı izler bırakmışlardır. Onlar tarafından yetiştirilen öğrenciler de Türkiye'nin muasır medeniyet hedefinin, hoşgörüyle bezenmiş, güçlü ve aydınlık geleceğinin teminatı olacaktır.
TBMM Başkanvekili ve Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Komisyonu Başkanı Ayşe Nur Bahçekapılı da Onur Ödülü yönetmeliğine göre adayların önerilmesi gerektiğini, kimsenin kendini aday gösteremediğini belirtti. Bahçekapılı, bu yıl söz konusu yönetmelikte değişiklik yaparak, gerçek kişilerin de aday olabilmesinin önünü açmak istediklerini ifade etti.
Çiçek, daha sonra Demirer ve Koçan'ın onur ödüllerini ve başarı belgelerini verdi.
Teşekkür konuşması yapan Taner Demirer, verilen bu ödülün, bundan sonraki çalışmaları için paha biçilmez bir teşvik olduğunu söyledi.
Türkiye'de kanser tedavisi standardının özellikle son 10 yıldır yükseldiğine dikkati çeken Demirer, bu alandaki projelere ayrılan bütçenin ciddi oranda arttığını belirtti.
Hüsamettin Koçan da TBMM Onur Ödülü'nün, yaptıkları çalışmaların toplum tarafından paylaşıldığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Koçan, "Bu paylaşım, bilim adamının, yaşadığı toplumla, çağla kurduğu sağlıklı bağla ilgilidir. Ben emeklerimin toplumla buluştuğuna inanıyorum" dedi. - TBMM