2014 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
BDDK Başkanı Öztekin: "Kredilerde ve kredi artışında nispeten dengeli bir dağılım söz konusu. Bu durum, kredi talebinin ve kredi büyümesinin sağlıklı bir yapıda olduğunu göstermektedir" SP...
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredilerde ve kredi artışında nispeten dengeli bir dağılımın olduğunu belirterek, "Bu durum, kredi talebinin ve kredi büyümesinin sağlıklı bir yapıda olduğunu göstermektedir" dedi.
Öztekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda yabancı sermayenin bankacılık sektörüne ilgisinin, sektöre girmek için gereken lisans alma şartlarındaki sıkı düzenlemelere rağmen arttığını söyledi.
Türk bankacılık sektörünün güçlü ve sağlıklı bir mali yapıyla faaliyetlerine devam ettiğini ve yüksek büyüme potansiyelini koruduğunu belirten Öztekin, "Sektörün sağlıklı yapısı, geçmişte ülkemizdeki birçok ekonomik krizin nedeni veya derinleştirici faktörü olarak anılan bankacılık sektörünün, günümüzde söz konusu ekonomik krizlerden ülkemizin asgari zararla çıkmasına önemli katkı sağlayan ve ülke ekonomimizin güçlü yanları arasında yer alan bir konuma gelmesini sağlamıştır" dedi.
Öztekin, kredilerde ve kredi artışında nispeten dengeli bir dağılım olduğunu belirterek, "Bu durum kredi talebinin ve kredi büyümesinin sağlıklı bir yapıda olduğunu göstermektedir" diye konuştu.
"Tasarrufların artırılması bankacılık sektörü açısından önemli"
Son açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) yurt içi tasarrufların düşüklüğüne dikkat çekildiğini kaydeden Öztekin, "Ülke kalkınmasında önemli bir kaynak oluşturan tasarrufların artırılması bankacılık sektörü açısından da önem arz etmekte, bu nedenle BDDK olarak Bankacılık Kanunu'nun tanıdığı yetkiler çerçevesinde yaptığımız düzenleme ve uygulamalarla, tasarrufların arttırılmasına yönelik politikalara destek olmaya devam etmekteyiz" ifadesini kullandı.
Türk bankacılık sektörünün temelleri sağlam, geleceği parlak, dinamik ve potansiyeli yüksek bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Öztekin, "Bankacılık sektörümüz uluslararası rekabet gücü yüksek, varlık kalitesi ve özkaynak yapısı sağlam, uluslararası düzenlemelere uyumlu, bilgi ve teknoloji olarak gelişmiş ülkelerdeki muadillerine denk bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yatırımcıların sektöre olan ilgilerini artırmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
SPK Başkanı Ertaş'ın sunumu
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vahdettin Ertaş da geçen yılın sonunda yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, yeni kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ikincil düzenlemelerin tamamının yenilenmesi ve güncellenmesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Bugüne kadar 30 yeni düzenleme yapıldığını ve bu yıl sonuna kadar 26 düzenlemenin de tamamlanacağını anlatan Ertaş, "Böylece sermaye piyasalarımızın kurumsal ve hukuki altyapısı yıl sonunda tamamen değişmiş olacaktır" dedi.
Borsa ve halka arzlar konusunda gelinen nokta hakkında da bilgi veren Ertaş, Borsa İstanbul'un toplam kapitalizasyonunun 291 milyar dolara, payları işlem gören şirket sayısının da 418'e ulaştığını söyledi. Ertaş, bu yıl içinde 13 şirketin halka açılarak 1,3 milyar lira tutarında fon sağlandığını sözlerine ekledi. - TBMM