Türk Malı Otoyu Bertone Tasarladı
Sabah Gazetesi Otomotiv Editörü Ufuk Sandık'ın Bu Haftaki Köşe Yazısı.
Fransız SynergEtich firmasını satın alan Türk girişimciler, Bertone tarafından tasarlanan yüzde 100 elektrikli aracın dünya tanıtımını Cenevre Otomobil Fuarı'nda yapacak
Türk malı elektrikli araç üretmek için yola çıkan 'Çılgın Türklerin' çalışmaları meyve vermeye başladı. Fransız mühendislik firması SynergEtich'i satın alan Brightwell Holding Başkanı Alphan Manas, B Plus Başkanı Celal Gökçen ve Orhan Holding Başkanı Murat Orhan, yüzde 100 elektrikli araç Tilter'i Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergileyecek. Bu yıl 85'incisi düzenlenen fuarda, dünya tanıtımı yapılacak olan Tilter'in 2012 yılında Avrupa ülkelerinde satışa sunulması planlanıyor. Aracın fiyatının ise vergiler dahil 10 bin euronun altında olması hedefleniyor.
CENEVRE'DE VİTRİNE ÇIKACAK Elektrikli araç üretiminin fikir babası olan Alphan Manas, tasarımın tamamen değiştiğini söyledi. Cenevre'da vitrine çıkacak aracın tasarımını Bertone'den David Wilkie'nin yaptığını anlatan Manas, "Motor teknolojisini başka bir firmadan satın aldık. Pil teknolojisi için de bir firmayla görüşüyoruz. Sadece tasarım ve üretimin değil, tüm komponentlerin de sahibi olma yolundayız" dedi. Yapılan araştırmalarda gün içinde şehir içi trafiğinde bir otomobilin içinde yolculuk yapan kişi sayısının 2 kişiyi bulmadığını belirten Manas, bu yüzden aracın şehir içi kullanımına çok uygun olduğunu kaydetti. İsim konusunda çalışma yaptıklarına da değinen Manas, bu konuda sürpriz yapacaklarını ifade etti.
Elektrikli araç için özel klima geliştiriyor
ELEKTRİKLİ araçlar için çok düşük akım çeken yeni bir klima/ısıtıcı sistemi geliştirdiklerini söyleyen Manas, test sonuçlarının başarılı olması durumunda, tüm elektrikli otomobil üreticilerine kendi patentleri olan bu yeni sistemi satabilecek durumuna geleceklerini anlattı.
Üretimi Bursa'da planlanıyor
GEÇEN yıl satın aldıkları mühendislik firması SynergEtich'in merkezini Fransa'da bırakan Türk girişimciler, aracın üretimini ise Bursa'da gerçekleştirmeyi planlıyor. Otomotiv yan sanayide faaliyet gösteren ve dünya devlerine parça üreten girişimcilerin hedeflerinden biri pil üretimini de Türkiye'de yapmak. Bu konuda pil üreticileriyle görüşen girişimciler, daha önce yaptıkları açıklamada yatırım için Manisa'yı planladıklarını söylemişlerdi.
120 km yol yapabiliyor İKİ kişilik aracın uzunluğu 2.53 metre, yüksekliği ise 1.65 metre. Koltuklar önde ve arkada bulunuyor. Dolu batarya ile 120 km yol yapabilen araç maksimum 110 km hız yapabiliyor. Araç gücünü arka tekerleklere yerleştirilmiş elektrikli motordan alıyor.