Pırellı’nin 10.000’inci Formula 1 Lastiği İstanbul’da
Pırellı'nin 10.000'inci Formula 1 Lastiğini Halit Ergenç Görücüye Çıkardı
Etkinlik sırasında Marco Tronchetti Provera, Pirelli'nin Türkiye'de bulunan üretim tesisinin üstün başarısının altını çizerek, bu tesisin sadece sportif kullanım amacına yönelik lastiklerin üretiminde değil, grubun ticari gelişim stratejilerinde de oynadığı önemli role değindi.
Tronchetti Provera konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Geçen Haziran ayında Formula 1'e geri döndüğümüz günden itibaren Pirelli yoğun bir çalışma gerçekleştirerek, hem taraftarların, takımların ve organizatörlerin beklentilerine yanıt verebilmek, hem de maksimum performans ve seyir zevki elde edebilmek adına rekor bir süre içinde olağanüstü sonuçlar elde etti. Formula 1'e katılma başarımızda, sportif lastik üretiminde gerekli teknolojiye, bilgi birikimi ve deneyime ve uzman personele sahip olan İzmit fabrikamızın çok önemli katkısı oldu.
Bu kazanılması kolay olmayan bir mücadele de olsa, iyi bir iş çıkardık ve her zaman olduğu gibi müşterilerimizin taleplerine cevap verebildik. Kısa ömürlü lastikler üretmek daha zor oldu, ama tüketicilerimizin ihtiyaç ve taleplerine uygun lastik üretmeye alışkınız. Ecclestone ve takımlar bizden şov yapacak lastikler istemişlerdi, biz de isteklerini yerine getirdik. Geçen sene yıldönümünü kutladığımız gibi, Türkiye'de geçirdiğimiz bu 50 yıl içinde grubumuz bu ülkede sürekli bir büyüme gösterdi. İzmit bugün hem yıllık 8 milyon adede ulaşan lastik üretim rakamları açısından, hem de geçen sene 25. yılını kutladığımız Çelikord üretimi açısından, Pirelli'nin en büyük üretim tesisi haline geldi".
F1 Lastikleri
Geçen Haziran ayında Pirelli, Formula 1 yarışlarının tek resmi tedarikçisi olma hakkını kazandığı sözleşmeyi imzaladığından bu yana, İzmit'teki üretim tesisinin "Şampiyonların Fabrikası" olarak tanımlanan motorsporları departmanı dünyanın bu en hızlı otomobilleri için tam 10.000 adet lastik üretti. Bu sayının yaklaşık yarısı resmi test sürüşlerinde, diğer yarısı ise sezonun ilk üç yarışında kullanıldı.
İleri teknoloji ürünü makinelerin yanı sıra, sportif kullanıma yönelik lastik üretiminde uzmanlaşmış 200 kadar işçi, teknisyen ve mühendisten oluşan bir kadroya da sahip olan İzmit fabrikasının F1 departmanı, dünya şampiyonası lastiklerinin iki evrede gerçekleşecek üretimini hayata geçirdi. Birinci evre, Pirelli'nin Milano Araştırma ve Geliştirme Merkezinde matematiksel modeller bazında gerçekleştirilen prototiplerden oluşuyor. İkinci evre üretimle ilgili olup bu süreç içinde yer alacak beş geçiş döneminde bir F1 lastiğini meydana getiren 100 farklı malzeme ve 18 temel bileşen önce işleniyor, sonra da bir araya getiriliyor.
Daha sonra gelişmiş teknolojiye sahip makinelere ve uzman teknisyenlerin deneyimine emanet edilen son derece hassas kalite kontrol aşaması gelmekte. Nitekim her bir lastik onaylanıp yarış takımına gönderilmeden önce görsel bir kontrole, içyapısının sağlamlığını tespite yönelik bir ekografi çekiminden ibaret olan skerografi işlemine, dış yapısının sağlamlığını tespite yönelik bir radyografi (röntgen) çekimine ve yüzeyinin homojen olup olmadığını belirleme amaçlı bir de çevresel ölçüme tabi tutulmakta. Son olarak, bir lastiğin kimlik belgesi anlamı taşıyan ve üretim evrelerine ait veriler içeren barkod uygulaması gerçekleştirilmekte.
İzmit Üretim Üssü
İzmit'teki üretim tesisi 2007 yılından beri motor sporları lastikleri üretim hattına sahip olmasının yanı sıra, geçen yıldan beri de, Milano Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile işbirliği çerçevesinde Pirelli'nin Formula 1 faaliyetlerinin merkezi konumunda.
Formula 1'e ayrılan bölümün hayata geçirilmesiyle, Pirelli tüm motor sporlarında kullanılan lastiklere yönelik üretim hattını büyütmüş oldu. 2011 yılında firma toplamda 200 bin yarış lastiği üretecek ve bunun 50 bin adedi Pirelli'nin tek resmi lastik tedarikçisi konumunda olduğu F1 takımları ile GP2 ve GP3 yarışlarına tahsis edilecek. Üretimin geri kalan kısmı Milano'lu firmanın tek resmi tedarikçisi olduğu 60 farklı yol ve pist yarışında kullanılacağı gibi, Ferrari Challenge, Lamborghini Super Trofeo ve Maserati Trofeo gibi dünyanın en prestijli tek marka yarışlarının da resmi lastiği olacak. Toplamda, otomobil sporlarında kullanılan Pirelli ürün gamı 200 farklı tipte yarış ve ralli lastiğinden oluşmakta.
Türk Pirelli
1960 yılında temelleri atılan ve geçen sene 50. yıldönümünü kutlayan Türk Pirelli İzmit Fabrikası, motorsporlarında kullanılan lastikler dışında otomobil ve ticari araçlar için de lastik üretimi gerçekleştirmekte. Türkiye'deki fabrikanın üretimi Avrupa'nın en önemli pazarlarına (Türkiye pazarı dışında İtalya, Almanya, Fransa, İspanya, Yunanistan, İsviçre, Avusturya ve İngiltere gibi pazarlara) ihraç edildiği gibi, Orta Doğu pazarlarında da satılmakta ve aralarında Mercedes, Jaguar, Fiat ve Renault gibi üreticilerin de bulunduğu çok sayıda otomotiv üreticisi tarafından kullanılmakta. İzmit Üretim Birimi 25 yılı aşkın bir süreden bu yana Çelikkord tesisini de bünyesinde barındırmakta. Pirelli'nin 340 bin metrekare alana yayılan tesislerinde yaklaşık 1.900 çalışana istihdam sağlanmakta.
Motorsporları, otomobil ve kamyon lastiği üretimi ile yılda 8 milyon adet lastik üreten İzmit fabrikası Pirelli'nin en fazla üretim yapan tesisi ve Pirelli Grubu'nun Türkiye ile gelişmekte olan yakın pazarlarda büyüme stratejisinin bir parçası olarak, bu yıl söz konusu tesise 35 milyon Euro yatırım yapılacak. Bunun 30 milyon Euro tutarındaki kısmı sadece lastik üretiminde kullanılacak. 2010 yılında 510 milyon Euro tutarında ciro elde eden Türk Pirelli, bir önceki döneme göre cirosunda %31 artış kaydetti.