Combo ile Yerlileşen "Opel Türkiye", 70 Bin Satıp Avrupa'da İlk 6'ya Girecek
Bu yıl İspanya'yı geçip, 50 binin üzerinde araç satmayı hedefleyen "Opel Türkiye", önümüzdeki 2 yıl içinde satışlarını yüzde 40 artırarak, 70 binlik rekor hedefliyor.
Hükümet'in 'Türkiye'ye yatırımla geri dönün. Sizden üretim bekliyoruz' baskısı altındaki Opel, satış bazında kendi tarihi rekoruna koşuyor. 2000 yılında 70 bin adetlik satış gerçekleştiren Opel Türkiye, bu yıl 50 bin adetlik satışı yakalamayı planlıyor. Şirketin satışlarını yüzde 30 civarında artması üzerine kurulu olan plan, 'yerli' yeni Combo'nun yanı sıra diğer çok satacak yeni modellerin 2012 yılından itibaren yollara çıkmasına dayanıyor.
OPEL TÜRKİYE, İSPANYA'YI GEÇECEK
Opel Türkiye'nin bu yıl yakalayacağı 50 bin adetlik satışların önümüzdeki yıllarda hızla artacağını söyleyen Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, Opel dünyasında İspanya, İngiltere, Almanya Fransa, İtalya, Rusya ve Türkiye'nin en önemli pazarlar olduğunu belirterek, şunları söyledi: 'Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Rusya bizim epey önümüzdeler. İspanya'da ise Opel satışları, bizden 5-6 bin adet daha fazla. Bu yıl küçülen İspanya'yı geçerek, Opel liginde ilk 6 arasına gireriz' dedi
Opel Pazarlaam Direktörü Michael Meyer'de Opel dünyasında Türkiye'nin Rusya ile birlikte parlayan yıldız olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Rusya ile Türkiye'nin Opel araçlara yönelik sevgisi artıyor. Avrupa'da ise 2008 krizinin etkileri hala aşılamadı. Bunun ancak 2015 yılında üstesinden gelinebileceğini düşünüyoruz. Hesaplarımızı da buna göre yapıyoruz. Türkiye ve Rusya şu dönemde bizim parlayan yıldızımız"
COMBO yetmedi, Bakan 'otomobil' istedi
Özcan Keklik, kasımdan itibaren Tofaş'ın Bursa fabrikasında yeni Combo'nun üretimine başlanacağını ve 11 yıl önce sona erdirdikleri üretime dolaylı da olsa geri döneceklerini söyledi. Bursa'da yıllık 40 bin Combo üretimi planlandığına dikkat çeken Keklik, 'Ancak bunun Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün tarafından yetersiz bulunduğunu biliyoruz. Opel'den Türkiye'ye yeni yatırım istiyorlar. Temmuz ayında Opel üst yönetimi Türkiye'ye geldi. Bu talebi ilettim. Onlar da buluşmaya onay verdi. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile GM Avrupa Başkanı önümüzdeki dönemde bir araya gelecek' dedi.
Opel Combo, Fiat Doblo'dan yüzde 4 daha pahalı olacak
Genel Müdür Keklik, 2012 Şubat ayında tanıtımı yapılarak, piyasaya sunulması planlanan Combo modelinden Türkiye'de 2 bin adede yakın bir satış düşündüklerini söyledi. Keklik, aracın fiyatının 'marka farkı nedeniyle' ikizi Fiat Doblo'ya göre yüzde 2-4 pahalı olacağını dile getirdi.
Yeni Astra Sedan 2012 sonbaharında
Opel'in 70 bin adetlik kendi rekorunu kırması için 2012 yılında devreye girecek modeler önem taşıyor. Bunlar arasında en önemlilerinden biri Combo olacak. 2012 yılında 2 bin adede yakın satışı Combo'dan elde etmeyi hesaplayan Opel Türkiye, diğer yeni Opel modelleri hakkında da ilk bilgileri paylaştı. Buna göre markanın lokomotif modellerinden yeni Astra'nın sedan versiyonu çin 2012 yılı son çeyreğini beklemek gerekiyor. Opel'in güvendiği yeni model ise mevcut Meriva'nın crosover hali olarak karşımıza çıkarak, Nissan Qashqai ve VW Tiguan'a rakip olacak yeni küçük SUV.
Keklik, 'Araç Opel Antara'dan daha ufak. VW Tiguan, Skoda Yeti, Nissan Qashqai'ye rakip olacak. Küçük SUV, Güney Kore'de üretilecek. Araçta vergi avantajlı küçük motorlar yer alacağı için satışlarımıza çok katkısı olacak. 2012'nin son çeyreğinde bu araç yollara çıkacak' dedi. Keklik bunun yanı sıra bu yıl Astra GTC'nin piyasaya sunulacağını, ekimden itibaren Insignia'nın 1. 4 litre turbo motora otomatik versiyona kavuşacağını aktardı. Opel'in 2013'ten itibaren Fiat 500, MINI gibi retro tasarıma sahip bir model üretmeye başlayacağını ve 2014'te de yeni Agila'nın satışa çıkacağını söyledi.
SÜRÜŞ İZLENİMİ
Opel'in elektrikli otomobili Ampera'yı Hollanda'nın kanallar ve değirmenlerle bezeli Amsterdam-Rotterdam arasındaki yaklaşık 100 km'lik otoyol ve şehir içi karma parkurunda kullandık. Sessizliğini, şehir içi kullanımda yaya güvenliği açısından ek bir küçük korna ile seslendiren araç, yüksek torku ile kilometrelerle başedebileceğini gösterdi. Araçtaki sessizlik ve sarsıntısızlık sürüş ve yolculuk konforu açısınadn artıya sahip. Yol yorgunluğu denen meret, sessiz ve sarsıntısız bir araçta insanı daha az etkiliyor. Tüm elektrikli araçlar gibi Ampera'da da devir anında yükseliyor, bu yüzden ilk hareket sırasında dikkatli davranılması gerektiği unutulmamalı. Park, sürüş, geri vites seçeneklerini barındıran otomatik şanzımanda bir de 'L' ile gösterilen enerji geri toplama seçeneğği bulunuyor. Bu seçenekte araç, giderken de pilini şarj edebiliyor. Bu sayade araç yavaşlarken, frene basılırken enerji üretilerek, katedilen mesafe uzatılabiliyor. Zaten araç adeta bilgisayar ekranlarıyla idare ediliyor. Ekranlarda aracın gideceği yer, yol üzerindeki akü şarj noktaları, araç kullanımındaki verimlilik anlık olarak gösteriliyor. Bu araçlar gelecekte çok iş yapacak ama önlerinde klasik çocukluk hastalıkları bulunuyor. Yani akü şarj noktalarının azlığı, ilk alım maliyetinin teşviklere rağmen yüksekliği, pilin 60-150 km menzil kısıtlaması gibi sorunlar aşıldıktan sonra yani Michael Meyer'in odediği gibi 'Ampera satışarının 100 bin adeti geçmesinden sonra' işler biraz daha düzelecek.
Opel'in elektriklisi Ampera
Elektrikli araç pazarına Opel, kardeş markası Chevrolet'nin Volt adıyla gelitirdiği elektrikli otomobille giriyor. Chevrolet Volt olarak geliştirilen ve ABD'de üretilen elektrikli otomobil, Opel için Ampera adıyla farklılaştırıldı. Motor, şasi, pil vb bölümleri tamamen aynı olan araç, dış ve iç görünümde farklılaşıyor. Şimdiden dünya çapında 5 bin sipariş alan otomobil, Coca Cola, Europecar ve Athlon tarafından sipariş edildi bile. Araç Türkiye'ye 2012 ilk çeyreğinde gelecek. Almanya'da pil dahil 42. 900 eurodan satılacak aracın Türkiye fiyatı ise belli değil.
6-8 saatte şarj edilen piliyle 60-65 km yol alabilen Ampera'da bulunan 1. 4 lt benzinli motor işi kullanım açısından kolaylaştırırken, vergiler bakımından karıştırıyor.
HİBRİT Mİ, ELEKTRİKLİ Mİ?
Bu araç hibrid mi sayılacak yoksa elektrikli mi? Belli değil. Aynı sorun Chevrolet Volt ve Fiscer Karma için de geçerli. Bu araçlar en bilinen hibrit olan Toyota Prius'tan farklı. Bunlardaki içten yanmalı motor, tekerlekleri döndürmüyor, pili şarj ediyor. Özcan Keklik, aracın elektrikli araç gibi mi yoksa normal araç gibi mi vergilendirileceğinin açık olmadığını, bu konuda Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'ndan görüş isteyeceğini söylüyor. Eğer araç elektrikli araç statüsüne girerse, ÖTV teşviğinden yararlanıp Türkiye'de 50-60 bin Euroya satılabilir. Ama hibrit araç kabul edilirse fiyatı en az 100 bin euro olur. Ancak 50 adet satılır.