Haberler

Nilay Yılmaz Biyografisi

Nilay Yılmaz
Doğum Tarihi1.1.1971

Nilay Yılmaz Kimdir ?

1971 yılında doğdu.

1992-2011 yılları arasında Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Türk Dili öğretimi programlarında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

1998’de Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden İngiliz Dili ve Eğitimi alanında yüksek lisans derecesini, 2012’de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Öğretimi programından Türkçe öğretimi ve çocuk edebiyatı alanında doktora derecesi aldıktan sonra akademisyenliği bıraktı.

Doktora tezi 2014 Oğuz Tansel Halk Bilimleri Araştırma Ödülüne (“Türk Çocuk Edebiyatı Kitaplarındaki Çocuk Gerçekliğine Eleştirel Bir Bakış” isimli araştırması ile) layık görüldü.

Akademik çalışmalarına bireysel olarak devam ediyor.

Bugüne kadar öykü, roman ve tiyatro oyunları yazdı.

İki yazar arkadaşı Aytül Akal ve Mavisel Yener’le birlikte çocuklar için yazdıkları tiyatro oyunları Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları tarafından sergilendi.

Bu oyunlar içinde en çok işitme engelli çocuklar için yazdıkları Mor Gece Mavi Gün isimli sözsüz oyunu seviyor, bu oyunun daha çok çocukla buluşacağı günleri düşlüyor.

Cumhuriyet gazetesi haftalık kitap ekinin çocuk ve gençlik kitapları sayfasını hazırladı, bu sayfada 16 yıl kitap tanıtımları ve eleştirileri yazdı.

2000 yılından beri yaratıcı drama ile ilgileniyor, yetişkin ve çocuklara drama atölyelerinde drama eğitmenliği yapıyor.

Kitap fuarlarında ve okullarda çocuklarla, gençlerle, eğitimcilerle ve velilerle buluşuyor; okuma kültürü konusunda söyleşiler ve etkinlikler yapıyor.

2000 yılından beri pek çok sivil toplum örgütüyle çalışıyor.

Kanserli çocuklar ve cezaevindeki çocuklara yönelik proje yapan STK’larla işbirliği içinde çeşitli projelere destek veriyor; çocuklarla yaratıcı okuma-yazma etkinlikleri yapmak için buluşuyor.

Hayata Renk Ver Derneği ile birlikte hastanelere koridor kitaplıkları kuruyor, hastanelerin çocuk servislerinde gönüllü okuma etkinlikleri düzenliyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi, Sabancı Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi ve Borusan Müzesi’nde çocuklarla yaratıcı çalışmalar; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi’nde çocuk hakları atölyesi ve Kadın Dayanışma Birimi’nde kadınlar için yaratıcı düşünme ve yazma atölyeleri yapıyor.

Yetişkinlerle Aksanat ve Borusan’da “Yaratıcı Yazma”, “Yazıyorum Özgürleşiyorum”, “Fotoğrafların Öyküsü” vb. yaratıcı yazma atölyeleri veriyor…

Eğitim kurumlarına okuma projeleri hazırlıyor, yaratıcı okuma/yazma ve yaratıcı düşünme konularında eğitim danışmanlığı yapıyor.

ERG İyi Örnekler Konferansı vb. konferans ve kongrelerin bilim kurullarında okuma ve dil becerileri, yabancı dil öğretimi ve oyun alanlarında jüri olarak görev alıyor.

Eğitimpedia online eğitim platformunda eğitimle ilgili yazılar yazıyor


Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı için hazırladığı Okuyorum Oynuyorum isimli yaratıcı okuma programı, 2010 yılı ALMA Astrid Lindgren ödüllerine Türkiye adayı olarak gösterildi.

2006 yılından beri 36 ilde, TEGV’in 12 eğitim parkında ve 78 öğrenim biriminde uygulanmakta olan yaratıcı okuma programı bugüne kadar 150 bin çocuğa ulaştı. Bu program kapsamında 3200 yetişkin, yaratıcı okuma eğitmeni/gönüllüsü olarak yetiştirildi.

MEB hizmet içi eğitim programlarında ve STK’larda okuma kültürü ve eleştirel düşünme konuları üzerine yapılan projelerin yetişkin eğitimlerinde uzman eğiticilik yapan Yılmaz, yaratıcı okuma ve yazma konusunda eğitim almak isteyen kurumlarla ve eğitimcilerle çalışıyor; yaratıcı düşünme becerileriyle ilgili uygulamalı eğitimler ve atölye çalışmaları düzenliyor; eğitim danışmanlığı yapıyor.

Nefes koçu olan Yılmaz doğru ve doğal nefes alma teknikleri ve bilinçli farkındalık (mindfulness) konularında bireysel ve kurumsal danışmanlık hizmeti veriyor; yetişkinlerle ve çocuklarla gerçekleştirdiği yaratıcı düşünme, yaratıcı okuma ve yazma çalışmaları içinde nefes farkındalığına dair özel uygulamalar yapıyor.

Sabancı Müzesi yaz atölyeleri kapsamında çocuklarla “Nefes Alıyorum ve Yazıyorum” temalı çalışmalar yapıyor.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı için “İyi Yaşam” programı kapsamında çocuklar için nefes oyunları hazırladı, doğru nefes alma tekniklerini oyunlarla ve dramalarla yapılandırdı. Program 36 ilde TEGV çatısı altında uygulanıyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde 2014 yılından beri kadınlarla yaptığı yaratıcı yazma atölyelerinde yazma sürecini kişisel gelişim ve duygusal şifalanma ile birleştiriyor.

Yemek ve yazıyı ilişkilendirdiği “Yazı Mutfağı” atölyelerinde sağlıklı yaşam kurgusunu edebiyat kurgusuyla birleştiriyor.

Yaşamı her gün yeniden kurgulamak teması üzerine bilinçli farkındalık (mindfulness) çalışmaları yapıyor.

Yılmaz, dışavurumcu sanat yaklaşımlarının yanı sıra biblioterapi, dramaterapi, psikodrama ve yazıyla şifalanma çalışmalarına katılıyor; sözcüklerin ve yazının tılsımına inanarak yapılandırdığı bütün çalışmalarında yaratıcı düşünmenin sınırsızlığını deneyimliyor.

ÖDÜLLER

2014 Oğuz Tansel Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Eleştirisi araştırma ödülü (“Türk Çocuk Edebiyatı Kitaplarındaki Çocuk Gerçekliğine Eleştirel Bir Bakış” adlı çalışması ile

2010 Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından, İsveç, ALMA Astrid Lindgren Ödülü Türkiye Adayı, TEGV’in “Okuyorum Oynuyorum, yaratıcı okuma projesi” ile (içerik sorumlusu ve danışmanı Nilay Yılmaz)


2004 Çocuk Hakları Hizmet Ödülü – Cumhuriyet Kitap eki “Sihirli Değnek” çocuk kitapları tanıtım ve eleştiri sayfası ile

2003 Ömer Seyfettin Öykü Yarışması- İkincilik Ödülü

2001 Cumhuriyet Kadınları Derneği Öykü Yarışması- Özendirme Ödülü

2001 Bu Yayınevi Çocuk Edebiyatı Roman Yarışması- Üçüncülük Ödülü

2001 Yaba Yayınevi Sokak Öyküleri- Özendirme Ödülü

title