Türk Kadınının Ortalama Fiziği Boy 1.63 Metre, Ağırlık 63 Kilo
Türkiye Aile Planlaması Derneği'nin (Tapd), "Doğum Kontrol Hapı Sizi Tüm Artıları ile Korur" Bilinçlendirme Kampanyası Kapsamında Aralık 2006-şubat 2007 Tarihleri Arasında Türkiye Genelinde 2020 Kadın Üzerinde Gerçekleştirilen "Aile Planlaması Bilinci-doğum Kontrol Yöntemleri Kullanımı 2007" Araştırması, Türk Kadınının Genel Özelliklerini Ortaya Koydu.
Türkiye Aile Planlaması Derneği’nin (TAPD), "Doğum Kontrol Hapı Sizi Tüm Artıları ile Korur" bilinçlendirme kampanyası kapsamında Aralık 2006-Şubat 2007 tarihleri arasında Türkiye genelinde 2020 kadın üzerinde gerçekleştirilen "Aile Planlaması Bilinci-Doğum Kontrol Yöntemleri Kullanımı 2007" araştırması, Türk kadınının genel özelliklerini ortaya koydu.
Ortalama Türk kadını, 163 santimetre boyunda ve 63 kilogram. Her 10 kadından yaklaşık 9’u çocuk sahibi. Ortalama çocuk sayısı 2.3 ve doğumları arasındaki süre 3.9 yıl. Türkiye’de her iki kadından sadece biri doğru korunuyor, her 5 kadından biri doğurganlık döneminde en az 1 kez kürtaj yaptırmış. Jinekologa gitme sıklığı ise yılda bir.
26 İLDE ARAŞTIRMA
Bayer Schering Pharma ilaç şirketi tarafından İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Trabzon, Samsun, Malatya, Van, Ağrı ve Erzurum’un da aralarında bulunduğu 26 ilde yürütülen araştırmanın sonuçları dün Harbiye’deki Hilton Oteli’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
Araştırma 18-45 yaşları arasında, tüm sosyoekonomik sınıflardan kadınlarla yüzyüze görüşmelerle oluşturuldu. Yüzde 62’si kırsal, yüzde 38’i kentsel kökenli katılımcıların yüzde 74’ü evli, yüzde 22’si bekar, yüzde 3’ü boşanmış veya dul kadınlardan oluşuyor. TAPD Genel Başkanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, kampanyaya destek veren oyuncu Hale Caneroğlu ve Bayer Schering Pharma Ürün Müdürü Dr. Bekir Yavuzer’in katıldığı toplantıda açıklanan araştırmanın bazı sonuçları şöyle:
18-45 yaş grubundaki kadınların yüzde 50’si, doğum kontrolünde modern yöntem kullanırken, yüzde 12’i ise halen geri çekilme yöntemini kullanıyor, yüzde 38’i ise hiçbir yöntem kullanmıyor. Modern yöntem kullanımı, Ege ve Marmara Bölgesi’nde 29-45 yaş arasında gelir düzeyi yüksek gruplarda sıklıkla görülürken, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 18-28 yaş arası düşük gelir grubunda modern yöntemlere itibar edilmiyor.
Rahim içi araçlar yüzde 19 ile en yüksek oranda tercih edilen yöntem. Rahim içi araçları yüzde 16 ile prezervatif, yüzde 12 ile geri çekilme yöntemi, yüzde 9 ile ise doğum kontrol hapları izliyor.
Kadınların yüzde 18’i şimdiye kadar en az bir kez kürtaj yaptırmış. Ortalama kürtaj sayısı 1.6. 34-45 yaş grubunda ve düşük sosyoekonomik sınıflarda kürtaj oranı yükseliyor.