Haydi Erkekler Kadınlara Destek!
Ahmed Obaid, Hiçbir Kadının Hayat Verirken Yaşamını Yitirmemesi Gerektiğini Belirterek, 'Bugün, Baba, Eş, Ağabey, Kardeş, Siyasi veya Dini Lider- Anne Sağlığına Katkıda Bulunma Zamanı' Dedi.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, hiçbir kadının hayat verirken yaşamını yitirmemesi gerektiğini belirterek, “Bugün, her erkeğin -baba, eş, ağabey, kardeş, siyasi veya dini lider- anne sağlığına katkıda bulunma zamanı” dedi.
UNFPA erken yaşta evliliklerin önüne geçerek, gençlerin zamanında cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi almasını sağlayarak anne ölümlerinin önüne geçilebileceğini açıkladı.
11 Temmuz Dünya Nüfus Günü dolayısıyla açıklama yapan Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA İcra Direktörü Thoraya Ahmed Obaid, bu yılki Dünya Nüfus Günü’nün temasının “Anne Sağlığına Erkeklerin Desteği” olarak belirlendiğini belirterek, “Bugün, her erkeğin -baba, eş, ağabey, kardeş, siyasi veya dini lider- anne sağlığına katkıda bulunma zamanı. Her geçen dakikada ölen bir annenin kaybı sonucu bir aile parçalanıyor ve hayatta kalan çocukların sağlığı tehdit altına giriyor. Hep birlikte bugünü, 1.440 kadının gebelik ve doğuma bağlı sebeplerden öldüğü son gün yapabiliriz. Hiçbir kadın hayat verirken yaşamını yitirmemeli. Her kadının sağlıklı, onurlu ve eşit bir hayatı sürdürmesi için ne gerekiyorsa yapalım” diye konuştu.
Günümüzde birçok kadının gebelik ve doğuma bağlı sebeplerden dolayı yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Obaid, kişisel ve aile düzeyindeki kararlardan, devletin her düzeyinde alınan politika ve program kararlarına kadar geniş kapsamlı bir alanda güç sahibi erkeklerin, güçlerini olumlu yönde değişim için kullanarak çok büyük bir katkıda bulunabileceğini belirtti.
“ERKEN YAŞTAKİ EVLİLİKLERİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
UNFPA Türkiye Temsilci Vekili Dr. Tunga Tüzer ise, her kadının, hayat kurtaran üç temel üreme sağlığı hizmetine erişimini güvence altına almak için Sağlık Bakanlığı ve diğer ortaklarla çalıştıklarını ifade ederek, “Bu hizmetler, gönüllü aile planlaması, doğuma eğitimli sağlık personelinin yardımcı olması ve eğer doğum sırasında sorun yaşanırsa acil doğum bakım hizmetleridir. Bu hizmetlerin yaygın olarak bulunduğu ülkelerde, daha fazla anne ve bebek hayatta kalıyor” dedi. Tüzer, erken yaşta evliliklerin önüne geçerek, gençlerin zamanında cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimi almasını sağlayarak, eşitliği teşvik ederek, kadınların üreme sağlığı ve haklarını destekleyerek ilerleme sağlanabileceğini belirtti.