Haberler

Yufka Hamuru "Ramazan" İçin Yoğruldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya'da köylü kadınlar, ramazan hazırlıklarından biri olan yufka yapımı için kolları sıvadı

YAVUZ KARADUMAN - Trakya'da köylü kadınlar, "11 Ayın Sultanı" ramazanın yaklaşmasıyla dolayısıyla, yufka yapımı için kolları sıvadı.

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine bağlı Çene köyünde yaşayan kadınlar, geleneksel Ramazan hazırlıklarından biri olan ve sahur ile iftar sofralarını süsleyecek lezzetli böreklerin yapımında kullanılmak üzere, kuru yufka yapımına başladı. Hazırlıklar için bahçeli bir köy evinde biraraya gelen kadınlar, ilk olarak yufka için hamur yoğuruyor, ardından da maharetli ellerde ve yastağaçlar üzerinde oklavayla yufka açılıyor.

Özenle açılan yufkalar ateş üzerindeki saçta pişiriliyor ve evin içerisinde, üzerine örtü serilerek kurutuluyor. Daha sonra kurutulan bu yufkalar üst üste istifleniyor ve üzerlerine örtü serilerek, kullanım için hazır bir şekilde bekletiliyor.

Köyde yufka hazırlayan hanımlardan Eşref Güler, AA Muhabirine ramazan için kuru yufka hazırladıklarını ve bu yufkaları sahur ve iftarda börek yapımında kullanacaklarını söyledi.

Ramazan hazırlıklarını köyde komşularıyla ve arkadaşlarıyla biraraya gelerek yaptıklarını belirten Güler, şunları kaydetti:

"Burada komşular, arkadaşlar biraraya geliyoruz ve onlar yufka hamurunu açıyor ben de ateş üzerindeki saçta yufkayı pişiriyorum. Pişirdikten sonra biraz yumuşaklığı var, bu yumuşaklığın gitmesi yani kuruması için temiz çarşaflara seriyoruz. Birkaç gün sonra kuru yufkaları üst üste istifleyerek temiz çarşaflara sarıyoruz. Ramazanda da sahur yemeklerimiz için tepsilerimizi hazırlıyoruz ve bu kuru yufkaları sütle veya suyla ıslatıyoruz, içerisine isteğe göre malzemesini koyuyoruz, hafif yağlıyoruz ve fırında pişiriyoruz."

Kuru yufkanın ramazanda kolaylık sağladığını ifade eden Güler, "Bu yufkalar bize kolaylık sağlıyor. Uzun süre bozulmadan saklayabiliyoruz ve ramazanda börek yapmak için her akşam hamur yoğurmuyoruz, yufka açmıyoruz. Hazır yufkayı kullanarak börekler yapıyoruz. Böylece yemek hazırlamak için fazla vakit harcamıyoruz ve ibadetlerimize daha fazla zaman ayırabiliyoruz" diye konuştu.

Güler, hazırladıkları yöresel gıdaların sahurların vazgeçilmez lezzetleri olduğunu belirterek, iftar ve sahurlarda dışardan satın alınmış hazır yiyeceklerin sofralarında yer almadığını sözlerine ekledii. - Tekirdağ

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close