Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi Dokuya Zarar Verecek Bir Durum Söz Konu Değil"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" "Masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur"İZMİR - Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil"

"Masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur"

İZMİR - Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, son günlerde Efes antik kentindeki Celsus Kütüphanesi önünde yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların neden olduğu tartışmalara açıklık getirerek, "Celsus Kütüphanesinde masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur. Yani orijinal taban değildir. Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" dedi.

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes antik kentindeki Celsus Kütüphanesi önünde yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların sosyal medyadan paylaşılması tepkilere neden olmuştu. Celsus Kütüphanesi'nin önüne kurulan giydirilmiş sandalye ve masaların bulunduğu fotoğrafı yorumlayan Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yaptığı "Bu tür tarihi alanlarda dokuya zarar vermeyecek türden kültürel ve turistlik etkinlik yapılabilir" açıklamasını haklı bulduklarını ifade ederek, bu uygulamanın yönetmeliklere dayanarak yaklaşık 40 yıldır sürdürüldüğünü anlattı.

Bu tür etkinliklerin yalnızca Efes antik kentinde değil başka antik kentlerde de zaman zaman yapılabildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uhri, "Bu tür organizasyonlar Türkiye'nin tanıtımı açısından da son derece uygun. Efes'te yıllar önce Joan Baez ve New York Filarmoni konserleriyle başlayan bir furya vardı. Yüksek desibelli konserlerin zarar verebileceği düşünülerek bir ara durduruldu bu konserler, sonra tamir gördü ve devam etti. Celsus Kütüphanesinde masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur. Yani orijinal taban değildir. Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" dedi.

Tartışmalara konu olan fotoğraftaki masa ve sandalyelerin giydiriliş biçimini görgüsüzce bulduğunu söyleyen Ahmet Uhri, "Orayla uyumayan bir görüntü olduğu için insanları rahatız edebiliyor. Bu sadece o turistleri getiren şirketin tuttuğu catering şirketiyle ilgili bir olay. Catering şirketi düğün yapar, sünnet yapar. Aynı konsepti oraya yerleştirince görgüsüzce yapılmış bir iş gibi durdu. Burada yapılması gereken catering şirketinin uyarılıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu organizasyonlara bir kriter getirmesidir" diye konuştu.

"Düğün fotoğrafı modası…"

Yeni evlenen çiftlerin antik kentlerde düğün fotoğrafı çektirmesi gibi bir modanın da olduğuna dikkat çeken Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, "Orada yeni evli bir çift dolaşırken o masa ve sandalyeleri gördülerse gerçekten düğün var sanılmış olabilir. O gelin ve damatlara da 'O gittiğiniz yeri ne kadar biliyorsunuz? ' diye sormak iterim. Onun da yarıca tartışılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri:
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat
title