Haberler

Yeni Bir Hayata "Merhaba" Diyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü : Amatem girişinden görüntü Amatem tedaviden detaylar Sivas AMATEM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Doktor Ayşe - Köroğlu'nun konuşması Psikiyatri Uzmanı Doktor İbrahim Karakaya'nın konuşması Hasta Fazlı Barak'ın konuşması Yeni bir hayata "merhaba" diyorlar Sivas'ta yaklaşık 2 ay önce faaliyete geçen Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi'nde (AMATEM) tedavi gören hastalar, kendilerini yeni bir hayata hazırlıyor.

Görüntü Dökümü :

Amatem girişinden görüntü

Amatem tedaviden detaylar

Sivas AMATEM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Doktor Ayşe - Köroğlu'nun konuşması

Psikiyatri Uzmanı Doktor İbrahim Karakaya'nın konuşması

Hasta Fazlı Barak'ın konuşması

Yeni bir hayata "merhaba" diyorlar

Sivas'ta yaklaşık 2 ay önce faaliyete geçen Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi'nde (AMATEM) tedavi gören hastalar, kendilerini yeni bir hayata hazırlıyor.

Sivas Numune Hastanesinin eski binasında 1 Aralık 2015'te faaliyete geçen 10 yatak kapasiteli AMATEM'de, ileri derecede alkol ve madde bağımlısı olan hastalara tedavi hizmeti sunuluyor. AMATEM'de uzman psikologların yanı sıra sosyal hizmet uzmanları ve hemşireler görev yapıyor.

Sivas AMATEM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Doktor Ayşe Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni bir merkez olduklarını ancak hastalara profesyonel olarak hizmet etmeye başladıklarını söyledi.

Merkezde, ayaktan başvuran hastalara ve ailelerine poliklinik ve danışmanlık hizmeti sunduklarını, daha ağır vakaları da kliniğe yatırarak tedavi ettiklerini belirten Köroğlu, "Burada sadece ilaç tedavisi değil, aynı zamanda terapi ve etkinlik programını birlikte yürütmekteyiz. Klinik hemşirelerimiz, uzman psikoloğumuz ve sosyal hizmet uzmanımızla yoğun bir program içerisinde hastalarımızı dışarıdaki hayata hazırlamaya çalışıyoruz" dedi.

Tedavi sürecinin 21 ile 28 gün arasında değiştiğini aktaran Köroğlu, ilaç tedavisine ek olarak uğraş terapisi, bağımlılıkla ilgili terapiler yaptıklarını anlatarak şunları kaydetti:

"Madde bağımlılığı insan hayatının büyük kısmını ele geçiren bir hastalık. Her şeyden önce düzenli bir yaşamı imkansız hale getiriyor. Kliniğimizde kısa sürede izlediğimiz şey hastaların düzenli yaşama uyum sağlamaları. Bunun da devamını istediğimiz için programa ayak uydurmaları, öz bakımlarını yerine getirmeleri şu anda bizim elde ettiğimiz olumlu sonuçlar. Merkezimizde sadece alkol ve madde bağımlılığı değil, internet ve kumar bağımlılığı konuları da ele alınmakta."

"Tedavisi tamamlanan hastalara iş imkanı sunulacak

AMATEM'de görevli Psikiyatri Uzmanı Doktor İbrahim Karakaya ise madde bağımlılığının toplumun önemli bir yarası olduğunu dile getirdi. Madde bağımlılarının sayısının günden güne arttığına dikkati çeken Karakaya, "Sivas gibi Anadolu şehirlerinde de riskin giderek arttığını görüyoruz. Bu nedenle Sivas AMATEM'in önemli bir açığı kapatacağı kanaatindeyiz" diye konuştu.

Bağımlılığın biyolojik, psikolojik ve toplumsal yönü olan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Karakaya, "Bunların tamamı göz önüne alınmadığında tedavi yarım kalmakta. Sivas AMATEM olarak özellikle bağımlılığın toplumsal yönünü almaya çalışıyoruz. Aileleri tedavi ekibinin bir parçası yapmaya çalışıyoruz. Hastalar tedavi olduktan sonra çıkacakları toplumsal çevreyi mutlaka ayrıntılı bir şekilde inceliyoruz ve mümkünse orada da değişiklikler yapmaya çalışıyoruz. Bunun da tedaviyi ciddi katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

Tedavinin günlük yarım saat süren "günaydın toplantısı" ile başladığını, daha sonra spor yapan hastalara "samba" terapisi uyguladıklarını ifade eden Karakaya, uğraş terapisinin ise yaklaşık 2 saat sürdüğünü dile getirdi. Tedavi kapsamında müzik ve resim kursu da açılacağını aktaran Karakaya, tedavisi tamamlanan hastaların istihdamı konusunda da çalışma yürüttüklerini vurguladı.

50 yıldır kullandığı alkolü bıraktı

AMATEM'de tedavi gören hastalardan 6 yaşındaki Fazlı Barak da yaklaşık 50 yıldır kullandığı alkolü bıraktığını söyledi.

Merkezde 23 gündür tedavi gördüğünü anlatan Barak, "Burada bir aile ortamı gördüm. Tedaviden sonra alkol kullanmaya başlamam mümkün değil. Tedavi sayesinde düzenli uyumaya başladım. Önceleri 14-15 gün uyumadığımı biliyorum" dedi.

Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yavuz Orak ise Sivas AMATEM'de alkol, esrar, esrarın son zamanlarda yaygınlaşan sentetik türevleri ve yasa dışı haplar kullanan kişilerin tedavisi yapıldığını, internet, oyun, kumar ve alışveriş bağımlılığı olan kişilerin de merkeze başvuru yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Yeni Bir Hayata
Kaynak: AA / Kültür Sanat
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Şahıs, kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

22 ilimizde eğitime kar engeli

22 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title