Yedihilal'den "Yedi Güzel Okuma" Etkinliği
"Yedi Tepeden Yedi Kıtaya" sloganıyla yola çıkarak birçok kültür sanat projesini hayata geçiren YediHilal, geçen yıl başladığı "Yedi Güzel Okuma" başlıklı programa, Ömer Lekesiz ve Ahmet Murat Özel ile devam etti.
"Yedi Tepeden Yedi Kıtaya" sloganıyla yola çıkarak birçok kültür sanat projesini hayata geçiren YediHilal, geçen yıl başladığı "Yedi Güzel Okuma" başlıklı programa, Ömer Lekesiz ve Ahmet Murat Özel ile devam etti.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan YediHilal Genel Başkanı Mustafa Enesoğlu, YediHilal'in edebiyata ve düşünceye önem vererek yola çıktığını belirterek, bu yolun zor ama kalıcı olduğunu vurguladı.
Enesoğlu, fikir ve hareketi buluşturmanın temel gayeleri olduğunu dile getirerek, "Kitap ve okumak, tüm insanlık için hayatımızın merkezindedir çünkü yaradan kitapla indiriyor ayetlerini ve peygamberler kitapla iniyor yeryüzüne yani hayatın gayesini kitaplardan anlıyoruz, bize de kitaba uymak kalıyor." dedi.
İnsanların bazen kitabın ortasından konuştuğunu söyleyen Enesoğlu, şöyle devam etti:
"Sevmediğimiz insanlara 'kitapsız' derken, umutlandığımız gençlereyse 'kitap yüklü gençler' diyoruz. İnanmıyoruz ama kitaba el basıyor, 'yalan, dolan, karaktersizlik kitabımızda yok' diyoruz. Bir adamın hayatının tek bir kitapla değiştiğini, Malcolm X gibi bizler de biliyoruz. Okuyunca soylu, güzel ve klas okuyalım diyoruz, tıpkı kadim geleneğimizdeki gibi bir üstadın eşliğinde birlikte okuyalım diyor ve kardeşlerimizle okurken müzakereyi de önemsiyoruz."
"Yaratılıştan verilen gülümsemeyle, okumaya başlamış oluruz"
Gazeteci-yazar Ömer Lekesiz de yazar olmadan önce okur olduğunu ifade etti.
Neden okuduğunun iyi sorgulanması gerektiğini işaret eden Lekesiz, şunları söyledi:
"Okumak, dediğimiz kelime Arapça'daki 'İkra', İngilizce'deki 'Read' sözcüğü gibi değil. Yani bizdeki okuma anlayışı çok daha farklı bir şeyi ifade eder. Okumak dediğimizde her ne kadar kitap okumak gelse de, okumak dediğimiz şey aslında kesintisiz ve kendiliğinden süren hayatımızın tamamını kapsayan bir fiilden ibarettir. Çünkü biz çocuk olarak doğduğumuzda ağlayarak hayata başlarız, ikinci aşamada bize verilen şey süttür ve sonraki aşamada tebessüm etmektir. Ağlamak ve gülmek arasında ak bir şey vardır ve o bizim hayatımızı belirleyen gülümsemenin bilinçli hale gelmesinin gıdası olarak bizi geleceğe taşır. Yani biz daha bize yaratılıştan verilmiş olan gülümsemeyle, okumaya başlamış oluruz."
Şair Ahmet Murat Özel ise YediHilal'in çok kıymetli işlere imza attığını söyledi.
Etkinliğin, YediHilal bünyesinde düzenli kitap okuyan gençlerin bu seneki okuma programlarında, bir nevi açılış dersi olacağını da belirten Özel, "İçinde yaklaşık 3 bin genç arkadaşımızın yer aldığı okumalarına, bu hafta itibarıyla da tıpkı üniversitelerdeki başlangıç dersleri gibi bu buluşmamızla da okuma halkalarındaki okumalar başladı. Yönteme dair neler okumalıyız, nasıl okuyalım, neler atlamayalım gibi konuları netleştireceğiz." ifadelerini kullandı.
Özel, İslam tarihindeki okuma alışkanlığı konusunda ise şunları kaydetti:
"İslam tarihi ve geleneğindeki okuma alışkanlığında birkaç yön görüyoruz ve bu yönlerden bir tanesi bazı metinlerin yapı taşları olarak kullanılması. Bu metinlerin belirlenmesini ortak akıl sağlamış, yani dünyanın her tarafında okullarda aynı güç ve aynı yakın uzunluklarda kitaplar popülerleşmiş, tekraren okunan ve ezberlenen kitaplara dönüşmüş. Bu yapı taşlarının tespit edilmesi bir medeniyet sürecidir, bunu tespit edecek bir akıl gerekir ve bu ortak aklında tespitten sonra tekrar işleyip çiçeklendirip, yorumlayacak bir başka aklı üretmesi gerekir."
Etkinlikte ayrıca Gökhan Faruk Ünal ve Mehmet Ünal, tanbur ve yaylı tanbur eşliğinde tasavvuf müziği icra etti. Program, öğrencilerin soru ve cevapların ardından çiçek takdimiyle sona erdi.