Yedi Güzel Adam" Dizisinin Galası
Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Bu önemli dizi hem Kahramanmaraş açısından hem de şehre değer ve ruh veren insanlar açısından çok önemli mesajlar içeriyor" "Eğer biz kültürel ve manevi varlığımızı bir kenara bırakırsak, devlet olarak ayakta kalmamız da mümkün değildir"
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Yedi Güzel Adam" dizisine ilişkin, "Bu önemli dizi hem Kahramanmaraş açısından hem de şehre değer ve ruh veren insanlar açısından çok önemli mesajlar içeriyor" dedi.
TRT'de bugün ilk bölümü yayınlanacak "Yedi Güzel Adam" dizisinin galası, kurumun Tepebaşı'ndaki binasında gerçekleştirildi.
Bakan Çelik, galada yaptığı konuşmada, burada bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, "Ülkemizde birçok film ve dizi var. Bunların hepsinin Türkiye'nin bir hikayesi olduğunu biliyoruz. Bu önemli dizi de hem Kahramanmaraş açısından hem de şehre değer ve ruh veren insanlar açısından çok önemli mesajlar içeriyor. Bu önemli öyküyü Türkiye'nin tekrar gündemine getirme sorumluluğu tabii ki TRT'ye nasip oldu. Bu da çok kayda değer bir şey" ifadelerini kullandı.
TRT'nin, ürünleri ve yabancı dillerdeki yayınlarıyla devletin stratejik unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Çelik, "Biz TRT'ye sadece bir kanal olarak değil, Türkiye'nin tanıtımı ve dış politikası açısından stratejik bir unsur olarak bakıyoruz. TRT'nin yaptığı işlere destek vermeyi, Türkiye'nin tanıtılmasına ve politikalarına destek vermek olarak görüyoruz" dedi.
Çelik, "Yedi Güzel Adam" dizisinde 7 kişiden ve Maraş'tan bahsedildiğini ama bu hikayenin sadece bundan ibaret olmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
"Kuşkusuz bu 7 güzel adam, her gittikleri yere Maraş'ı götürdüler. Bütün Türkiye'ye bir şey söylemek istediler. Geçmişte Türkiye'de kapkaranlık günler vardı. Bu insanlar zarafet ve sabırla Türkiye için bir gelecek inşa etmeye çalıştılar. Yapmaya çalıştıkları şey şuydu; Türkiye'nin kokusunun, sesinin, dokusunun ve renginin ne olduğunu anlatmak istediler. ve Türkiye'ye güzel mesajlar verdiler. Bu güzel eserleri okuyanlar şunu öğrendiler ki, asıl anlatmak istedikleri 'Biz kimiz?' sorusuydu. Son 150 yıllık tarihimiz 'Biz kimiz?' sorusuna cevap aramakla geçti. Bu insanları okudukça en azından şunu öğrendik; Biz öyle insanlarız ki, herhangi bir renge, kalıba ve renge indirgenemeyiz. Biz Çukurova ve Vardar Ovası'nı kardeş biliriz. Biz Kızılırmak ile Tuna Nehri'nin aşık olduklarını biliriz. Biz bunları bu kişilerden öğrendik. Bugün bu iklimde bu insanların değerli fikirlerinden etkilendik. Dolayısıyla biz bugün Türkiye'de ne söylüyorsak bu güzel insanların fikirleridir."
Proje kendisine ulaştırıldığında diziyle ilgili geniş bilgi topladığını söyleyen Çelik, "Aziz kardeşim Mahir Ünal bana bu projeyi getirdiğinde, Maraş'taki kendi edebi varlıklarına gösterdikleri hassasiyeti görünce kendisine şunu söyledim; 'Türkiye'nin birçok yerinde askere gitmeyene kız vermezler. Maraş'ta da herhalde bu 7 güzel adamdan şiir okumayana kız vermezler' dedim" şeklinde konuştu.
Çelik, bunun Türkiye'nin her yeri için geçerli olduğunu vurgulayarak, "Eğer biz kültürel ve manevi varlığımızı bir kenara bırakırsak, devlet olarak ayakta kalmamız da mümkün değildir. Hangi devlet ki kültürel varlığını ayakta ve zirvede tutmuştur, devlet bazen zaafa düşer bazen güçlüdür ama kültürel varlığını ayakta tutan toplumlar ebediyete kadar ayakta kalır. Çünkü devletin manevi varlığını oluşturan kültürdür" dedi.
Bir şehirde doğup büyüyerek insanlığa eser kazandıran şairlerin, o şehrin ruhunu taşıma ve temsil etmeye devam ettiğini aktaran Çelik, "O zamanın Maraş'ı bugünkü gibi değil. Yolların kesişme noktasında ve cazibe merkezi değil. Daha içe kapanık bir şehir. Ama o yılların şartlarında insanlar iç seslerini daha çok duyurmuşlar. Bir lisede tanışan arkadaşların hikayesinde bugün Türkiye'de paylaşılan anlamlı her sözün, değerin anlamı büyüktür" diye konuştu.
Çelik, bu projede emeği geçenleri kutlayarak, sözlerini, "Kültür Bakanı ve milletvekili olarak, bir şairin kızıyla aynı sıralarda görev yapıyorum. Bu da bizim için bir onur vesilesidir. Dulkadiroğullarından tüm Maraşlılara kadar herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" şeklinde tamamladı.
TRT Genel Müdürü Şahin
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de önemli bir projeye imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"TRT, son 6 yılda 17 kanal açtı, 5 radyo kurdu. Bugün de izlediğinizde göreceksiniz ki, çok keyifli bir iş yapmışız. Aslında biz bu 'Yedi Güzel Adam'ın belgeselini çektik. Mesela Erdem Bayazıt bey, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören ve Nuri Pakdil'le ilgili belgesel çektik. Ama dizi film iddialı bir iş. Kolay değildi. Neticede bir dizi yapıyoruz ve içerisinde kurgular var. Bu kurgu dolayısıyla dizide ismi geçen değerli kişilerden af diliyor ve hoşgörülerine sığınıyoruz. İzleyiciyle buluştuğunda kaliteli bir iş çıksın diye gayret sarf ediyoruz. Olabildiğince hikayenin özüne sadık kaldık. TRT, kamu yararına olabildiğince değerli bir eser vererek huzurlarınıza getiriyor. Aslında bu hikaye Kahramanmaraş hikayesi ama tek başına Kahramanmaraş yok. Ankara, İstanbul ve Afganistan'a kadar uzanan bir hikaye var."
Dizinin, uhrevi bir aşk hikayesi olduğunu belirten Şahin, tüm ekibin diziye büyük önem verdiğini kaydederek, seyircilerin diziyi beğeneceğini umduğunu söyledi.
Şahin, bu çalışmanın, TRT için de kendi arşivine kazandırdığı çok değerli bir dizi olacağını vurgulayarak, "Dizinin fikir babası Mahir Ünal ve Erdem Bayazıt beyin kızı Sevde Bayazıt Kaçar büyük emekler verdiler. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Ünal
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da "Yedi Güzel Adam"dan yaşamlarını yitirenleri rahmetle, hayatta olanları ise hürmetle selamladığını söyledi.
Ünal, kültürel referansları esas alan bu diziye emek verenleri kutlayarak, dizinin esinlendiği Cahit Zarifoğlu'nun "Yedi Güzel Adam" şiirine atıfta bulundu.
Mahir Ünal, şöyle devam etti:
"Kahramanmaraş, bizim ruh kökümüzün ve medeniyetimizin o aşk duygusunun söze dökülmüş menbaının şiirleştiği yerdir. Osmanlı İmparatorluğu, her yeni icraatında Kahramanmaraş'tan insan kaynağını alır, yeni fethettiği yerlere o insan kaynağını taşır ve orada yeni bir manayı, yeni bir ruh iklimini inşa eder. O yüzden Kahramanmaraş'a 'ruh kökümüzün ocağı' diyoruz. Bu güzel adamlar da o anlamı ve manayı inşa ettiklerinden bizim için değerlidirler."
"Çok önemli bir mirasın sahibi olduğumu bir kez daha anladım"
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar da dizi dolayısıyla çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirterek, "Her anlamda bereketli toprakları olan Kahramanmaraş'ta yetişmiş 7 güzel mütefekkirin dizi filmi bugün TRT ekranlarında bizlerle buluşuyor. Bu gece çok önemli bir mirasın sahibi olduğumu bir kez daha anladım. Babam Erdem Bayazıt, amca diye hitap edebilme bahtiyarlığına eriştiğim Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Akif İnan ve Ali Kutlay, hayatları boyunca sevgi, muhabbet ve derin dostluklar biriktirmişler. Onların duygularına hürmeten galamıza katılan herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.
Gecede, "Yedi Güzel Adam"ın ilk bölümü, 25 dakika olarak sinema filmi formatında gösterildi. Dizi oyuncularının tek tek kendilerini tanıttığı gala, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Galaya, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti milletvekili Metin Metiner ile gazeteci-yazar Ahmet Taşgetiren'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Uraz Kaygılaroğlu, Yıldız Çağrı Atiksoy, Baran Akbulut, Kemal Uçar, İlker Kızmaz, Bora Cengiz, Mertcan Sevimli, Şahika Koldemir, Mert Asker, Pınar Gök, Hülya Şen, Durul Bazan ve Kenan Bal'ın rol aldığı, Levent Demirkale'nin yönettiği dizi, bu akşam TRT 1'de izleyiciyle buluşacak. - İstanbul