Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Yedi Cihan Kadınları CRR'de Sahne Aldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yedi Cihan Kadınları, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda verdiği konserde, Türkçe, Azerice, Arapça ve Kürtçe şarkılar seslendirdi.

"Yedi Cihan Kadınları", Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda verdiği konserde, Türkçe, Azerice, Arapça ve Kürtçe şarkılar seslendirdi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, konser öncesi yaptığı açıklamada, etkinliğin kendi himayelerinde gerçekleştirildiğini söyledi.

"Farklı Diller, Ortak Ezgiler" konseriyle Türkiye'nin sesini, zenginliğini, kültürel mirasını bütün dünyaya duyurmayı amaçladıklarını ifade eden Develi, konserle Türkiye'nin binlerce yıllık kültürel zenginliğini ve çeşitliliğini, musikide insanlara duyurmak ve paylaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Develi, şöyle konuştu:

"Bu sadece Türkiye ile değil, yakın coğrafyamızla da ilgili bir genişlik. Çünkü biz kültürel olarak şu siyasi sınırlarla bir toplum değiliz. Bizim akrabamız, dostlarımız olan halklar da çevremizde yaşıyor ve biz tarih boyunca onlardan bir şeyler almışız, bir şeyler vermişiz. Dinlediğimiz zaman bütün bu ezgilerin aslında çok aşina olduğumuz, söylediğimiz, mırıldandığımız ve bildiğimiz ezgiler olduğunu göreceğiz. Bu da bizim dünyaya vereceğimiz önemli bir mesajdır diye düşünüyoruz. Bu aslında dostluğun ve barışın mesajıdır. Yüzlerce yıllık bir tarihten süzülegelmiş bir mirasın göstergesidir."

Bu konserleri dünyanın önemli merkezlerinde tekrarlayacaklarını dile getiren Develi, enstitü olarak bugüne kadar birçok çalışma yaptıklarını anlattı.

Çok sayıda insana Türkçe'yi öğrettiklerini belirten Develi, Balkanlar'da, Gürcistan'da, Romanya'da, bazı Arap ülkelerinde ve Polonya'da birçok okulda Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak müfredata kabul edildiğini aktardı.

"Türkiye'nin yüzü olarak sahnedeyiz"

Yedi Cihan Kadınları'ndan Eda Karaytuğ, konserin Türkiye'nin bir kültürü olduğunu söyledi.

Karaytuğ, "Türkiye'de yaşanmış acı, tatlı ne varsa etnik kökenleri farklı olan arkadaşlar, o yörelerin ve bölgelerin temsilcileri olarak bizler bu gece Türkiye'nin yüzü olarak sahnede olacağız. Çok heyecanlıyız, mesajı kuvvetli bir program. Sevgi, barış, kardeşliktir mesajımız" diye konuştu.

Mehtap Demir ise Yedi Cihan Kadınları'nın 7 düvele yayılmış çok kültürlü imparatorluğun Türkiye Cumhuriyeti'ne yansıması olduğunu söyledi.

"Bizler mozaik değil, alaşımız. Bu felsefeyle yola çıktık. Etle tırnak gibi birbirine geçmişiz" diyen Demir, 4 kadın olarak herkesin farklı yerel kökenden geldiğini dile getirdi.

Demir, "Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyoruz. 2015 yılı içinde öncelikle yurt içinde, sonrasında da yurt dışında konserler vereceğiz. Türk kadınlarının avazı hiç solmasın, bu da bir başlangıç olsun. Sesleri çok daha duyulsun" şeklinde konuştu.

Daha sonra, dört kadın solistin bir araya gelerek, birlik ve beraberlik kültürünü vurgulamak amacıyla oluşturduğu "Yedi Cihan Kadınları", 10 kişilik saz heyetiyle Anadolu'dan Mezopotamya'ya, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, çok dilli ve çok kültürlü bir konser verdi.

Türkçe, Azerice, Arapça ve Kürtçe şarkıları seslendiren grup, Balkan müzikleri ile Türkmen, Çerkez, Gürcü ve Ermeni ezgilerini yorumladı.

Konseri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kızı Sefure Özokur da izledi.

- Yunus Emre Enstitüsü

Etkinliğin gerçekleşmesine katkıda bulunan Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında 38 kültür merkezinde seminer, sempozyum, konferans ve paneller düzenleyerek, kültür ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Faaliyetlerinde 2009'da başlayan enstitüde ayrıca konser, sergi, atölye çalışmaları, sahne gösterileri, film gösterimleri, bilimsel toplantılar, aydın buluşmaları, sanat kursları gibi birbirinden farklı etkinlikler gerçekleştiriliyor, isteyenlere Türkçe öğretiliyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title