Yazının Sarkacı Roman
Edebiyat okurlarının yakından tanıdığı Semih Gümüş, Türk romancılığının güncesini tutan eleştirilerini bu kitapta topladı.
"Roman yalnızca hayattan seçtiklerini anlatmaz elbette. Yaşadığımız hayatın bütününü de anlatmadığına göre, neleri seçip neleri ayıklayacağına kendine göre karar verir. Roman anlayışlarını birbirinden ayırt eden çizgilerden biri, romanın yaptığı seçimlerdir. Eleştirinin bir romana yaklaşma biçiminde de bu çizgilerin payı epeycedir. Eleştiri, ilkin romanın kendine sunduğu olanaklara bakar. Romanın eleştirmenin öznel beğenilerine uygun olup olmaması belirleyici olmaz burada. Niçin yaşadığımız hayatı anlatmıyor, demek, bir başına yeterli değildir. Yeter ki eleştiriye verdiği ipuçları çok, çoğul okuma için çok katmanlı bir yapı kurmuş olsun; açık uçlarından içeri girilebildiği gibi, farklı okuma biçimleri için çıkışları bulunsun..."
Edebiyat eleştirisi konusunda ülkemizin en yetkin isimlerinden Semih Gümüş, Yazının Sarkacı Roman'la edebi serüvenimizin başrol oyuncusuna yakından bakıyor… Yazarın roman sanatı hakkındaki genel değerlendirmeleriyle başlayan kitapta, edebiyat dünyasının pek çok otoriter ismine rastlamak mümkün: Kemal Tahir, Selim İleri, Sevgi Soysal, Hilmi Yavuz, Latife Tekin, Orhan Pamuk, Yaşar Kemal ve Perihan Mağden gibi usta yazarların romancılığı, Semih Gümüş'ün akıl süzgecinden geçerek berraklaşıyor.
Osmanlı'nın Kemal Tahir üzerindeki etkisini çözümleyerek başlayan Gümüş, Türk edebiyatının önde gelen ya da büyük ilgi görüp tartışmalar yaratan yazarlarının yazdığı romanlar üzerine kaleme aldığı metinleri bir araya getiriyor. "Toplumcu Edebiyat ve Yaşar Kemal", "Edebiyatta Nostalji ve Selim İleri", "Postmodernizm ve Orhan Pamuk", kitaptaki ilginç çerçevelerden sadece bir kaçı… Romancıların Türkiye'deki sosyal hayata bakışı, roman karakterlerinin temsil ettiği sınıfların yazar tarafından aktarılış biçimi ve bir tür olarak romanın başlangıçtan bugüne Türk Edebiyatı'nda geçtiği yol… Semih Gümüş, akıcı ve kolay okunan yazım tarzıyla zor soruların anlaşılabilir cevaplarını inşa ediyor.
Yazının Sarkacı Roman, edebiyatın bugününü görüp anlamak isteyen herkes için bir kaynak kitap!
SEMİH GÜMÜŞ
SEMİH GÜMÜŞ, 1956'da Ankara'da doğdu. 1971'de Ankara Fen Lisesi'ne girdi, 1981'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. İlk yazısı aynı yıl Yazko Edebiyat dergisinde yayımlandı. 1981-1985 yılları arasında Yarın dergisinin, 1995-2005 yılları arasında Adam Öykü dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2006 Aralık ayında Notos dergisini çıkardı ve şimdilerde bu derginin genel yayın yönet¬menliğini yürütüyor. Kendine özgü çözümleyici bir eleştiri anlayışına sahip olan Semih Gümüş'ün 1991'de Roman Kitabı, 1994'te Kara Anla¬tı Yazarı, Karşılıksız Yazılar, Yazının ve Tarihin Bilinci, 1996'da Cevdet Kudret Eleştiri Ödülü'nü de alan Başkaldırı ve Roman, 1999'da Öykü¬nün Bahçesi, 2002'de Puslu Ada, 2003'te Yazının Sarkacı Roman, 2005'te Yazarın Yalnızlık Burcu, 2007'de Eleştirinin Sis Çanı, 2010'da Modernizm ve Postmodernizm ile Öykünün Kedi Gözü adlı kitapları yayımlandı.
Semih Gümüş'ün Can Yayınları'ndaki diğer kitapları:
Başkaldırı ve Roman, 2008
Eleştirinin Sis Çanı, 2008
Kara Anlatı Yazarı Vüs'at O. Bener, 2008
Öykünün Bahçesi, 2008
Yazarın Yalnızlık Burcu, 2008
Modernizm ve Postmodernizm, 2010
Öykünün Kedi Gözü, 2010
Roman Kitabı, 2011
YAZININ SARKACI ROMAN
Yazar: Semih Gümüş
Tür: Eleştiri
Sayfa sayısı: 289
Fiyatı: 20 TL
Yayın tarihi: 25 Ekim 2011