Haberler

Yarın, Ali Nar'ın Vefatının Birinci Yıl Dönümü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslami Edebiyat dergisi ve vakfının kurucusu, araştırmacı yazar, şair Ali Nar, Türkiye ve İslam dünyası arasında düşünce ve edebiyat köprüleri kurmaya çalışan biri olarak anılıyor.

SALİHA ÖZDEMİR - İslami Edebiyat dergisi ve vakfının kurucusu, araştırmacı yazar, şair Ali Nar, Türkiye ve İslam dünyası arasında düşünce ve edebiyat köprüleri kurmaya çalışan biri olarak anılıyor.

Bilim kurgu roman yazarı olarak da önemli eserlere imza atan Nar, Erzurum'un Hasankale ilçesinde 1938'de doğdu.

Ali Nar, Erzurum İmam Hatip Okulu'nu üstün başarıyla bitirdi. İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde dört yıl yatılı okuyan Nar, burada Osmanlı ulemasının son temsilcilerinden Kayserili Osman Efendi'den Arapça, Ömer Nasuhi Bilmen'den kelam, Mahir İz'den tasavvuf ve edebiyat, Nevzad Ayasbeyoğlu'ndan ise felsefe dersleri aldı.

Usta yazar, enstitüden mezun olduktan sonra Ankara'ya yaptığı bir yolculuk sırasında şair-yazar Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı. Nar bu tanışıklığını, "Trene bindim baktım ki, Necip Fazıl Bey. Hemen yanına gittim. Elini dudağına götürüp bana "Sus" işareti yaptı. Bundan sonra da irtibatımız sürdü. Öğretmenlik dönemimizde kendisini Diyarbakır'da konuşma yapmaya çağırdık. Erzincan'a da aynı şekilde." sözleriyle aktardı.

Nar, 1964'te Diyarbakır İmam Hatip okulunda başladığı öğretmenlik görevinden, Erzincan, İzmit ve İstanbul İmam Hatip liselerinde 26 yıl görev yaptıktan sonra emekli oldu.

Sezai Karakoç'la tanıştıktan sonra serbest şiir ve denemeye yöneldi

İlk şiir ve makalelerini Diyarbakır'da görev yaptığı sırada Yeni Şark Postası gazetesinde yayımlayan Nar, şair Sezai Karakoç'la tanışmasının ardından serbest şiir ve deneme türüne yöneldi.

Ali Nar, Eğitim ve araştırma maksadıyla 1975'te Ortadoğu ülkelerine giderek gözlemlerini, "Ortadoğu Günlüğü" adıyla neşretti. Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim kurgu romanı olan "Uzay Çiftçileri" kitabını kaleme alan Nar, 50 civarında eseri okuyucuyla buluşturdu. Romanları Arapça'ya çevrildi. Kitapları İngilizce yayın yapan uluslararası edebiyat dergilerinde tahlil edildi.

Yazar Nar, 1986'da Dünya İslami Edebiyat Birliği'ne üye olarak, 1989, 1991, 1994 ve 1996 yıllarında Dünya İslami Edebiyat Konferanslarını düzenledi. 1997'de Dünya İslami Edebiyat Birliği'nin Türkiye şubesini kuran Nar, Prof. Dr. Osman Öztürk'le birlikte 1986'dan beri yayımlanmakta olan "İslami Edebiyat" dergisini ve vakfını kurdu.

Türkiye ve İslam dünyası edebiyatı arasında köprü kurdu

Türkiyeli en az 50 yazar, şair ve senaristi İslam dünyasına tanıtan Nar, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Arif Nihat Asya gibi birçok edebiyatçının özgeçmişi ve eserinden kısa örneklerin "Çağdaş Müslüman Edipler Ansiklopedisi"nde yer almasını sağladı.

Ali Nar, emekli olduktan sonra çalışmalarına İstanbul'da devam ederek, Türk yazarlarını Arap dünyasına, Müslüman Arap yazarları da Türk okurlara tanıtıcı çeviri ve antoloji çalışmaları yaptı.

Şiir, deneme, makale ve incelemeleri İslam, Yeni İstanbul, Hakses, Hilal, Diyanet, Türkçesi, Yeni Sanat, Sedir, Mavera, Büyük Doğu, Bugün, Milli Gazete, Yeni Devir, İslami Edebiyat, Dönüş gibi gazete ve dergilerde yayımlanan Nar, yazılarında kendi adının yanı sıra, Katip Sezer, Halis Emin, Yusuf Tercüman ve Ali Gülşehri takma adlarını kullandı.

Nar'ın kaleme aldığı, İstanbul'un fethini anlatan "Fetih" oyunuyla, demokrasi tecrübesinin çarpık görüntülerini eleştirdiği "Muhtar Kafası" oyunu birçok il ve ilçede özel tiyatrolar ile okullarda sahnelendi. Yazarın "Ruh Paraziti ya da Porselen Dişli Bürokrat" piyesi Ulvi Alacakaptan tarafından "İşte Meydan İşte Şeytan" adıyla sahneye kondu.

Arapça'dan çeviriler de yapan Nar, Necib el-Kiylani'nin Cakartalı Kız, Kuzey Kahramanları, Kara Gölge ve İlahi Nur, Ahmed Bakesir'in Cihada Çağrı, Said Ramazan el-Buti'nin Fıkhu's-Siyre Akaid Risaleleri, Abdülmecid Zindani'nin ise İman Yolu eserlerini çevirdi.

İstanbul'da 16 Temmuz 2015'te, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Nar'ın cenazesi, Edirnekapı Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Eserleri

Ali Nar, "Ezan Donanması", "Sığamadığım Dünya" isimli şiir kitaplarının yanı sıra "Muhtarname", "Kan Denizi" ve "Dağ Pınarı" hikaye kitapları ile "Arılar Ülkesi", "Uzay Çiftçileri" romanlarına imza attı.

"Ortadoğu Günlüğü", "Anadolu Günlüğü" ve "Yedi İklim Dört Kıta 1-2" isimli gezi kitaplarını da yazan Nar, "Fetih", "Koro" (Devrimci Öğretmen), "Nasreddin Hoca'dan Öğüt", "S. Bin Müseyyebin Hayır Dediği Gün"ün yanı sıra "Bir Demet Yasemen" isimli çocuk hikayesini kaleme aldı.

Nar, ayrıca İslami Düşünüş ve Yaşayış çevresinde, Hicret, Kırk Hadiste Müslümanın Hüviyeti, Nusayrilik, İlm-i Kelam Dersleri, Kur'an Dersleri, Edebiyatın İslamcası, İki Sonsuzda Gerilim, Müslümanın Gökkuşağı, Mizah Edebiyatı, Dinde Yenilikçiler ve Buluşma Noktaları, Ehl-i Kitap Cennetlik mi?, Çağdaş Arap Edebiyatından 33 Şair, Çağdaş Arap Hikayesinden Seçmeler ve Anadolu Müslümanı'nın Direniş Günlüğü eserinin de içinde bulunduğu çok sayıda kitabı okuyucuyla buluşturdu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close