Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Üniversiteliler "Bilgeler Yolu"Nda Tarihe Yolculuk Yapacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesi'nin merkez kampüsünde "Pembe Yol" olarak bilinen güzergahta oluşturulacak "Bilgeler Yolu" için heykeltıraşların çalışmaları sürüyor Yunus Emre'den Mevlana'ya, Hoca Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş ı Veli'ye, Dede Korkut'tan Nasreddin Hoca'ya, Karacaoğlan'dan Aşık Veysel'e kadar birçok.

RAMAZAN KAYA - İnönü Üniversitesi'nin merkez kampüsünde Yunus Emre'den Mevlana'ya, Hoca Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş-ı Veli'ye, Dede Korkut'tan Nasreddin Hoca'ya, Karacaoğlan'dan Aşık Veysel'e kadar birçok ismin heykelinin veya özlü sözlerinin yer alacağı "Bilgeler Yolu"nun oluşturulması için çalışmalar devam ediyor.

Kentte bir süre önce gerçekleştirilen "Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu"nun ardından yerli ve yabancı birçok heykeltıraşın katılımıyla İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde başlatılan "Bilgeler Yolu" çalışması tüm hızıyla sürüyor.

Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Niyazi Mısri, Battalgazi, Dede Korkut, Farabi, İbn-i Sina, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip, Hoca Ahmet Yesevi, Karacaoğlan, Aşık Veysel, Mimar Sinan, Uluğ Bey, Nasreddin Hoca ve Dede Efendi gibi bilgelerden bazılarının heykelinin, kimilerinin ise özlü sözlerinin yer alacağı güzergaha 25 eserin yapılması planlanıyor.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üniversitemizde bütün fakültelerimizin ortak kullandığı bin 800 metre uzunluğunda bir yürüyüş yolumuz var. Bugüne kadar bu yola 'Pembe Yol' adı verilmişti. Biz, üniversitemizin kuruluşunun 40'ıncı yılında bu yolun 'Bilgeler Yolu' olarak adlandırılmasını düşündük" dedi.

Bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını anlatan Çelik, "Orhun Kitabeleri'nden başlayarak kronolojik sıraya göre Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Cumhuriyet döneminde Aşık Veysel'e kadar uzanan bilge insanlarımızın evrensel değerinin olduğunu düşünüyorum. Bunların kiminin heykelini, kiminin özlü sözlerini yazarak, bu yolu 4 yıl boyunca kullanacak öğrencilerimizin, bu coğrafyanın yetiştirdiği bilge insanları ölünceye kadar unutmayacakları şekilde bilgi yükleme noktasında böyle bir anıtsal yol yapmayı düşündük" diye konuştu.

Çelik, Azerbaycan, İran, Kırgızistan, Gürcistan ve yurt içinden birçok heykeltıraşı davet ettiklerini belirterek, bugüne kadar 5 heykel yapıldığını, 10 eserin yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Çalışma kapsamında önce Türk bilgelerinin heykelinin tamamlanacağını, ardından diğer bilgelerle ilgili eserlerin yapılacağını aktaran Çelik, öğrencilerin hem yereli hem de evrensel değerleri bilmesi gerektiğini ifade ederek, "İnşallah Ağustos ayı sonunda heykelleri yerlerine yerleştireceğiz ve yeni eğitim-öğretim yılı başladığında İnönü Üniversitesi, yeni kaydolan öğrencilerini 'Bilgeler Yolu'yla karşılayacak" dedi.

Heykeltıraşların görüşleri

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bulat da çalışmanın büyük bir anıtsal proje olduğunu vurgulayarak, "Gelecek kuşaklara, kültürümüzü aktarmanın bir yolu, sanat yolu. Bu yapılan yapıtlar, günümüzde yaşayan sanatçıların, gelecek kuşaklara bir projesi" şeklinde konuştu.

Bulat, Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesini anlatan çalışmayı uygulamaya koyduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Karaaslan ise tema olarak Yunus Emre'yi seçtiğini dile getirdi.

Karaaslan, bir yaprağında Yunus Emre görseli, diğer yaprağında ise ünlü şairin bir dörtlüğü olacak kitap şeklindeki kompozisyon üzerinde çalıştığını belirterek, "Yunus Emre, aslında bir İslami düşünürü ama öyle bir özelliği var ki daha çok ahlaki felsefesi olan bir düşünür. Bugüne bile uyarlanabilen çok önemli sözleri var. Yaşam biçimi, bugüne örnek olacak şekilde kurgulanmış. Ahlaki yönden çok tutarlı ve doğru sözleri var. O yüzden Yunus Emre'yi seçtim" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zakir Azizov da böyle bir projenin bildiği kadarıyla dünyada ilk defa bir üniversitede uygulandığını söyledi.

Azizov, şu ana kadar 5 heykel yaptığını, şimdi de Hoca Ahmet Yesevi ile ilgili çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Heykeltıraş Cengiz Göğebakan da Aşık Veysel konulu çalışmayı yürüttüğünü kaydederek, "Proje, yanılmıyorsam daha önce hiç yapılmamış. Bu yönüyle bizi son derece heyecanlandırıyor" ifadesini kullandı. - Malatya

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title