Unesco Yolundaki Van Kalesi Ziyaretçilerini Ağırlıyor
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Van Kalesi'ni bu yıl yerli ve yabancı 11 bin 400 kişi ziyaret etti.
MESUT VAROL- UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Van Kalesi'ni bu yıl yerli ve yabancı 11 bin 400 kişi ziyaret etti.
Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö. 840-825 yıllarında Van Gölü kıyısında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu Krallığı'nın başkentliğini yapan Van Kalesi, hem konumu hem de görkemli yapısıyla kentin en önemli turistik değerleri arasında yer alıyor.
Bin 800 metre uzunluğunda ve 120 metre genişliğindeki sarp kayalıklar üzerine inşa edilen 80 metre yüksekliğindeki kale, farklı tarihlerde önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptı.
Son olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Van Kalesi, kente gelen yerli ve yabancı misafirlerin ilgisini çekiyor.
İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Kalesi'nin kentin en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu söyledi.
"Kale, dizayn edilecek"
Yerli ve yabancı misafirlerin kaleye uğramadan kentten ayrılmadığını anlatan Aktuğ, şunları kaydetti:
" Van Kalesi, yıllarca Urartulara Tuşba adı altında başkentlik yaptı. Bizler de bu mekanı koruma altına almak, sahiplenmek ve gelecek nesillere ulaştırmak anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız 'Karşılama ve Çevre Düzenlemesi Projesi' Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca kabul edildi. Yakın bir tarihte de projemizin ihalesini yaptık. Van Kalesi'nin hem çevresi hem iç kısımları bu projeyle dizayn edilecek."
Aktuğ, kale girişinde turnikeler yapacaklarını ve kaleye giden bir yürüme yolu inşa edeceklerini belirtti.
Yeni yapılan Urartu Müzesi başlangıcından itibaren kalenin etrafını duvarla kapatacaklarını dile getiren Aktuğ, "Kale sınırları içerisindeki kafe ve restoran bölümünü yeniden yapacağız. Köprüsünden tutun da tüm çevresini yenileyeceğiz. Van'a yakışır bir Van Kalesi çevresi oluşturacağız." diye konuştu.
Aktuğ, Van Kalesi'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi için daha önce müracaat ettiklerini ve kalenin yakın bir tarihte listeye dahil edildiğini anımsattı.
Kaleyi 11 bin 400 kişi ziyaret etti
Turistlerin bir yere gittiklerinde önce bu listede bulunan yerleri ziyaret ettiklerini vurgulayan Aktuğ, "Bundan sonra listeye giren mekanlar, tarihi eserler ve tarihi kalıntılar arasında Van Kalesi ve Akdamar Kilisesi de yer alacak." dedi.
Aktuğ, Van'ın turistik değerlerinin 1,5 saat mesafede bulunan İranlıları kente çektiğini anlattı. Çeşitli ziyaretler gerçekleştirerek İranlıları Van'a davet ettiklerini dile getiren Aktuğ, şöyle konuştu:
"İran hem ticaret hem de turizm anlamında çok önemli katkı sağlıyor. Önceki yıl sadece mart ayında 42 bin İranlı turist Van'ı ziyaret etmişti. Geçen yıl Van'a gelen turist sayısı ise 912 bin oldu. Bu gerçekten de küçümsenmeyecek bir rakam. Van, kalesi, tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin çok önemli turizm merkezlerinden biridir. Bu yıl kalemizi şimdiye kadar yerli ve yabancı 11 bin 400 kişi ziyaret etti."