Haberler

Ula'da Ulaşım Pedalla Sağlanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : İlçedeki bisikletlerden detay Ula Belediye Başkanı Ümit Karaarslan ile röportaj Ula'da yaşayan 87 yaşındaki Ali Karaarslan ile röportaj Ula'da yaşayan Bağ-Kur emeklisi 73 yaşındaki Mustafa Uyar ile röportaj - Belediyenin logosunda bile bisikletin bulunduğu 5 bin 600 nüfuslu Ula ilçesinde, kayıtlara göre bin 500 motorlu araç, yaklaşık 5 bin de bisiklet bulunuyor Ulaşımın büyük oranda bisikletle sağlandığı ilçede bisiklet ruhsatı, plakası ve hatta bisiklet ehliyetine sahip kişiler de bulunuyor İlçe Belediye Başkanı Karaaslan: "İhtiyaç olduğu anda ben de kullanıyorum.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

İlçedeki bisikletlerden detay

Ula Belediye Başkanı Ümit Karaarslan ile röportaj

Ula'da yaşayan 87 yaşındaki Ali Karaarslan ile röportaj

Ula'da yaşayan Bağ-Kur emeklisi 73 yaşındaki Mustafa Uyar ile röportaj

- Belediyenin logosunda bile bisikletin bulunduğu 5 bin 600 nüfuslu Ula ilçesinde, kayıtlara göre bin 500 motorlu araç, yaklaşık 5 bin de bisiklet bulunuyor

Ulaşımın büyük oranda bisikletle sağlandığı ilçede bisiklet ruhsatı, plakası ve hatta bisiklet ehliyetine sahip kişiler de bulunuyor

İlçe Belediye Başkanı Karaaslan:

"İhtiyaç olduğu anda ben de kullanıyorum. Arabayı çalıştırıp dışarı çıkarmak zor. Bisikletle hemen gidip gelerek işimizi kolaylıkla görüyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz kullanıyor. Yaşlılar için de bir spor aracı"

DURMUŞ GENÇ - Muğla'nın 5 bin 600 nüfuslu Ula ilçesinde vatandaşların büyük çoğunluğu yaşam tarzı haline getirdiği bisikletle ulaşım ihtiyaçlarını karşılıyor.Ula ilçesinde ilk olarak 1930'lu yıllarda kullanılmaya başlanan bisiklet, daha sonraki yıllarda halkın yaşam tarzı haline geldi. 5 bin 600 nüfuslu ilçede, kayıtlara göre bin 500 motorlu araç, yaklaşık 5 bin de bisiklet bulunuyor. 7'den 70'e tüm vatandaşların günlük hayatının bir parçası haline gelen bisiklet, okula giden öğrenciler, pazara çıkan ev hanımları, işe giden memur, esnaf, camiye giden yaşlılar tarafından ulaşım aracı olarak kullanılıyor.Bisiklet ruhsatına, plakasına ve hatta ehliyetine sahip kişilerin olduğu ilçenin belediye logosunda da bisiklet figürü yer alıyor.Ula Belediye Başkanı Ümit Karaarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ula'nın arazi yönünden düz bir yapıya sahip olması nedeniyle ilçede bisiklet kullanımının yaygın olduğunu söyledi.İlçede 1930'lu yıllardan beri bisiklet kullanıldığına işaret eden Karaarslan, 5 bin 600 nüfusu olan Ula'da 5 bin bisiklet bulunduğunu belirtti.Karaarslan, bisiklet kullanımının ilçedeki trafik akışını da kısmen düzenlediğini, ilçenin bulunduğu coğrafi yapının da bisiklet kullanımına büyük katkı sunduğunu dile getirdi.Ula Belediyesi'nin 1895'te kurulduğuna dikkati çeken Karaarslan, 1930'lu yıllardan bu yana da ilçede bisikletin yaygın olarak kullanıldığını vurguladı.

Spor aracı olarak kullanılıyor

Karaarslan, vatandaşların ihtiyaçlarını bisiklet kullanarak giderdiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Biz de imkanlar ölçüsünde kullanıyoruz. İhtiyaç olduğu anda ben de kullanıyorum. Arabayı çalıştırıp dışarı çıkarmak zor. Bisikletle hemen gidip gelerek işimizi kolaylıkla görüyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz kullanıyor. Yaşlılar için de spor aracı bir noktada. O nedenle de önem arz ettiğini düşünüyorum. Sağlıklı yaşam anlamında da önemli. Belediyemizin logosunda da bisiklet var. Bizden önceki dönemde böyle bir logo geliştirildi. Bisiklet, insanlarımız için kolaylık sağlıyor."

Bisiklet ruhsatı ve plakası var

Ula'da yaşayan 87 yaşındaki Ali Karaarslan ise 1953 yılında bisikletlerde ruhsat ve plaka zorunluluğu olduğunu anlattı.O yıllarda "Muğla B.1431" numaralı plaka aldığını anlatan Karaarslan, "Bisikletimi daha önce aldım. Ancak ruhsatta da yazdığı gibi 1953'te kaydettirdim. O zaman kaydettirmek mecburdu. Muğla'ya giderek trafikte kaydını yaptırdık. Ruhsatını ve plakasını aldık. Bu işlemler için ücret ödeyip ödemediğimi ise hatırlamıyorum" dedi.Ali Karaarslan, halen bisikletini kullandığını dile getirerek, evden çarşıya, çarşıdan da eve bisikletle gelip gittiğini söyledi.

"1958 yılında bisiklet ehliyeti aldım"

Ula'da yaşayan 73 yaşındaki emekli Mustafa Uyar ise 1958 yılından bu yana bisiklet ehliyeti sahibi olduğunu söyledi.Bisiklet ehliyeti almanın o dönemde mecbur olduğunu belirten Uyar, "1958 yılında bisiklet ehliyeti aldım. O zamanın parasına göre ehliyet plaka 25 lira masraf ettim. 1961 yılında da vizesini yaptırdım. Vize 1966 yılına kadar geçerliydi. O zamanlarda bisiklet için ehliyet almak mecburdu. Askere giderken ehliyetimi sildirdim. Askerden gelinceye kadar bisiklet çoğalmış. Arayan yok, ehliyet soran yok. Sonra serbest oldu" diye konuştu.

Uyar, şunları kaydetti: "Tamirciye götürmem. Tık ses gelse hemen tamir ederim. Ula'da benden başkasında bisiklet ehliyeti yok. Belki Türkiye'de bile yoktur. Ehliyetimi satın almak istediler. '10 tane bisiklet verseniz yine de vermem' dedim. Çünkü antika. Ula'da benim ehliyet aldığım sırada en fazla 10 tane bisiklet vardı. Şimdi nüfus da arttı. 5 yaşından 90 yaşına kadar herkeste bisiklet var. Motosikletten daha rahattır. Tehlikesi yok. Trafik derdi yok. Benzin derdi yok."

Ula'da Ulaşım Pedalla Sağlanıyor
Kaynak: AA / Kültür Sanat
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title