Haberler

Türkiye'nin İlk Yatılı Müzesinde Bin Öğrenci Konakladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk yatılı müzesi Çorum Müzesi'nde, 2011 yılında başlayan uygulama kapsamında, içerisinde Hitit evi, eğitim atölyesi, sergi salonu ve yatakhane gibi bölümleri bulunan eğitim ve uygulama merkezinde yaklaşık bin öğrencinin konaklayarak eğitim aldığı bildirildi Müze Müdürü İpek: "Gençlerimiz.

Türkiye'nin ilk yatılı müzesi Çorum Müzesi'nde, 2011 yılında başlayan uygulama kapsamında, içerisinde Hitit evi, eğitim atölyesi, sergi salonu ve yatakhane gibi bölümleri bulunan eğitim ve uygulama merkezinde yaklaşık bin öğrencinin konaklayarak eğitim aldığı bildirildi.

Müze Müdürü Önder İpek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çorum Müze Müdürlüğü olarak 2011 yılında hazırladıkları "Çorum Müzesi Eğitim ve Uygulama Merkezi"ni, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (OKA) da desteğiyle faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Amaçlarının gençlere, çocuklara ve yetişkinlere müze eğitimi vererek, kültür varlıklarına ilgilerini artırmak ve çeşitli konularda eğitimler vermek olduğunu ifade eden İpek, şöyle konuştu:

"Bunu yaparken de Türkiye'de ilk olarak yatılı müze eğitimi fikri ortaya çıktı. Bu alanı oluşturmak için de bir bütçe gerekiyordu. Bunu da OKA'dan karşıladık. Hitit evi, eğitim atölyesi, sergi salonu ve yatakhane bölümlerinden oluşturulan merkezimiz, birkaç yıldır faaliyet gösteriyor. Yatakhaneler Türkiye'de bir ilk. Gençlerimiz müze ziyareti sırasında eğitim atölyesinde takı tasarımı, tablet yazma, çömlekçi çarkında kil ve çömlek yapma ve Hitit evinde Hititlerin günlük yaşamlarını anlattığımız uygulamalara katılıyor, Hitit döneminde tahılın nasıl öğütüldüğünü birebir uygulamalarla öğreniyor."

İki yılı aşkın süreçte yaklaşık bin öğrencinin çeşitli projeler kapsamında müzede konaklayarak eğitim aldığını vurgulayan İpek, "Bu süre boyunca çeşitli sergiler açtık. Çocuklarımızın sürekli müze ile bağ kurmalarını amaçladık ve bu amacımıza ulaştık. Çorum'un yanı sıra Ankara ve İstanbul'dan da dezavantajlı gruptaki öğrencileri, Van'daki depremin ardından ilimize gelen öğrencilerimizi, sevgi evlerinde kalan öğrencilerimizi ve Karabük'ten gelen öğrencilerimizi müzemizde ağırladık" dedi.

Müzeye gelen öğrencilerin ilk başta tereddüt yaşadıklarının altına çizen İpek, "Müzede bir gece kalmak herkese nasip olacak bir şey değil. Biz bunları yaşamadık, şu an öğrencilerimiz daha şanslı. Öğrenciler ilk başta ön yargıyla geliyor ama yatılı eğitimden sonra buradan mutlu bir şekilde ayrılıyor, bir daha gelmek istiyorlar" diye konuştu.

"Servis Bugün Müze'den Kalkıyor"

Çorum Anadolu Öğretmen Lisesince "Servis Bugün Müze'den Kalkıyor" adlı bir projenin hazırlandığını, bu uygulamada 150 öğrencinin, müzede konaklayarak eğitim alacağını belirten İpek, 15 gün sürecek projenin ardından başka eğitim kurumlarıyla ortaklaşa hazırlanan projelerin yürütüleceğini ifade etti.

Proje kapsamında müzeye gelen Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri, projede yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

9'uncu sınıf öğrencisi Hazal Kazancı, projede ilk olarak müzeyi tanıdıklarını belirterek, "Hititleri tanıdık ve böylece geçmişi tanımış olduk. Takı tasarımı yapmayı, eskilerin kültürünü öğrendik. Bizim için oldukça değişik ve heyecanlı bir gün oldu" dedi.

Müzeye gelirken bazı arkadaşlarının korktuğunu dile getiren Kazancı, "Müzeyi gezerken iskeletleri gördük ve arkadaşlarımız 'gece canlanırsa ne yapacağız' diye aralarında konuşmaya başladı. Korkan arkadaşlarımız da oldu" diye konuştu.

10'uncu sınıf öğrencisi Dilara Öztürk de tarihi tanımaya ve öğrenmeye geldiklerini ifade ederek, daha önce müzede bu kadar uzun süre vakit geçirmediğini ve hala bu durumun heyecanını yaşadığını söyledi.

12'nci sınıf öğrencisi Aynur Çelik ise eğlenceli bir şekilde tarihi öğrendiklerini vurgulayarak, "Tarihimizi yakından tanımak bize gurur ve mutluluk verdi. Burada konaklayacağız. Daha eğlenceli şekilde tarih öğreneceğiz" dedi.

Tarih öğretmeni Salih Karaçalı da böyle bir imkanın Çorum'da olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Öğrencilerimiz burada kilden maket yapmaya, kil üzerine kendi isimlerini Hititçe yazmaya kadar birçok farklı etkinlik gerçekleştirecek. Çocuklar hem bir gece müzede kalma şansını yakalayacak hem de birlikte bir şeyler yapmanın heyecanını yaşamış olacak" diye konuştu.

Kızlar takı tasarımı, erkekler maket yapmayı seviyor

Müzede konaklayan öğrencilere eğitim veren müze uzmanlarından Meral Yılmaz, kız öğrencilerin takı tasarımı, erkek öğrencilerin de maket yapımını çok sevdiklerini söyledi.

Etkinliklerde öğrencilerin çivi yazısı ile Hititçe olarak kendi isimlerini de yazdıklarını anlatan Yılmaz, "Gerçekleştirdiğimiz etkinlikler öğrencilerin beğenisini kazanıyor. Erkekler maket yapımı, kızlar ise takı tasarımı konusunda bayağı istekli. Çivi yazısı ile Hititçe yazılar yazdığımız etkinlik de en çok ilgi gören eğitimlerden biri" ifadelerini kullandı. - Çorum

Kaynak: AA / Kültür Sanat
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title