Türkiye'nin İlk Uluslararası Öykü Festivali
Türkiye'de ilk defa Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen "Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali" 16-20 Şubat tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek.
Türkiye'de ilk defa Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen "Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali" 16-20 Şubat tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek.
Festival hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye'nin kültür sanat hayatına nitelikli katkılar sağlamak amacıyla birçok etkinlik düzenlemenin yanı sıra, Zeytinburnu Kültür Yayınları'ndan dikkate değer kitaplar yayımladıklarını, 2015 yılında da Zeytinburnu çapında "Öykü Yarışması" düzenlediklerini belirtti.
"Festival her yıl devam edecek"
Aydın, bu yıl ikincisi gerçekleşen Öykü Yarışması'nın ardından Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan "Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali"ni hayata geçireceklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Çağlar boyunca insanın kendine ve kendinden sonrakilere anlattığı hikayeler, çeşitli formlara bürünmüş ama insanın anlatma ihtiyacı sabit kalmış. Çünkü insan bu dünyada kendini hikayelerle bilmiş, bildiklerini sonraki kuşaklara hikayelerle aktarmış. Bazen bir dedenin ihtiyar ve müşfik dudaklarına düşen bir masal olmuş bu hikayeler, bazen bir annenin çocuğunu uyutmak için kısık sesle söylediği bir ninni, bazen de bir halk hikayecisinin köyden köye gezip bağlaması eşliğinde söylediği bir mesel."
"Dilden dile, gönülden gönüle ve kültürden kültüre dolaşan hikayelerin" sanatçılar eliyle derinlik, edebi bir bakış ve estetik kazandığını vurgulayan Aydın, kaynağını yüz yıllık hikaye geleneğinden alan öykünün Türkiye'de güçlü bir damara sahip olduğunu dile getirdi.
Aydın, "Bu toprağın insanlarına, bu toprağın hikayelerinin yine bu topraklarda yetişmiş sanatçılar tarafından anlatılmasının önemi her zaman olduğu gibi bugün de hayatiyetini koruyor" diyerek, şunları aktardı:
"Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali, hikayemizin ve bu hikayenin kimler tarafından nasıl anlatılması gerektiğinin öneminin farkında olarak planlandı ve hayata geçirildi. Umudumuz, Türkiye'de ilk defa uluslararası boyutta gerçekleştirilen bu kapsamlı festivalin, yeni sanatçıların yetişmesine vesile olduğu kadar, öyküye emek veren sanatçılarımızın bir araya gelerek öykü düşünüp, öykü konuşmalarına da vesile olmasıdır."
Festivalin her yıl niteliğinin artarak gelenekselleşeceğini ifade eden Aydın, Türkiye'nin ve dünyanın dört yanından festivale katılan sanatçılara ve festival koordinasyon kuruluna çalışmaları için teşekkür etti.
Onursal başkanı Rasim Özdenören
Festivalin bu yılki "Onursal Başkanı" usta öykücü Rasim Özdenören de, yerel yönetimlerin kültürel faaliyet çalışmalarının sıklıkla konuşulduğu bir zamanda Zeytinburnu Belediyesi'nin örnek çalışmalara imza attığını belirtti.
Özdenören, "Geçtiğimiz yıllarda düzenledikleri İslamcılık ve Necip Fazıl sempozyumlarıyla bu konudaki ciddiyetini ispatlayan Zeytinburnu, Türkiye'de ilk defa yapılacak olan bu uluslararası öykü festivaliyle de rüştünü ispat etmiştir" diyerek, şunları dile getirdi:
"Öykü, kökeni hikayelere, mitlere, kıssalara kadar uzansa da hem Türkiye'de hem dünyada henüz genç sayılabilir. Dolayısıyla bu modern form hakkında söylenecek olanlar ve türün yolculuğu da daha uzun ve çoktur. Yani öykücülerin ve öykü üzerine düşünenlerin henüz söyleyecek sözleri çoktur. Festivalin sloganına atıfla söyleyecek olursak, 'Asıl hikaye şimdi başlıyor', festivalin öyküye büyük katkısı olacağını düşünüyorum."
Öyküye dair her çalışmanın kıymetli olduğunun altını çizen Özdenören, "Onursal başkanlığını yaptığım bu festivalin de Türkiye'de öykünün yükselişine katkıda bulunmasını, iyi eserler ortaya çıkmasına vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
'Sedir Yaprağı' ve 'Afife Abla'nın İncileri' sahnelenecek"
Festival Koordinatörü öykücü Aykut Ertuğrul ise, festivalin her yaştan öyküseverin ilgisini çekecek öykü oturumları, okumaları, tiyatroları ve atölyeleri içerdiğini kaydetti.
Ertuğrul, festivale yurt içinden ve yurt dışından 34 öykücünün katılacağını aktararak, şu bilgileri verdi:
"Festivalin omurgasını, katılımcıların yapacağı öykü okuması performansları, Türkiye'de ve dünyada günümüz öyküsünün hali pür melalini, öykünün ve öykücülüğümüzün geleceğini konuşup tartışacağımız oturumlar üzerine kurduk."
Özdenören'in "Sedir Yaprağı" ve merhum öykücü Ramazan Dikmen'in "Afife Abla'nın İncileri" öykülerinin metin dramatizasyonu tekniğiyle festivalde sahneleneceğini vurgulayan Ertuğrul, "Okulda Öykü Var" programı kapsamında da yurt içinden ve yurtdışından gelen öykücülerin Zeytinburnu'ndaki 16 lisede öğrencilerle buluşacağını anlattı.
Açılış Sedaa'dan kapanış Grup Mesel'den
Ertuğrul, festivalde konserler de düzenleneceğini söyleyerek, şunları aktardı:
"Açılış gecemizde Moğol müzik grubu 'Sedaa', Türkiye'de ilk defa müzikseverlerle buluşacak. Kapanış programımızda da 'Grup Mesel' konser verecek. Festivalimizin açılışı ve kapanışı, müziğinin bir hikayesi olan bu iki önemli müzik grubuyla taçlanacak."
Beş gün boyunca sürecek olan festivali titizlikle planladıklarına işaret eden Ertuğrul, Oğuz Atay'ın sözüyle okurları festivale davet etti:
"Festivalimizde Türkiye'nin özellikle genç kuşak önemli öykücüleri bir araya gelecek. Ustalar ve gençler, okurlar ve yazarlar, öykü konuşmak, dinlemek, okumak, tartışmak için Zeytinburnu'nda olacak. Oğuz Atay'ın 'Ben buradayım sevgili okurum, sen neredesin acaba?' sözünden ilhamla söylersek, 'Sevgili öyküsever, sevgili okur, biz buradayız, ya sen neredesin acaba?' çünkü 'Asıl hikaye şimdi başlıyor'. Herkesi bekliyoruz."
Festival açılışı 16 Şubat Salı günü saat 19.00'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek.