Türkiye'nin 118 Ulu Camisi Tek Albümde Toplandı
Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca (AKMB), Türkiye'deki bütün ulu camiler fotoğraflanarak "Türkiye Ulu Camiler" adıyla yayımlandı.
Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca (AKMB), Türkiye'deki bütün ulu camiler fotoğraflanarak "Türkiye Ulu Camiler" adıyla yayımlandı.
Albüme ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan AKMB Başkan Yardımcısı Şaban Abak, 700 sayfalık albümün bugünkü Türkiye sınırları içinde bulunan 118 ulu camide çekilen 10 bin fotoğraftan seçilerek hazırlandığını anlattı.
Abak, albümün fotoğraf çekimlerini sanat tarihi fotoğrafçısı Mustafa Cambaz'ın yaptığı bilgisini vererek, şunları söyledi:
"Albümdeki fotoğraflar, 2015 yılında ulu cami bulunan bütün il ve ilçeler gezilerek çekildi. Albümün tanıtım toplantısını da özel seçilmiş 40 ulu caminin muhteşem fotoğraflarının yer aldığı 'Ulu Camiler Fotoğraf Sergisi'nin açılışıyla birlikte yapacağız."
Albümdeki fotoğrafların AKMB bünyesindeki Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı Kütüphanesi ile Milli Kütüphane arşivine de kaydedildiğini aktaran Abak, araştırmacıların, valiliklerin, belediyelerin ve üniversitelerin bu arşivden ücretsiz yararlanabileceğini sözlerine ekledi.
"Ulu Camiler Fotoğraf Sergisi", 5-11 Haziran'da Ankara Kızılay Metro Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşacak.
Ulu cami nedir?
Büyük Selçuklu Devleti döneminde cuma namazını topluca kılmak için "şehir" kabul edilen yerlerde, iç kalenin hemen yakınında inşa edilen ulu camiler, mimari estetiği, taş-ahşap işlemeciliği, minareleri, çinileri ve kitabeleriyle kültür tarihinde önemli eserler olarak öne çıkıyor.
Bir caminin ulu cami olarak tanımlanması için ibadethane kısmı dışında, taç kapılı medrese, darüşşifa (hastane), bedesten, arasta, kapalı çarşı ve kervansaray gibi bölümlerinin de bulunması baz alınıyor.