Türkiye Edebiyatının Avrupa’daki İlk Durağı Sofya
Özdemir İnce Okuma-Söyleşisi Ve İstanbul Klarnet Korosu Konseri İle Sona Erdi.
Türkiye Edebiyatı; Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen "Kültür Köprüleri" programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü'nün, Türkiye'nin 24 kentini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türkiye Edebiyatı Avrupa'da" (European Literature Goes to Turkey – Turkish Literature Goes to Europe) adlı geniş kapsamlı kültür projesi kapsamında Avrupa'yı dolaşacak. 8 Avrupa ülkesini ziyaret edecek projenin ilk durağı olan Bulgaristan'ın başkenti Sofya, 4 – 7 Mayıs 2010 tarihleri arasında Türkiye Edebiyatı'nı ağırladı.
26 Nisan'da tamamlanan 22.000 kilometrelik Türkiye turunun ardından, yoluna Avrupa ile devam eden "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türkiye Edebiyatı Avrupa'da" projesinin Sofya'da düzenlenecek etkinliklerinde; Türkiye'nin iki ödüllü yazarı Müge İplikçi ve Özdemir İnce; kitaplarından bölümler okuyarak, edebiyatseverlerle söyleşiler gerçekleştirdiler.
Triaditza Belediyesi'nin desteğiyle, 4 Mayıs 2010, Salı günü; Triaditza Belediye Başkanı Eftim Eftimov, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı Sefa Yüceer ve Goethe Enstitüsü-İstanbul Müdürü Claudia Hahn-Raabe'nin katılımlarıyla NDK Kültür Sarayı önünde gerçekleşen Sofya Açılışı halkın büyük ilgisini çekti. Açılışta, "Yollarda…" Gezici Kütüphanesi'nin kapıları kitapseverlere açıldı ve yazar Müge İplikçi okurlarla buluşarak bir söyleşi gerçekleştirdi.
1996 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü'nün sahibi Müge İplikçi; Türkiye'de kadının toplumdaki konumunu ele aldığı öyküleriyle tanınıyor. Beş öykü kitabı ve üç romanı yayımlanan yazarın eserleri çeşitli dillere çevrildi. İlk şiiri 1954'te "Yağmur" dergisinde yayımlanan Özdemir İnce ise; Türkiye'de 10'un üzerinde edebiyat ve gazetecilik ödülü ile 2006 Max Jacob Şiir Ödülü, 2010 Penyo Penev Şiir Ödülü gibi birçok uluslararası ödüle layık görüldü. Hürriyet Gazetesi'nde köşe yazılarına devam eden İnce; Sofya'da "Suyun Üzerine Yazılıdır", "Mani-Hayy" isimli şiir kitaplarından ve Türk Şiir Antolojisi'nde yer alan şiirlerinden örnekler sundu.
"Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri" başlığı altında; İstanbul Klarnet Korosu'nun Sofya Ulusal Müzik Akademisi Büyük Salon'da verdiği konserle Avrupa ayağındaki ilk durağı olan Sofya'daki etkinlikler sona erdi. Koro, "Horon", "Köçekçe Süiti", "In The Mood" gibi eserlerden oluşan rengârenk konser programı ve genç ekibin sergilediği keyifli sahne performansıyla müzikseverlerden büyük beğeni topladı.
"KÜLTÜR KÖPRÜLERİ" PROGRAMI HAKKINDA
"Kültür Köprüleri" Programı, AB ile Türkiye arasında sivil toplum diyalogunu destekleme amaçlı bir girişimdir. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun başlattığı program, AB'ye üye ülkelerin Türkiye'deki kültür ofisleri ve Türk ortaklarınca uygulanmaktadır. "Kültür Köprüleri" Programı'nın amacı; kültürel paylaşım ve anlayışı temel alarak, AB'ye katılım sürecinde olan Türkiye ile Avrupa Birliği arasında kalıcı bir işbirliğine imza atmaktır. Program sayesinde, AB üyesi ülkeler ve Türkiye birbirlerinin kültürel değerlerini tanıyarak, kültürel ve sanatsal yenilikleri sınırlar ötesine taşıma fırsatını bulacak, böylece kültürlerarası diyaloga katkı sağlayacaklardır. Program kapsamında modern sanatların tüm dalları, müzik, sahne sanatları, plastik ve görsel sanatlar ve edebiyat yer almaktadır.
"EUROPEAN LITERATURE GOES TO TURKEY - TURKISH LITERATURE GOES TO EUROPE" ("AVRUPA EDEBİYATI TÜRKİYE'DE – TÜRKİYE EDEBİYATI AVRUPA'DA") PROJESİ HAKKINDA
"Kültür Köprüleri" programı çerçevesinde Goethe Enstitüsü tarafından birçok kurumun işbirliği ile gerçekleştirilen "Avrupa Edebiyatı Türkiye'de – Türkiye Edebiyatı Avrupa'da" ("European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe") adlı proje; edebiyat ve kültür aracılığıyla insani değerlerin yüceltilmesini ve kültürler arası alışveriş ile sivil toplum diyaloglarının geliştirilmesini amaçlıyor.
Projede, konuk yazarlara, internet bağlantılı bilgisayarlar ve audiovisuel araçlarla donatılmış, Mercedes – Benz Türk A.Ş.'nin katkılarıyla sağlanan bir 'gezici kütüphane' eşlik ediyor.
"European Literature Goes to Turkey - Turkish Literature Goes to Europe" projesinin 3 Mayıs 2010 tarihinde başlayacak 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; Türkiye edebiyatının, eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 15 tanınmış yazarı; 7 AB ülkesi ve İsviçre'de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye'den başarılı müzisyen ve fotoğrafçılar da, Sofya, Bükreş, Viyana, Venedik, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen'de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel'de tüm Avrupalı ve Türk yazarların katılımıyla gerçekleşecek Edebiyat Buluşması ve Mercan Dede ile Elif Şafak'ın aynı sahneyi paylaştıkları gala ise, bir yıllık projenin doruk noktasını oluşturacak.