Türk Filmleri Haftası Kazakistan'da Başladı
Kazakistan'da düzenlenen Türk Filmleri Haftası, "Ertuğrul 1890" filminin açılış gösterimiyle başladı.
Kazakistan'da düzenlenen Türk Filmleri Haftası, "Ertuğrul 1890" filminin açılış gösterimiyle başladı.
Etkinliğin koordinatörü Öner Kılıç, açılış gecesi yaptığı konuşmada, Türkiye ve Kazakistan'ın binlerce yıllık ortak kültürel değere sahip iki ülke olduğunu vurgulayarak, Türk Filmleri Haftası'nın sadece gösterimlerle sınırlı olmadığını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY) desteğiyle düzenlenen Türk Filmleri Haftası'nın önemine dikkati çeken Kılıç, şöyle konuştu:
"Pek çok ortak kültürel çalışma yaptığımız Kazakistan'da özellikle bu etkinlikte sinemacılarla bir araya gelmek bizim için değerli. En büyük ortak değerlerimiz olan Hoca Ahmet Yesevi ve Farabi'yi beyazperdeye taşıyarak, Türk ve Kazak sinemacıları bir araya getirmek ve ortak sinema filmleri çekmek en büyük amacımız."
UNESCO'nun 2016 yılını Ahmet Yesevi yılı ilan ettiği ettiğini hatırlatan Kılıç, Farabi'nin felsefesiyle Ahmet Yesevi'nin inancını birleştiren bir anlayışla Yesevi filmi için Kazak sinemacılarla bir araya gelecekleri bilgisini verdi.
TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ise bağımsızlıklarını kazandıkları günden beri Türk cumhuriyetlerinin yanında yer aldıklarını belirterek, bu tarz kültürel etkinliklerin desteklenmesiyle kardeş ülkeler arasında her alanda birlikteliğin sağlanmasını arzu ettiklerini dile getirdi.
"Türk filmleri pazarının büyütülmesi gerekiyor"
"Ertuğrul 1890" filminin gösteriminin ardından AA muhabirine konuşan başrol oyuncusu Kenan Ece, sinemaseverlerin gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Türk Filmleri Haftası'nın, Türk- Japon ortak yapımı olan Ertuğrul 1890 filmiyle açılması oldukça anlamlı. Filmimiz iki millet arasındaki dostluğu ve barışı anlatıyor. Tüm dünyaya mesajı olan bir yapım. Gerçekten zor günler geçiriyor dünyamız. Savaşlar, problemler bir türlü bitmiyor. Film de en zor zamanlarda farklı milletlerin birbirine destek olması ve yardım etmesiyle ilgili bir konuyu ele alıyor." dedi.
Ece, Türk sinemasının 1990'lardan beri ivme kazandığına ve ülkemizde her yıl güzel filmler çekilmeye başlandığına dikkati çekerek, film pazarının büyütülmesi gerektiğini dile getirdi.
"Burada olmak benim için çok güzel bir tecrübe oldu"
Türk dizilerinin dünyanın her tarafında izlendiğini aktaran Ece, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dizilerimiz Güney Amerika'dan Türk dünyasına kadar her yerde izlenip ilgi görürken, filmlerimizin aynı oranda seyirci bulmaması için hiçbir sebep yok. Örneğin Kazakistan'a geldim, televizyonu açtığımda Türk dizisi oynuyordu. Bizim yapımların burada hatırı sayılır bir seyirci kitlesi var. O yüzden bana göre Türk sinemasının buralara ulaşması mümkün. Burada olmak benim için çok güzel bir tecrübe oldu."
Ece, iki ülke sinemasının bir araya gelmesiyle ortak projelerin yapılmasının yolunun açılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu tür festivaller sinemayla uğraşan insanların birbirleriyle tanışması için çok güzel fırsat. Umarım ortak yapımlar gerçekleştirilir. Uluslararası projelerde yer almak benim için çok önemli. "
Türk Filmleri Haftası'nın açılışına katılan Kazak dizi ve sinema oyuncuları Artur Tolepov ve Tayekel Muslim de Türk dizilerini ilgiyle izlediklerini aktararak, Türk – Kazak ortak yapımı olarak çekilecek Ahmet Yesevi filminde rol almayı çok istediklerini dile getirdiler.
"Müezza" adlı kedi belgeseli de gösterilecek
Usta yönetmen Osman Sınav "Uzun Hikaye", yönetmen Kemal Uzun "Ankara Yazı-Veda Mektubu" filmiyle, oyuncu Burçin Abdullah ve filmin yapımcı Galip Güner, 1 Haziran'a kadar sürecek Türk Filmleri Haftası etkinliğine katılacak.
Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Selvi Boylum Al Yazmalım" ile Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği "Kelebeğin Rüyası" filmlerinin gösterileceği etkinlikte, sinema ve dizi oyuncusu Özlem Balcı'nın yönettiği "Müezza" adlı kedi belgeseli de özel bir gösterimle izleyiciyle buluşacak.