Türk Dünyası Buluşması" Konseri
Türk Dünyası Vakfının düzenlediği "Türk Dünyası Buluşması" konserinde Azerbaycan, Türkiye, Kerkük, Tebriz, Bayırbucak, Halep türküleri seslendirildi.
Türk Dünyası Vakfının düzenlediği "Türk Dünyası Buluşması" konserinde Azerbaycan, Türkiye, Kerkük, Tebriz, Bayırbucak, Halep türküleri seslendirildi.
The Green Park Pendik'te gerçekleşen konsere katılan Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dünyasının Orta Asya'dan Balkanlara uzanan büyük bir hinterlant oluşturduğunu dile getirerek, şöyle dedi:
"Bizim gönül medeniyetimizin uzandığı noktalar bu hinterlanttır. Biz Türk Dünyası için ülkelerarası bir kültür başkentliği müessesesi oluşturduk ve 2103'de Eskişehir 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' oldu. 2014'te de devam eden bu süreçte birçok etkinlik yaptık. Dil ve fikirde birliği pekiştirmek için bu heyecanı yaşatmak için çalıştık."
Türk Dünyası Vakfının Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı başkanlığında kurulduğuna dikkati çeken Tuna, kültürel ve sanatsal anlamda çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Tuna, Azerbaycan'dan, Makedonya'dan, Kerkük'den Türk cumhuriyetlerinden, Doğu Türkistan'dan sanatçıları bir araya getirdiklerini aktararak, konuşmasını şunları belirtti:
"Türk Dünyası coğrafyalarından insanlarla bir araya gelerek acılarımızı azaltmaya, neşemiz ve sevinçlerimizi arttırmaya, dilde ve fikirde birlik idealimize ulaşmaya çalışıyoruz. Hayatın iyice zorlaştığı bu dünyada kendi kardeşlerimiz, akrabalarımız ve soydaşlarımızla gönül birliği kurmak için büyük devlet adamlarımızın himayesinde çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."
"Türkçeyi TRT'den öğrendim"
Suriye'nin Halep şehrinden 15 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirten Türkmen sanatçı Adil Şan da, "Biz oraya Süleyman Şah ile gitmişiz, Türk'ün özüyüz" dedi.
Şan, Suriye Türkmenlerinin kültürünü tanıtan Türkçe bir kitap da yazdığını belirterek, "Suriye'de bizim Türkçe konuşmamız yasaktı. Hiç okul okumadım ama ben Türkçeyi TRT televizyonundaki 'Susam Sokağı' programından öğrendim. Benim gibi Türkiye aşkıyla tutuşan Suriyeli Türkmenlerin hepsi Türkçeyi TRT programlarından öğrenmiştir" diye konuştu.
Şan, Türkiye'nin 81 ilini gezmeden yurt dışında çalışma yapmama kararı aldığını, bugüne kadar 60 ili gezdiğini anlattı.
İran Tebrizli sanatçı Cavit Tebrizli, dünyada birçok milletin "kendini öne çıkarmaya" çalıştığı bir dönemde "Türk Dünyası" konserleri düzenlemenin önemine işaret ederek, "Dünya Türklerinin ana vatanda buluştuğu bir ortam burası" sözlerine yer verdi.
Farklı coğrafyalardan gelen Türk sanatçıların bir arada olmasından mutluluk duyduğunu belirten Tebrizi, "Organizasyonu yapanlara sonsuz teşekkür ediyorum. Bu tarz konserlerin artmasını diliyorum" dedi.
"Türk Dünyasının diğer ülkelerinde de konserler olmasını arzu ediyorum"
Azeri sanatçı Azerin de "Bu buluşma hepimiz için. Biz bir olursak diri oluruz, Türk dünyasında hep böyle olmuştur, ülkeler ayrı olsada kalplerimiz bir olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
Önceden bugünleri sadece arzulayabildiklerini anlatan Azerin, "Artık bu arzularımız gerçek oluyor ve bu Türkiye Cumhuriyeti'nin konser salonlarında yapılıyor, Türk dünyasının diğer ülkelerinde de olmasını arzu ediyorum" ifadesini kullandı.
Konserde, Esat Kabaklı Türkiye, Osman Avcı Irak Kerkük, Azerin Azerbaycan, Cavit Tebrizli İran Tebriz, Molla Musa ve Adil Şan Suriye, Bayırbucak ve Halep türkülerini seslendirdi.
Sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği konserde, TRT Genel Müdürü Şenol Göka da izleyiciler arasında yer aldı.