Türk Çayı Roma'da Görücüye Çıktı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sergiden detaylar Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı'nın konuşması Türk Çayı Roma'da görücüye çıktı Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı: "Türklerin çayla tanışıklığı geç oluyor ama çok yakın bir ilişki kuruyorlar.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Sergiden detaylar
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı'nın konuşması Türk Çayı Roma'da görücüye çıktı
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı:
"Türklerin çayla tanışıklığı geç oluyor ama çok yakın bir ilişki kuruyorlar. Bütün bu tarihi anlatan, bütün bu ilişkiyi anlatan çok güzel bir sergi"
Türk Çayı, New East Foundation'ın (Yeni Doğu Derneği) düzenlediği "Türk Dünyası Çay Kültürü" sergiyle Roma'da görücüye çıktı.
İtalya'nın başkenti Roma'daki "Mama.Art" isimli sanat galerisinde, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliğinin himayesinde New East Foundation'ın düzenlediği Türk çayının tarihiyle birlikte tanıtıldığı serginin açılışına Roma'daki iş, sanat ve diplomasi camiasından önemli isimler katıldı.
Aralarında, çay takımlarından, çaydanlıklara, tombaklara, tepsilere yaklaşık bin objenin sergilendiği etkinliğe katılan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Mehmet Paçacı, çok güzel bir sergi düzenlendiğini belirterek, "Tabii Türklerin çayla tanışıklığı geç oluyor ama çok yakın bir ilişki kuruyorlar. Bütün bu tarihi anlatan, bütün bu ilişkiyi anlatan çok güzel bir sergi" diye konuştu.
Türkiye'nin böyle tanıtımlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Büyükelçi Paçacı, "Güzel bir tanıtım oldu. Biz de böyle bir sergiye aracılık etmekten mutlu olduk" ifadesini kullandı.
New East Foundation Başkanı Atılgan Bayar da Türk basınına yaptığı açıklamada, "Zannederim ki bu New East Foundation'ın Roma'daki 10'nuncu etkinliği. Türk çayını ve tarihini Roma'da tanıtıyoruz" dedi.
İtalya'da kahvenin çaya göre daha yaygın şekilde tüketildiğine dikkati çeken Bayar, "Türk çayı çok kahve içilen bir ülkede birdenbire çok ilgi görmeye başladı. Türk çayıyla ilgili yeni bir pazar oluşmaya başladı burada. Bize çay siparişi verenler oldu. Biz de bunu sanatsal bir etkinliğe çevirmek istedik. Çayın Türkiye'deki tarihini 18. yüzyılın sonlarından bugüne kadarki tarihini bir retrospektif bakışla, objelerle ve o eski objeleri kullanarak, çay ikram ederek tanıtmak istedik" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 1000 parçalık bir sergi yaptıklarını aktaran Atılgan Bayar, "Bazı resimler de yer aldı bu sergide. Büyük de ilgi gördüğünü görüyorum. İlginç objeler var sergide. Mesela Osmanlı Bosnası'ndan tombak, çay takımları, Kütahya seramik çay takımları, Tebriz Türklerinin yaptığı çayhane resimlerine kadar geniş bir obje zenginliği var" dedi.
Sergi açılışında konuklara demli çay ikram edilirken, İtalyanlar ve demleme çaya hasret kalan Türkler, çay sergisinin açılışına büyük ilgi gösterdi.