Haberler

Ttk'dan "Tarihin Peşinde" Konferansları Dizisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk tarihi araştırmacısı Findley: "Dışarıdan Türkiye'ye bakınca son dönemde en çok dikkatimizi çeken gelişme, Türkiye'de Gezi Parkı kaynaklı olaylardan sonra insanların en fazla dile getirdiği...

Türk tarihi araştırmacısı Carter Vaughn Findley, Türkiye'nin kısa zamanda önemli atılımları hayata geçirdiğini belirterek, "Dışarıdan Türkiye'ye bakınca son dönemde en çok dikkatimizi çeken gelişme, Türkiye'de Gezi Parkı kaynaklı olaylardan sonra insanların en fazla dile getirdiği şey, daha fazla çoğulculuk isteği oldu. Bu gelişmiş ülkelerde görülebilecek bir adım" dedi.

Türk Tarih Kurumunun (TTK), "Tarihin Peşinde" başlığı altında geleneksel hale getirmek istediği konferanslar dizisinin ilkinde, tarihçi Findley, "Modern Türk Tarihi Üzerine Düşünceler" konusunda araştırmalarını paylaştı.

TTK Toplantı Salonu'ndaki konferansta, dünden bugüne Türkiye'deki gelişmeler ve değişmelere değinen Findley, Türk tarihi üzerine sayısız araştırma yaptığını söyledi.

1967'de ilk kez geldiği Türkiye'nin o günden bugüne ABD'den bile daha hızlı geliştiğini belirten Findley, Türkiye'de özellikle eğitim ve teknik konularda önemli yatırımlar gerçekleştirildiğini söyledi.

İnsanların son yıllarda iş dünyasına yatırım yapmasının teşvik edildiğini ve bunun neticesinde hem ihracat hem de sanayide ekonomik anlamda önemli kalkınmaların elde edildiğini anlatan Findley, Türkiye'de son 2 yüzyılda özellikle iki konuda kutuplaşmaların yaşandığını vurguladı.

Türkiye'nin 21. yüzyılda en fazla konuştuğu iki konunun, laiklik ve muhafazakarlık kavramları olduğunu ve bu iki konuda kutuplaşmalar görüldüğünü ifade eden Findley, "Dışarıdan Türkiye'ye bakınca son dönemde en çok dikkatimizi çeken gelişme, Türkiye'de Gezi Parkı kaynaklı olaylardan sonra insanların en fazla dile getirdiği şey, daha fazla çoğulculuk isteği oldu. Bu gelişmiş ülkelerde görülebilecek bir adım çünkü ancak gelişmiş ve diğer önemli temel sorunlarını çözmüş ülkelerde böyle istekleri dile getirmeye sıra gelir" dedi.

"Hem yurt içinden hem de dışından isimler konferanslara katılacak"

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü ise kurum olarak tarihle ilgili konferans ve sempozyumları yıllardır sürdürdüklerini vurguladı.

Türk tarihini yorumlamak, dünle bugünü karşılaştırmak istediklerini ve bu doğrultuda başlıklar seçeceklerini, her hafta bir uzmanı konuk edeceklerini anlatan Hülagü, hem yurt içinden hem de dışından isimlerin konferanslara katılacağını dile getirdi.

Türk tarihinin sadece Türkleri değil başka toplumları ve milletleri de etkilediğini kaydeden Hülagü, "Türklerin kökleri milattan öncesine kadar dayanıyor. Sadece bulunduğumuz coğrafyalarda değil bir çok coğrafyada etkileşimlerimiz var. Biz de bu toplantılarda farklı görüş ve düşünceleri, araştırmaları değerlendirerek hem dünü süzgeçten geçirecek hem de geleceği konuşacağız" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close