Haberler

Tom Cruise'un Oyuncu Koçu Festivale Geliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği tarafından, İstanbul Medya Akademisi desteğiyle, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali yarın başlıyor.

KAAN BURAK ŞEN - Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği tarafından, İstanbul Medya Akademisi desteğiyle, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali yarın başlıyor.

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu festival, film gösterimleri, atölyeler ve söyleşilerle, 11 filmin prömiyerine ev sahipliği yapacak.

Festivale ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, daha önce kısa filmlere ağırlık verildiğini hatırlatarak, bu yıl "uzun metrajlı" filmlere de yer verdiklerini aktardı.

İstanbul'un film festivalleri için önemine değinen Şanlıer, "İstanbul uzun metraj film yarıştıran yeni bir festival kazandı. İstanbul, kültür ve sanatın merkezi olma, dünyanın başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. Biz de buna bir katkı sağlamak amacıyla, bu yıl uluslararası uzun metraj filmleri de festivalimize aldık" dedi.

Ogün Şanlıer, festivalde dünya sinemasından filmlerin de olacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu yıl önemli, uluslararası bir konuğumuz var. Geçen yıl İvana Chubbuck festivale katılmıştı. Bu yıl yine Hollywood'da çok ünlü bir oyuncu koçu olan Susan Batson'u ağırlayacağız. Batson, Tom Cruise, Nicole Kidman, Juliette Binoche, Liv Tyler gibi ünlü Hollywood ünlüsüne oyuncu koçluğu yapmış birisi ve 20-25 Kasım tarihleri arasında Marmara Pera'da oyunculara masterclass eğitim verecek."

Festival mekanlarının Beyoğlu'nda olduğunu aktaran Şanlıer, "Atlas Sineması, Majestik Sineması ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gösterimlerimiz olacak. Aynı zamanda Anadolu yakasındaki sinemaseverler için Kadıköy'de bir sinema salonumuz var. Burada da gösterimlerimiz gerçekleşecek. Bunun dışında atölye, panel ve söyleşilerimizle çok dolu bir programımız var" ifadelerini kullandı.

"Bu yılki konuk ülkemiz Romanya"

Ogün Şanlıer, festival kapsamında gerçekleştirilecek "Bir Portre" bölümünde Reha Erdem filmlerine yer vereceklerini aktararak, "Animasyonda, dünyada çok önemli bir yeri olan Hayao Miyazaki filmlerine yer vereceğiz. İlgilenenler onları da takip edebilirler" diye konuştu.

Geçen yıl, festivalin konuk ülkesinin Polonya olduğunu belirten Şanlıer, "Bu yılki konuk ülkemiz Romanya. Romanya seçkilerimiz var. Çanakkale filmleri bölümü olacak. Geçen yıl (Çanakkale'nin) 100. yıl münasebetiyle, pek çok prodüksiyon oldu. Hepsini bu festival dahilinde gösterme imkanımız var. Bu şekilde seçkileri barındıran dolu bir programa yer vereceğiz" dedi.

Şanlıer, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğuna değinerek, gençleri sinemaya yönlendirerek cesaretlendirmek istediklerini dile getirdi.

Festivalde, "Ulusal Kısa" ve "Uluslararası Kısa" film ödüllerinin yanında, "Uzun Metraj" dalında en iyi film ödülünün olduğunu aktaran Şanlıer, şu bilgileri verdi:

"Kısa filmde geçen yıl olduğu gibi 'Ahmet Uluçay Büyük Ödülü'müz var. Bu festivalde, izleyici ödülünün yanı sıra 'İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü' var ki ben bunu çok önemsiyorum. Zira biz, gençlerimize bu alanda imkanlar sunuyoruz, akademide eğitimler veriyoruz. Yapım desteği fonlarımız var. Senaryo başvurularını alıp, jüri değerlendirmesinden sonra bu desteği veriyoruz ve bu destekler sonucunda, genç yönetmen adayları kısa filmlerini çekiyorlar. Daha sonra, usta bir yönetmen eşliğinde hem filmlerini izliyoruz hem de film okumalarını yapıyoruz. Yaşadıklarını anlatıyorlar. Usta yönetmenler de eleştirilerini getiriyorlar. Biz bu arkadaşlarımıza festivalde yer vererek, onları uluslararası mecraya taşıyoruz."

Festival Ödülleri

Festivalde, Ahmet Uluçay Büyük Ödülü'nü kazanan, 50 bin lirayla ödüllendirilecek.

"Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülleri" başlığında, "En iyi Uluslararası Uzun Metraj Film" 50 bin, "En İyi Yönetmen" ise 5 Bin dolarla ödüllendirilirken, "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Kadın Oyuncu" ödüllerine hak kazananlara 2 bin 500 dolarlık ödül verilecek.

Kısa Film dalında, "En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film" ve "En İyi Ulusal Kısa Belgesel" ödülleri 15 bin, "En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film" ve "En İyi Uluslararası Kısa Belgesel" ödülleri 10 bin, "Kısa Film İzleyici Ödülü" ise 5 bin lira olarak belirlendi.

Festivalde ayrıca, "En İyi İstanbul Medya Akademisi Destekli Film Ödülü" 5 bin lira, "Y-Istanbul OIC En iyi Film Ödülü" 5 bin dolar, "En İyi İkinci Film Ödülü" 3 bin dolar, "En İyi Üçüncü Film Ödülü" 2 bin dolar, "Jüri Özel Ödülü"nü kazanan ise bin 500 dolarlık ödülün sahibi olacak.

Ünlü isimler atölye çalışmaları yapacak

Festivalde, "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması" kategorisinde yer alacak yapımlardan, "Journey To The Shore" 21 Kasım'da, "Borderless" 24 Kasım'da, "Our Every Day Life" 25 Kasım'da, "Johnny Walker" ise 26 Kasım'da, ekiplerinin de katılımıyla Türkiye prömiyeri yapacak.

Kısa film kategorisinde, 6 film Türkiye, 1 film ise İstanbul prömiyerini yapacak. Belgesel dalında "Every Last Child", dünya sineması alanında, "One & Two", "Chasuke's Journey", "Se Dio Vuole", "Heavenly Nomadic", "The Lamb" ve "Wondrous Boccaccio" isimli filmlerin prömiyer gösterimleri gerçekleştirilecek.

Aynı zamanda film yapım süreçlerinin tüm boyutlarıyla ele alınacağı festivalde, Yamaç Okur "Yaratıcı Yapımcılık", Derviş Zaim "Senaryo Yazımı ve Film Yapımı", Ümit Ünal "Sinemada Hikaye", Dolunay Soysert "Oyunculuk" başlıkları altında atöyle çalışmaları gerçekleştirecek.

Festivalde, Yüksel Aksu, Nesli Çölgeçen, Belçim Bilgin ve Engin Hepileri gibi isimler de katılacakları söyleşilerde genç sinemacılarla bir araya gelecek.

Hayao Miyazaki'nin 9 filmi gösterilecek

Etkinlik kapsamında dünyaca ünlü Japon manga ve anime sanatçısı Hayao Miyazaki'nin 9 filmi de "Çağdaş Masallar: Hayao Miyazaki Özel Bölümü" adı altında gösterilecek.

Sanatçının 1984'den 2013'e kadar yaptığı önemli filmlerin yer aldığı seçkide, "The Wind Rises", "Ponyo", "Howl's Moving Castle", "Spirited Away", "Porco Rosso", "Kiki's Delivery Service", "My Neighbor Totoro", "Castle in the Sky", "Nausicaa of the Valley of the Wind" yapımlarının gösterimleri gerçekleştirilecek.

Hırvatistan'dan Lea Vidakovic'in ödüllü filmi "The Vast Landscape", Slovenya'dam Julia Kolenakova'nın "The Predators of Transylvania", Rusya'dan Svetlana Andrianova'nın "A Little Star", Almanya'dan Florian Grolig'in "In the Distance", Estonya'dan Riho Unt'un "The Master" ve Litvanya'dan Ignas Meülinas'ın "Woods" adlı kısa animasyon filmleri de festivalde gösterime girecek yapımlar arasında yer alıyor.

Festival, 27 Kasım'da sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title
Close