Tiyatroya Gelenleri Duygulandıran Karşılama
'Çanakkale 1915' tiyatro gösterisini izlemeye gelenler, koridorlarda yatan ve üzerlerine bayrak serilmiş şehitleri canlandıran ön sahne ile karşılaştı.
Erzurum'daki Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi'nde hizmetiçi eğitim gören infaz koruma memurları, ' Çanakkale 1915' tiyatro gösterisini izlemeye gelenler, koridorlarda yatan ve üzerlerine bayrak serilmiş şehitleri canlandıran ön sahne ile karşılaştı. Oyunu yöneten Erzurum Devlet Tiyatroları sanatçısı Orhan Kola, karşılamadaki etkili sahnede amaçlarının izleyiciye Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda belirttiği gibi, 'Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!' dizelerine vurgu yapmak olduğunu söyledi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Başkanı Hakim Ünal Bingül yönetimindeki 260'ıncı dönem hizmetiçi 40 infaz koruma memuru öğrencisi Çanakkale Şehitleri'ni tiyatro gösterisiyle andı. Erzurum Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Orhan Kola, Turgut Özakman'ın Diriliş kitabından uyarlayarak yazdığı oyunu, Devlet Tiyatroları Müdürü Burcu Aksakal ile birlikte yönetti.
Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapılan tiyatro gösterisini izlemeye gelenler, bazılarının üzerine bayrak serilmiş oyuncuların yerde yattığını görünce şaşırdı. Işık ve ses efektlerinin de kullanıldığı, koridorda, kostümleriyle yatan 40 öğrencinin arasından yürüyen seyirciler, koltuklarına oturdu. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık'ın ilgiyle izlediği oyunda, öğrenciler, ayakta alkışlandı. 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganıyla alkışlanan öğrenciler büyük beğeni topladı.
ÇANAKKALE'YE FARKLI BİR BAKIŞ
Yaklaşık 20 günlük çalışma ile oyunu sahnelediklerini belirten yönetmen Orhan Kola, oyunda Çanakkale Savaşını farklı bir gözle anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Orhan Kola, "Kursiyerlerin emekleriyle çok güzel bir oyun ortaya çıktı. Davetlileri ön salonda Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda belirttiği gibi, 'Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!' dizelerinden yola çıkarak Çanakkale'de her bastığımız yerde bir şehit olduğunu vurgulamak istedik. Böylece ilizyonu biraz daha kuvvetlendirmeye çalıştık" dedi.
'Kınalı Hasan' rolüyle seyirci karşısına çıkan infaz koruma memuru öğrencisi Burhan Gül, tiyatro oyunu için desteklerinden dolayı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi Başkanı Hakim Ünal Bingül'e teşekkür etti. Gül, şöyle dedi:
"Oynarken kendimi Çanakkale'de hissettim. Özellikle seyirci gelirken girişte yaptığımız ışıklı sisli efekten biz de çok etkilendik. Kendimi Çanakkale'de asker gibi hissettim. Annemin beni askere uğurlaması, 'Günlerdir kavrulmuş süpürge tohumu yiyerek savaşıyoruz' ifadesi Çanakkale zaferinin özetiydi. Hepimiz bu vatan için canımızı vermeye hazırız."
'Asker Sabri' karakterini canlandıran İbrahim Kaplan ise, oyunda atalarının karşılaştığı zorlukları birebir hissettiğini söyledi. Kaplan, "O günlerin yokluğunu, sefaletini ama Türk'ün gücünü ve imanını başarılı bir şekilde vurguladık. Kısacası Çanakkale geçilmez diyoruz" dedi. - Erzurum