Tezakir. 1-4 Cilt. (1-12, 13-20, 21-39, 40) Karton Kapak Kitabı
Tezakir. 1-4 Cilt. (1-12, 13-20, 21-39, 40) Karton Kapak Kitabı kitabının yazarları, yayınevi, baskı tarihi ve diğer tüm bilgileri. Tezakir. 1-4 Cilt. (1-12, 13-20, 21-39, 40) Karton Kapak Kitabı kitabının kısa özeti.
TEZAKİR-İ CEVDET HAKKINDA
TEZAKİR İLE MA'RUZAT'TAN BAZI PARÇALARIN MUKAYESESİ
I. Metternich'in Türkiye'ye dair sözleri üzerine düşünceler (Tezkire No. 13 ile Ma'ruzat cüzdan 2'den)
II. Sultan Abdülaziz'in hal'ine ve Sultan Murad'ın cülusuna dair (Tezkire No. 40 ile Maru'zat cüzdan 5'den)
TEZKİRE, N. 1.
Vak'a-nüvisler arasında cari usul ve vak'a-nüvisler hakkında malumat. - Lütfi Efendi'ye bir kısım vakayi cerideleri gönderdiği ve bundan böyle kendi zamanına aid vukuatı yazıp yollayacağı.
TEZKİRE, No. 2 Cevdet Paşa'nın Vak'a-nivis Ahmed Lutfi Efendi'ye 29 kıt'a evrak gönderdiği.......
TEZKİRE, No. 3 Cevdet Paşa'nın Vak'-nüvis Ahmed Lutfi Efendi'ye bazı evrak gönderdiği.
4 TEZKİRE, No. 4 Cevdet Paşa'nın Vak'a-nüvis Ahmed Lutfi Efendi'ye 11 kıt'a evrak gönderdiği
TEZKİRE, No. 5 Cevdet Paşa'nın Vak'a-nüvis Ahmed Lutfi Efendi'ye Mısır valisi Mehmed Ali Paşa'nın iki mektubunu gönderdiği
TEZKİRE, No. 6 Mahmud II.'nin vefatı sıralarında Osmanlı devletinin vaziyeti. -Mustafa Reşid Paşa, Tanzimat-ı hayriyye'nin ilanı ve neticeleri. - Vükela tebeddülleri. - Reşid Paşa'nın sadareti. - Üç dereceli tahsil, Sıbyan ve Rüşdiye mektebleri, Darülfünun. -Macar isyanı ve mülteciler meselesi. - Encümen-i Daniş. - Reşid Paşa ile Damad Mehmed Ali Paşa arasında zıddiyet. - Karadağ ahvali.- Reşid ve Ali Paşalarla Fuad Efendi (Paşa)'nin aralarındaki ahenk bozularak devlet ricalinin iki hizib haline geldiği. - Rütbeler ve maaşlar. - Rüsumat iltizamları. -İrtikablar. - İstanbul'da alış verişin çoğalması ve sefahatın artması.Şirket-i hayriyye ve Boğaziçi'nin rağbet kazandığı. - Mali buhran. - Abdülmecid Han'ın istikraza şiddetle aleyhdar olduğu ve beytülmalin muhafazasına itina gösterdiği. - Rusya ile ihtilaf. Harbe karar. - Softalar vak'ası. - Abdülmecid Han'a hitaben sokaklara yapıştırılan yafta. - Arif Hikmet Beyefendinin meşihatten azledildiği. - Sinop vakası. - Rusya'ya karşı Osmanlı devletinin İngiltere, Fransa ve Sardenya ile ittifakı. - Kıbrıslı Mehmed Paşa'nın sadareti. - İstanbul'daki İngiliz ve Fransız sefirlerinin nüfuz yarışına çıkmaları ve Babıali işlerine müdahaleleri. - Reşid Paşa'nın İngiliz, Ali ve Fuad Paşaların Fransız politikası takib etmeleri ve diğer vükelanın vaziyetleri. - Meclis-i Tanzimat.
TEZKİRE, No. 7 Bakıyye-i vekayi' sene 1271. Osmanlı ordusu Tuna boylarında çarpışırken İngiliz ve Fransız ordularının yardıma geldikleri.Serdar-ı ekrem Ömer Paşa'nın harb sahasına dair düşüncesi. - Gözleve'de Türk galebes. -İmparator Nikola'nın hiddeti ve ölümü. – Bir istihrac. - Vükela entrikaları. - 11 Cumadelahire 1271 çarşamba günü vuku'bulan zelzele ,ve onun İstanbul’a yaptığı tahribat. - En büyük tahribatın Bursa'da olduğu ve bunun tafsilatı. - Damad Mehmed Ali Paşa'nın tatbik mührü meselesi. -- Damad Mehmed Ali Paşa'nın sürgüne gönderildiği ve afv olunduğu.- Kanal meselesi ve Mustafa Reşid Paşa'nın sadaretten çekilmesi. - Fransız maslahatgüzarı Benedetti'nin rolü. - Rıza Paşa'nın seraskerlikten, Darbhor Reşid Paşa'nın Tophane müşirliğinden azilleri. - Mütercim Rüşdi Paşa. - Gümrü muharebesinde bir ayağını kaybeden Türk zabitine Abdülmecid Han'ın iltifatı. - Anapa'nın fethi. - Hive hükümdarının hethüdasından sadarete mektub. 4 şevval 1271 pazartesi günü rikab-ı hümayunda konuşulanlar. - Tunus Beyi Ahmed Paşa'nın ölümü ve amca-zadesinin sadarete arizesi. - Koska ve Laleli yangını. - Rusların Çıldırı zapt etmeleri. - 20 Şevval 1271 günü Abdülmecid Han'ın Babıali'ye giderek devlet işleri hakkında vükela ile görüşdüğü. - Fransa sefiri Thouvene!. - İngiltere'nin Serdar-ı ekrem Ömer Paşa'ya Diz-bağı nişanı verdiği. - Samatya yangını. - İane meselesi. - Kars'ın Rus ordusu tarafından kuşatıldığı. - Damad Mehmed Ali Paşa Kaptan-ı derya. - İngiliz sefiri Canning. - III. Napolean'un, Paris sefiri Reşid Paşa-zade Cemil Bey'e iltifatı. - Mekatib-i idadiyyeye alınacak çocukların intihabında Vehbi Molla'nın yolsuzluğu. - Kırım muharebesinin muhtelif safhaları. - Sivastopol’ün zaptı ve bu haberin yeni yapılan telgraf hattı ile İstanbul'a geldiği.Serdar-ı ekrem Ömer Paşa Kars'ı kurtarmak üzere Gürcistan'a gönderilmiş olduğundan Sivastopol'un zaptına iştirak edemediği. - General Pelissier'nin nutku. - Sene 1272. - Sivastopol'un zaptını tes'id için İstanbul'da ı Muharrem perşembe günü şenlik yapıldığı. - Serdar-ı ekrem Ömer Paşa'nın Gürcistan'da Ruslar üzerine bir galebesi. Kars muharebeleri. - Rusların Kars önünde hezimeti. - Ömer Paşa'nın yanlış hareketi ve Kars'a yardım edemediği. - Kars'ın düşmesi.- Sadık Rifat Paşa'nın bir sözü. - Trablusgarb'de ve Mekke'de isyan. - Abdülmecid Han'ın 24 Cumadelula 1272 cuma gecesi İngiliz sefiri Canninig'in sefarethanede verdiği baloya gittiği. - Mezkfu baloya dair tafsilat.
TEZKİRE, No. 8 Fıkıh ilminin muamelat kısmına mütedair Metn-i Metin adlı açık türkçe bir kitab te'lifine karar verildiği. - Bu iş için Meclis-i Tanzimat'ta toplanacak komisyonun sudurdan Rüşdi Molla Efendi'nin riyasetinde İstanbul kadısı Tahir Efendi ve Meclis-i Maarif âzasından Hüsam Efendi ile Ali Ratib Bey'den, bir de Cevdet Efendi (Paşa)'den mürekkeb olduğu. - Kitahü'l-hüyu'un hulasa olarak yazıldığı, Metn-i Metin'in tamamlanamadığı. - Bilahare Mecellei-i ahkam-ı adliyye'nin tanzim olunduğu.- Mecelle ile Roma kanunnamesi arasında bir mukayese.
TEZKİRE, No. 9 Lord Palmerston'un Londra şehremanetinde İngiliz-Fransız münasebatına dair nutku. - Politika ahvali. - Kırım harbi esnasında İngiltere'nin çok kuvvetlendiği ve harbe devam etmek istediği.Fransızların sulha meyletmeleri.
TEZKİRE, No. 10 Islahat fermanı. - Fermanın 11 Cumadelahire 1272 pazartesi günü Kaymakam Kıbrıslı Mehmed Paşa'nın huzurunda vükela, rical ve ruhani reisler muvacehesinde okunduğu. - Meclis-i Maarif azasından Arif Efendi'nin duası. - Umumi hoşnutsuzluk. - Serasker Rüşdi Paşa'nın bir sözü. - Mustafa Reşid Paşa Islahat fermanına aleyhdar.Reşid Paşa'nın tenkidleri. -Cevdet Efendi (Paşa)'nin Reşid Paşa tarafından Seyhülislam Arif Efendi'ye gönderilmesi. - Reşid Paşa'nın söylediği sözlere Arif Efendi'nin cevabı. - Canning'in düşüncesi. - Reşid Paşa tarafından Mabeyn-i hümayun Baş-kitabetine yazılan tezkire. Reşid Paşa'nın Ferman hakkında itirazlarını havi olarak Mabeyn'e takdim ettiği meşhur layıha.- İstefanaki Bey'in Fermana dair mütalaaları.- Gayr-i müslim Osmanlı elçileri hakkında bir mesele.- Fuad Paşa'ya nazaran Devlet-i aliyye'nin üç esası. - Reşid Paşa ile Ali ve Fuad Paşalar arasındaki zıddiyetin arttığı. - Vekayi'-i şetta: Trablus isyanı. - Aziller, nasıblar. - Paris muahedesinin imzası vesilesiyle İstanbul’da donanma.Rübte sahibi gayr-ı müslimlerin ilk defa olarak ı27I senesinin şeker bayramında müâyedeye dahil oldukları
TEZKİRE, No. 11 Kafkasya meselesi. - İngiltere elçisi Canning'in Reşid Paşa vasıtası ile Cevdet Efendi (Paşa)'den Kafkasya'nın tarihi hakkında risale kılıklı bir layiha istemesi. - Cevdet Efendi'nin Kafkasya'ya dair maruf layihası. - Reşid Paşa'nın bu layıhayı türkçeye çevirterek Canning'e verdiği ve tercümenin Paris konferansındaki İngiliz murahhası Lord Clarendon'a tevdi olunduğu. - Paris konferansında Ali Paşa tarafından Kafkasya işlerine ehemmiyet verilmediği. - Lord Clarendon'un Ali Paşa'ya ta'rizi
TEZKİRE, No. 12 Sene 1272 Muharreminde Mekke emiri Abdülmuttalib Efendi'nin isyan çıkardığı. - Esaretin ilgasından mütevellid haşnudsuzluk. – Cidde tacirlerinin Mekke ileri gelenlerine mektubu. - İsyamn tafsilatı. - isyan aleyhdarı Nakibüleşraf ıshak Efendi'yi Abdülmuttalib'in eza ve cefa ile öldürtmesi. - Cidde valisi Kamil Paşa'ya Ferik Reşid Paşa ile gönderilen emirname-i sami.-Ferik Raşid Paşaya verilen talimat. -İsyanın muhtelif safhaları. - Raşid Paşamn Abdülmutalib'i İtaate davet eden mektubu. Abdülmuttalib Efendi'nin cevabı. -Yüzbaşı Hasan Ağa'nın isyana dair takriri. - Topçu mülazıffil Mustafa Ağa'nın takriri. - Şeyhülislam Akif Efendi'nin Mekkelilere arapça mektubu ve bunun türkçeye tercümesi. Sabık Necid emiri tarafından verilen müzekkerenin hulasası. - Arafat muharabeleri. - Asirlilerin isyanı.- Hüdeyde'nin muhasara edildiği ve muhasaradan kurtulduğu.- Abdülmuttalib Efendi'nin Mekke'ye taarruz ettiği ve mağlub olduğu. - Abdülmuttalib Efendi ile Veys Paşa arasında muhabere. - Abdülmuttalib Efendi'nin 10 Şaban 1272 pazartesi günü altı bin urban ile Osmanlı kuvvetleri üzerine hücumu. - Muharebenin tafsilatı. - Asilerin inhizame uğrayarak dağılmaları. - İbn Avn'in Cidde'den hareketle Mekke'ye muvasalatı. - İbn Avn'in Osmanlı ordusunu alarak Abdülmuttalib kuvvetleri üzerine yürdüğü ve Taif'e girildiği. Urban ile Osmanlı askeri arasında çarpışmalar. - Abdülmuttalib Efendi'nin Taif kalesinde mahsur kalarak müdafaada bulunduğu. - Abdülmuttalib Efendi'nin teslim olunması ve Osmanlı kuvvetlerinin muhafazası altında Cidde'ye sevk edilmesi. - İstitrad: İmam Makkari'ye dair bir fıkra ve halifelik üzerine bazı düşünceler. - Reşid Paşa'nın Abdülmuttalib Efendi'yi İstanbul'a götürdüğü. - Abdülmuttalib'in önce Selanik'e nefy edilmesi sonra İstanbul'da oturmasına müsaade olunması. - Abdülmuttalib'in ilk emaretine aid tafsilat. - İstitrad: Yavuz Sultan Selim zamanında Hicaz'ın Osmanlı hakimiyeti altına girmesi. Osmanlı devrinde Mekke emirleri. - Osmanlı İmparatorluğu devrinde Cidde valilerinin isimleri.
TEZKİRE, No. 13
1272 senesi vekayi'nin bakiyyesi. Abdülmecid'in ikballerinden Serfinh'ın sefahat ve rezaleti. - 1273 senesi vekayi'i. Reşid Paşanın beşinci sadareti. - Bolgrad meselesi. - v ükela tebeddüllerri.- Fethiye kalyonu.-Saray kadınlarının israfı.-Kudüs'de Salahüddin camii yerinin fransızlara terkinden çıkan mesele ve Kudüs'den gönderilen mahzar.-Kudüs'den Beylikci Afif Bey'e gelen mektubun tercümesi.-Medine'dek Mescid-i nebevinin tamiri meselesi.-Sâdık Rifat Paşa'nın vefatı.-Hazine-i hümayun'da bulunan bazı mücevheratın çalındığı şayıası.-Girid'de görülen irtidad hadiseleri dolayısiyle Reşid Paşa ve Kıbrıslı Mehmed Paşa arasında bir münakaşa-Ali Paşa'nın istibdada temayülü hakkında.-Muhtelif tayinler.-Sultan düğünleri.-İşkodra'daki İngiliz konsolosunun şikayeti üzerine Canning'e gelen tâlimat.- Metternich'in Viyana sefareti müsteşarı İhsan Bey'e Osmanlı Devletine dair sözleri
TEZKİRE, No. 14
1273 senesi vekayi'inin bakıyyesi. İstefanaki Bey'in oğlunun Boğdan beyliği kaymakamlığına tayinine bazı devletlerin itirazı.Reşid Paşa'nın azli, sadarete Giridli Mustafa Paşa'nın tayini ve diğer tebeddüller.-Ali Paşa ile Rüşdi Paşa'nın Reşid Paşa aleyhinde birleşmeleri.-Memleketeyn meselesi ve bu hususta cereyan eden münasebat.-1274 senesi vekayi'i. Reşid Paşa'nın Meclis-i Tanzimat riyasetinden çekilmesi, yerine Fuad Paşa'nın tayini.Reşid Paşa'nın nüfuzunu tamamen kaybetmesi, devletin Ali ve Fuad Paşa'ların elinde kalması.- Sadık Rifat Paşa'nın Fuad Paşa'ya dair düşüncesi.-Avusturya ile Osmanlı Devleti arasında bir tazminat meselesi.-Serdar-ı ekrem Ömer Paşa.-Reşid Paşa'nın altıncı sadareti.-İngiltere sefiri Canning'in Londra'ya gitmesi.Reşid ve Fethi Paşa'ların vefatı ve bu münasebetle Yusuf Kamil Paşa'nın insaniyet ile te'lifi imkansız bir fıkra kaleme alması.- Ali Paşa'nın sadareti.-Reşid, Ali, Fuad ve Kamil Paşa'ların cenazeleri hakkında.-Cevdet Efendi (Paşa)'nın riyasetinde arazı kanunu yapacak bir komisyon kurulması.-Bu komisyona eski kayıtları bulup getiren Sa'da Efendi ile onun muavini ve halefi Hasib Efendi'ye dair.-I274 senesinin kıymetli şahsiyetlerin ölümü dolayısiyle pek hüzünlü bir sene olduğu.-Kömür buhranı.-Karadağ mes'eleleri ve Danyal'in dukalık iddeasında bulunması.- Sultan düğünleri.-Cidde mes'elesi.-1275senesi vekayi'i. Vükela tebeddülleri, natt-ı hümayun sureti.-Abdülmecid'in Babıali'ye giderek vükelayı şiddetle tevbih edip tasarruf hakkinda bir hatt-ı hümayun isdar etmesi.-Tasarruf hususunda alınan tedbirler.-Kıbrıslı Mehmed Paşa'nın Kapudan-ı deryalığa ve Mütercim Rüşdi Paşa'nın Meclis-i Tanzimat riyasetine tayinleri.- Vazifelerine son verilen Damad Paşalar.-Tasarruf fikrinin gevşemesi.-Meclis-i vala'da tensikat.-Menkup bulunan Mehmed Ali Paşa’nın tekrar kapudan-ı derya olması.- Serfiraz Hanım'ın israfları.-Vefeyat. Reşid Paşa-zade Ali Galib Paşa'nın Boğaziçi'nde bir deniz kazası neticesinde ölmesi.-Şeyhülislam Arif Efendi'nin vefatı ve Sa'düddin Efendi'nin meşîhatı- Sabık Şyhülislam Arif Hikmet Beyefedi'nin vefatı.
TEZKİRE, No. 15
Sırbistan'da karışıklık-Miralay Kuza'nın Boğdan ve Eflak beyliklerine seçilmesi-Çar'ın kardeşi, Grandük Kostantin'in İstanbul'u ziyareti.-Abdülmecid’in şehzadelerle beraber Akdeniz seyahati.-1276 senesi vekayi'i. Abdülmecid Sakız'da.-İngiltere'nin İskenderiye'ye donanma gönderip Mısır valisi Said Paşa'yı tehdid etmesi.-Çar'ın Abdülmecid'e S. Andria nişanı vermesi.- Padişah'ın İstanbul'a hasta olarak dönmesi.-Kuleli vak'ası.-Bazı medrese ve mahallere yaftalar yapıştırılması ve saraya mektup gönderilmesi.-Sarayda ve Abdülmecid'de telaş.-Tasarruf hususunda hatt-ı hümâyün.-Âli Paşa'nın azl edilip sadarete Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa'nın getirilmesi.- Kadın kıyafetine dair .-Rusların çerkez ülkelerini istilası.-Hicret eden çerkezlerin Kütahya ve Ankara taraflarına, nogayların Çukurova'ya yerleştirilmeleri. - Vükela tebüddüleri- F. de Lesseps'in İstanbul'a gelmesi ve Süveyş kanalı bahsinin ortaya çıkması.-Bir rüşvet mese1esi.-İngiltere müstesna, Avrupa devletleri arasında Osmanlı topraklarının taksimi konuşulması ve Rusya'nın fırsattan istifadeye çalışarak Niş, tarafında hıristiyanlara mezalim yapıldığına dair şayiaları çıkarması. -Süleyman Paşa'nın Rumeli müfettişliğine tayinine Fransa'nın itirazı.- Niş ve Bosna taraflarına birer müfettiş gönderilmek kararı.- Vaktiyle Sadrazam Mütercim Rüşdi Paşa'nın Rumeli teftişine gitmek istemesi ve azli vuku'bulduğundan huna muvaffak olamaması-Sadrazam Kıbrıslı Mehmed Paşa'nın Rumeli teftişine karar vermesi ve berâberine Cevdet Efendi’yi alması.
TEZKİRE, No. 16
Kıbrıslı teftişe gidtı!ken Sadar;et kaymakarnı Ali ve Hariciye"" nazırı Fuad Paşa'ların Cevdet Efendi'ye talimat verdikleri. - Seyahatın hikayesi ve yapılan icraat.-1277 senesi vekayi'i. Rumeli’de dolaşılan yerler, Ruscuk, Ziştova, Vidin, Niş, Priştine, Kaçanik, Üsküp, Köprülü, Manastır.-Cebel Lübnan'da Dürziler ile Marûnîler arasında çarpışma.-Fuad Paşa'nın fevkalade memuriyetle Suriye'ye gönderilmesi - Suriye'de şiddetli icraat.-Sadrazamın Selanik yolu ile İstanbula avdeti.-Ali Paşa'nın Sırbistan meselesine dair olarak, kaleme aldığı mazbata.- Cevdet Efendi'ye İstanbul payesi tevcihi.- Devletin mali sıkıntısının tarif edemez bir hal aldığı.-Bağdad'dan mazul Serdar-ı ekrem Ömer Paşa'ya Rumeli ordusu müşirliği tevcih edilmesi.-Ömer Paşa'nın Hersek tarafına azimeti.-Terfi' gören ilmîye ricâli adına Cevdet Efendi'nin kaleme aldığı teşekkürnamenin sureti.
TEZKİRE, No. 17
1277 senesi vekayi'nin bakıyyesi. Abdülmecid'in hastalığı, kayıtsızlığı, kendisini Karatodori'den başka hekime göstermediği.-Padişah'ın son zamanlarındaki hırçınlığı, evhamı ve Abdülaziz Efendi'den kuşkulanması.-Murad Efendi'nin iclası hakkında dedi-kodular. -Abdülmecid'in ağırlaşması.-Hekim Zografos'un Padişah'ta ilerlemiş verem teşhis ettiği.-Abdülmecid'in vefatı.-Abdülaziz'in cülusu. - Cevdet Efendi'nin cülus münasebetiyle nazm ettiği tarih kıt'ası.-Abdülaziz'in kılıç alayı ve Babıali'yi ziyareti.-Meclis-i Tanzimat'ın Meclis-i vala'ya ilhakı.-Şirvanizade Mehmed Rüşdi Efendi'nin Meclis-i vala azalığına tayini, kendisine vezaret tevcih edilmesi, Cevdet - Efendi'ye yazdığı bir mektubun surety.
TEZKİRE, No. 18
İşkodra sancağı dahilinde çıkan karışıklığı gidermek için Cevdet Efendi'nin me'muren o havaliye gönderilmesi.-Buna dair olan tezkire-i ma'ruzenin sureti.-İşkodra havalisine ve ahaliye dair mufassal malumat. - Sancağın hane, kaza ve nahiyelerinin cedvelleri.-İşkodra bayrakları ile bölük-başılarını gösteren cedvel.-İşkodra meclisinden verilen umumi talimat.-İşkodra'nın mali durumunu ve vergilerini gösteren cedvel.-Mısır valisinin istikraz için izin isteğine cevaben yazılan emir-name-i samî .Kuza Bey'in Memleketeyn emaretine dair meclis-i vükela tarafından tanzim ve Padişah'a takdim olunan mazbatanın surety
TEZKİRE, No. 19
Fuad Paşa'nın sadareti.-Mali buhranın devamı ve esnafın kaimeye itibar etmemesi.-İstanbul ahalisini dehşet kapladığı.Havyar-hanı'nın kapanması ve borsada oynayanlardan bazılarının tevkif edilmesi.-Fuad Paşa'nın Suriye'den İstanbul'a gelerek işe başladığı.-Fuad Paşa'nın mali ve iktisadi vaziyeti islah için kaleme aldığı layıha.-Kaimenin kaldırılarak bedellerinin te'diyesi için konsolide çıkarılması hakkındaki karar-namenin sureti. Karadağ cihetine dair tafsilat.-Karadağ isyanının tenkiline karar verilmesi ve Derviş Paşa'nın müşirlikle Hersek kumandanlığına tayin olunması.-Ömer Paşa'nın Vasovik üzerine yapılacak harekat için Hüseyin Avni Paşa'yı celb ettiği.-Hüseyin Avni ve Abdi Paşa'ların harekatı.-Abdülkerim Nadir Paşa'nın İşkodra ciheti kumandanlığına getirilmesi.-Derviş Paşa'nın Hersek tarafından hareket edip Ostrok buğazından geçerek İşkodra cihetindeki Abdi Paşa ordusu ile birleşmesi.-Serdar-ı ekrem'in bu muzaf feriyete dair Mabeyin'e telgraf-namesi.-Ordunun diğer harekatı ve Karadağ Beyi'nin Serdar tarafından yapılan teklifleri kabulü. Karadağ'ın uğradığı hasar.-Kaimenin kaldırıldığına dair olan ilannamenin sureti.-Mısır valisi Said Paşa'nın Avrupa'dan para istikraz etmek arzusunu Ali Paşa'nın şiddetle reddetmesi.-Abdülaziz'in bazı ricale karşı hissiyatı.-Fuad, Ali, Rüşdi ve Kamil Paşa'ların birlikte istifaya karar vermeleri.-Rüşdi ve Kamil Paşalarda görülen tereddüd dolayısiyle Fuad ve Ali Paşa'ların yalnız kaldıkları.-Kamil Paşa'nın sadareti kabul etmesi.-Vükela tebeddülü.Fuad, Ali ve Kamil Paşa'lar arasındaki dostluğun rekabete döndüğü.-Fuad Paşa'nın Meclis-i vala riyasetini kabulü.-Cevdet Efendi'nin meşihatine dair söylentiler.-Fuad Paşa'nın tekrar itibar kazanması.-Abdülaziz'in Mısır seyahat i ve İstanbul'a dönüşü ve bu' münasebetle yapılan şenlikler.
TEZKİRE, No. 20
Ziya Bey'in azli ve Cevdet Efendi'nin Bosna ciheti müfettişliğine tayini.-Ferik Osman Paşa ile birlikte İstanbul'dan hareketi, Klek limanına, oradan Mostar'a gittiği.-Nevahi-i asiye.-İsyan serkerdesi Luka Vokavloviç.-Avusturya ve Rusya'nın asi rüesayı kendilerine bağlamağa çalıştıkları.-Asiler üzerine yapılacak askeri harekat hakkında.-İsyan bölgelerinin durumu.-Bu havalideki müslüman ahalinin bahadırlığı ve asilerle mücadelesi.Serdar-ı ekrem'in askerlik bakımından hatası.-Cevdet Efendi'nin Bosna'da yapılmasını gerekli gördüğü işler.
TEZKİRE No. 21
Derviş Paşa harekatından sonra Zubçe ve Şuma'da çıkan yeni karışıklıklar. - Şuma'lıların çiftlik sahiblerinden şikayeti. - Meclis-i ali-i Tanzimat'ca hazırlanan, Türkçe ve Boşnakça basdırılan çiflikat nizam-namesinin Hersek'de mahzende unutulduğu ve nizam-name denklerinin meydana çıkarıldığı. - Arif Efendi adlı Mostar'lı bir çiftlik sahibinin hıristiyan bir çiftçiye haksızlığından dolayı muhakeme edilerek Travnik'e sürüldüğü. - Hersek sancağına aid hisabların tedkiki, toprak mes'elelerinin teftişi, mülki işlerin tanzimi. - Arazi için kurulan komisyonda bir ta'limatname hazırlandığı. - Nevahi-i asiye ele-başılariyle temasa başlanması. - Bosna'da asakir-i nizamiyye tertibi için teşebbüs. Müslüman ve hıristiyan eşraf çocuklarından ba'zılarının Saray-i hümayun'da silahşor unvaniyle istihdam için İstanbul'a gönderilmesi. - Nevahi-i asiye rüesasının, bir ikisi müstesna, Mostar'a gelerek Cevdet Efendi ile müzakerelerde bulunmaları. - Bunlardan ba'zılarına ma'aş bağlanması. - Mostar ileri-gelenlerinden Hacı Draço'nun Nevahi-i asiye rüesasını tevkif ettirmesi tavsiyesine Cevdet Efendi'nin, devlete emniyet gösterenlere yapılacak mu'amelenin bu olmadığı yollu cevabı. - Hükumetin adaleti sayesinde Liyubuşka'lıların, bilhassa latinlerin (katolikler) inkiyad ve temayül göstermeleri. - Avusturya'dan pasaport alanların bu pasaportları yırtarak devlete bağlanmaları. - Yapılan islahatı yüz üstü bıraktırmak isteyen Avusturya'lıların tezviratı ve islâhat hareketlerinde başarı gösteren Binbaşı Hafız Efendi'nin, İstanbul'dan verilen emir gereğince, Cevdet Efendi riyasetinde bir komisyon tarafından muhakeme edilmesi ve istintak esnasında, tezviratın başlıca amili olan Avusturya konsolosunu müşkil duruma sokan cevablar vermesi. - Hafız Efendi'nin kaymakamlığa terfi' edilmesi. - Mostar ile Koniça arasında bir araba yolu inşasına teşebbüs. - Katoliklerin rüşdiye mektebine talebe getirmeleri ve bu mektebe mahrec olmak üzere Mostar'da bir tedris müessesesi açılmasına ihtiyac hasıl olması.Müslüman katolik ve ortodoks çocuklarının bir müslüman hocadan okuduğu bu mektebin latin mektebi adıyla şöhret bulduğu. - Mostar'daki teftiş işlerin sona ermesi. - Cevdet Efendi'nin Mostar'dan Saray Bosna'ya hareket ettiği.
TEZKİRE, No. 22
Saray Bosna'da karşılarna. - Mektebleri teftiş. - Bosna'daki mülki ve mali durumun Hersek'deki gibi karışık olmadığı. Eski müfettiş Ziya Bey'in acele ba'zı icraatı. - Vali Osman Paşa, defterdar Naşid Efendi. - Hükumet erkanının konsoloslarla iyi münasebetleri. - Bosna'da kış. - Cevdet Efendi baloda. İdari ve askeri alanda değişiklik. - Boşnakların içtima'i hayati. Ticari münasebetlerde dikkati çeken dürüstlük. - Eyalet idaresinin, bilhassa aşarın islahı için komisyon. - Bosna'da yeni askeri teşkilat yapılması fikrinin vilayet erkanı tarafından müsa'id karşılanması. - Bu teşkilatta ta'kib edilmesi gereken usul hakkında Cevdet Efendi'nin mutila'ası. - Va' izler ma'rifetiyle halka yapılan telkin. - Yeşil şeritli elbise giymiş zuhaf askerinin iştirakiyle bayram alayı. - Hatib Efendi'nin müessir hutbesi. Boşnaklarda askerliğe temayül. - Bihke'li Mehmed Paşa konağında Uzun Abdullah Efendi reisliğinde toplanan Meclis-i muvakkat ve bu meclise katılanlar. - Kazasker Cevdet Efendi Bosna'lılardan asker istiyor. - Yirmi dört gün süren gizli müzakereler. - Bosna'dan kur'a ile asker alınmasına, bu askerin Bosna dışına gönderilmemesine, Yenipazar ve Hersek'in Karadağ hüdudundaki kaza ve nahiyelerinde koloni militer (colonie militaire) usulünde bir nev'i yerli müstahfız asker tertib edilmesine dair karar. - Bosna'lıları askerliğe alıştırmak için Bosna taburlarına yerli bey ve ağaların veya oğulların zabit ta'yin edilmesinin muvafık görülmesi. - Bosna askerine yeşil şeritli tali'a elbisesi giydirilmesine, Bosna'lıların yeşil rengi çok sevdiklerine dair. - Hükumet konağında erkan-ı eyâletin ve meclis-i kebir âzâsının Cevdet Efendi riyasetinde ictima'i. -Askerliğin lüzum ve ehemmiyeti hakkında Cevdet Efendi'nin konuşması, Müfti ve Hatib Efendilerin heyecanlı sözleri.Bosna'da askeri teşkilat yapılmasının herkes tarafından tasvib edilmesi. - Bosna askerinin bu memleketten dışarı çıkarılmaması hususunda ileri sürülmüş olan şart tasvib edilmiyerek, Bosna askerinin yalnız Bosna taburlarına alınacağı kaydiyle iktifa olunduğu. - Bosna'da askeri teşkilâttan hoşlanmayan Avusturya'lıların tezvirleri. - Boşnakların sebat ve metaneti'Askere alınacak delikanlılar ve nişanlıları. - Bosna'da bahar. Mesire alemleri. - Cevdet Efendi gençlerin evlenmelerini kolaylaştırıyor. - Boşnak kızları nişanlılarını askerliğe teşvik ediyorlar. - Müfettiş Efendi mesirede. - Fakir bir delikanlı ile bir genç kızın aşk macerası. - Gençlerin evlendirilmesi. - Boşnak kızların şarkıları. - Askerliğe heves umumileşiyor. - Arazi-i emiriyyenin erkek ve kız evlada ikili birli intikali mes'elesi.Taşlıca kaymakamlığının idari ve mali karışıklığı. - Teftiş heye'tinin Saray Bosna'dan Taşlıca'ya müteveccihen yola çıkması.
TEZKİRE, No. 23
Gorajde ve Çayniça yoluyla Taşlıca'ya. - Bu kazanın mülki ve mali işlerini islahı. - Taşlıca ahalisinin ba'zı adetleri. Taşlıca'da hayatın, para tedavülü görülmiyecek kadar, ibtidai olduğu. - Karadağ'lıların tecavüzü dolayısiyle Kolaşin-i bala ahalisinin hicrete mecbur oldukları ve Kolaşin'in tahkimi gerektiği. - Dahiliye kitibi Saib Bey'den, Fuad Paşa-zade Nazım Bey'in öldüğünü bildiren mektub. - Bu mektuba Cevdet Efendi'nin cevabı. - Prepol yoluyla Siyeniça'ya. - Askerliğin Yenipazar sancağında tatbikına dair. - Rugova malisorlarının Vasovik'e tecavüzlerini önlemek kararı. - Kolaşin'in tahkimi için Miralay Selim Bey ile Hüseyin (Hüsni) Efendi'nin gayretleri. Tara nehri üzerine köprüler, Karadağ hududunda biri Fuad Paşa kulesi, diğeri Cevdet Efendi kulesi adıyla iki kule yaptırılması. - Yenivaroş, Priboy, Vişegrad. - Sokollu Mehmed Paşa'nın Drin köprüsü. - Üç ayağı harib olan bu köprünün mühendis Linardoviç ma'rifetiyle ta'mir edilmekte olduğu - Köprübaşında ve kasaba tarafındaki han, hamam ve imaret hadâbeleri - Kışla olarak kullanılabileceği anlaşılan hanın ta'mirine teşebbüs. - Çelebipazarı, Vlaseniça, Birçe Gradçaniça. - İzvornik sancağının merkezi olan Tuzla-i zir kasabası. - Bosna eyaletinde bazı köyler kaza merkezine çok uzak olduğundan bu gibilerin yakın kazalara bağlanması. - İspiç nâhiyesindeki Suzina mer'ası yüzünden Karadağ ile ihtilaf. - Kaymakam Hafız Bey'in Karadağ komiseri ile görüşerek bu ihtilafı halletmesi. - Drin nehri mecrasında bir kayalığın barutla atılarak kereste nakliyatının kolaylaştırılması. - Trebin tarafındaki nevahi-i âsiye mes'elesi. - Sutorina'da bir karantina-hane ile Grab boğazında bir kule inşası.-Luka Vukavloviç'in isyana hazırlanması, fakat başka kabilelerle anlaşamadığından ailesiyle ve beraberindeki uskoklarla Karadağ'a çekilmesi. - İzvornik sancağında miriye aid Hüseyin Kaptan çiflikatı ile üç miri çiftliğin mültezimleri tarafından yapılan te'addilerin ba'zı ayaklanmalara sebeb olduğu. Bu mes'elenin halli için İzvornik metropolidi ile müzakere. Çiftçilere ekip-biçtikleri yerlerin tefvizi ve bu mu'amelenin katolik çiftçilere de teşmili. - Çiftçilerin altı seneliğine aldıkları toprakları kariyle ashab-ı alakaya satarak yine işçi durumuna düşdükleri. - Bosna askeri teşkilatına aid olup İstanbul'dan gelmesi beklenilen fermanın gecikmesi dolayısiyle ba'zı şayi'alar çikması. - Tuzla'dan avdet. - Poliçe köyü ve buraya vaktiyle gelen faal bir hocanın gayreti sayesinde maarifin terakki etmiş olduğu. - Köy mektebinin iyi durumu. - Paşa-hanı, Zavidovik, Zepçe, Vranduk, İzniça, Busovaça, Vites, Ekşi-su.
TEZKİRE, No. 24
Saray Bosna'ya dönüş. - Bosna'da saraclık. - İsyan şayi'aları. - Şehrin ileri gelenlerinden mürekkeb olarak kurtilan komisyonda mahallar defterlerinin yoklaması. - Girid'li Mustafa Paşa-zade Mirliva Salih Paşa'nın Bosna'ya ferman getirmesi, ve bu fermanın Saray Bosna dışında me:rasimle karşılanması. Cevdet Efendi'nin nutku. - Mostar müftisi Mustafa Efendi'nin sözleri, Travnik müftisi Derviş, Saray Bosna müftisi "'Mustafa Efendi'lerin du’âları, - Boşnaklarda heyecan. Asker yazılmakta acele etmeleri. - Gönüllülere yeşil şeritli tali'a elbiseleri giydirilmesi. - Nizamiye askerleri ile boşnak gençleri arasında dostluk. - Saray Bosna delikanlılarıı:ıın askeri ta'limlere, hevesi ve bu hevesin bütün eyalette intişarı. - Teşkil edilen taburlara Bosna ileri gelenlerinden zabit ta'yin ediliyor. - Koloni militer usulü tatbik edilecek kazalar. - Askeri tensikaatın bütün Bosna'ya: yayılması. - Bosna'da teşkil edilen üç taburun o sene yalnız gönüllülerden mürekkeb olacağı, kur'a usulünün ertesi seneye bırakılacağı. - İhlivne kazası Grahova nahiyesinde dört köy ahalisinin Avusturya'nın tezvirleriyle mahalli idareye karşı durmağa teşebbüs ettiği. - Bosna'daki askeri tensikaatı duraklatmağa çalışan Avusturya hükumetine Hariciye nazırı Ali Paşa’nın şiddetli bir takrir vermesi ve Avusturya'lıların politikayı değiştirmesi. - Bosna alay sancağı - Boşnak şairi Fra Gurgo Martiç'in sancak için yazdığı Boşnakca manzûmenin Türkçe tercümesi. - Bu manzûmenin muzıka yüzbaşısı Fuad Ağa tarafından marş halinde bestelenmesi. İstanbul'dan gönderilen sancağı kışla karşısındaki At-meydanı'nda merasimle alaya "teslim edilmesi. - Yeni askerin marş söyleyerek yaptığı başarılı geçid resmi. - Cevdet Efendi'den Sadâret yaveri Binbaşı Hilmi Bey’e mektub – Travnik’de ikinci tabur sancağının teslim merasimi.- Saray Bosna ve Travnik kışlalarında büyücek birer odanın mekteb ittihaz edilerek askerlere okuma-yazma öğretmeğe başlanması. -Boşnakları tahsile teşvik. - Bosna birinci alayı birinci taburu İstanbul'da Taşkışla'da.-Fatih Sultan Mehmed'in Bosna'daki lâtin rahiblerine fermanı. - Cevdet Efendi'ye ikinci rütbeden Osmanî nişanı. - Travnik'den Bihk’ye - Sarhadlilerde askerliğe âlaka. - Bosna taburların mevcûdu. - Serhadlilerin durumu - Banyaluka'da - İstanbul'a dönmeğe karar.
TEZKİRE No. 25
Köyler ve nahiyeler hakkında. - Bosna eyaletinin sancak ve kazaları. - Bosna'nın ihracat ve idhâlâtı.
TEZKİRE, No. 26
Banyaluka'dan Gradişka'ya. - Sava yoluyla Zemun'a. - Zemun'da Belgrad muhafızı Ali Paşa ile mülakat. - Sava vapurundan Tuna vapuruna. - Tuna yolculuğunun güzelliği.Fransa sefiri Marquis de Moustier ile ahbablık. - Siyasi mes'eleler ve dini konular üzerinde sohbetler. - Ceydet Efendi' Marquis de Mostier'ye İsâmiyeti anlatıyor ve yanlış kana'atleri düzeltiyor. - Köstence'den vapurla İstanbul'a geliş. - Fuad Paşa'yı ziyaret. - Bosna'dan getirilen dört boşnak çavuşunun ma'iyyet-i seniyye'deki yirmi dört çavuşa ilhakı. – Cevdet Efendi'ye Bosna'da gösterdiği başarıdan dolayı bir şeşhaneli tüfenk hediye edilmesi - Cevdet Efendi'nin Fransa sefir i ile münasebatı ve Meşihat'e getirileceğine dair şayi'alar.- Babıali'de uyanan kuşku.Cevdet Efendi Şeyhülislam olduğu takdirde sefirlerin Bab-ı fetva'ya gidip-gelmeğe başlayacağına ve bunun ba'zı mahzurları olacağına dair Hariciye teşrifatcısı Kamil Bey'in sözleri. - Âli Paşa'nın bu sözlere önem vermiş olacağı.- Cevdet Efendi’nin İstanbul'da kalması hoş görülmüyor. - Cevdet Efendi, bir vükela encümeninde Gavur-dağı, Hısn-Mansur ve persim'in asi durumunu bahis konusu ediyor ve bu havalideki başı boş aşair inzibat altına alınırsa nüfus bakımından ele çok serrr;ıaye geçeceğini, kur'a dairelerinin ferahlıyacağını, sonra da gayr-ı müslim tebe'anın askere alinması mes'elesinin düşünülebileceğini ileri sürüyor.- Anadolu'da islahat,yapmak üzere bir fırka-i askeriyye kurulmasına, Dördüncü ordu müşiri Derviş Paşa'nın kumandanlığa ta'yinine, Cevdet Efendi'nin de bu hey'ete fevka'l-ade me'muriyyet-i mahsusa ile iştirakine karar veriliyor.
TEZKİRE, No. 27
Gavur-dağı ile Kürd-dağı karışıklığının artması ve asilerin yabancılarla münasebete giriştiği şayia'sı çıkması üzerine Fırka-i islâhiyye'nin önce Kozan havalisini ita'ate alması uygun görüldüğü. - Kozan-oğullarının menşe'i. - Kozan havalisi Sis'de oturan Divan-oğı.{llarının hükmü altında iken "Kozan-oğullarının tegallüb etmesi. - Hacı Ağa ve kardeşi Topal Ağa. - Topal Ağa-zade Yusuf Ağa'nın bir derebeylik kurması. - Yusuf Ağa'nın Kozan havalisini şarkı ve garbi diye iki kısma ayırması. Kozan-ı garbi ağası Çadırcı Mehmed Ağa. - Kozan-ı şarki ağası Samur ağa. - Çadırcı'nın Mısır'lı İbrahim Paşa'yı mağlub etmesi ve bu galebeden şımarıp Osmanlı hükumetine karşı tavur takınması. - Arabistan ordusu müşiri Kıbrıs'lı Mehmed Paşa tarafından gönderilen kuvvetlerin başarısızlığa uğraması. - Samur Ağa-zadeler. - Kozan-ı garbı ağalarına kaymakam, Kozan-ı şarkı ağalarına müdir denildiği. - Her iki Kozan'da durum. - Aşiretlerle mücadele. - Ermeni tacirler. - Kozan'ın kapalı bir bölge olduğu. - Kozan'ın Kayseri ve Niğde sancaklarından Zamantı suyu ile ayrıldığı. - Karsantı-oğulları. - Rum nahiyesi. - Kozan-ı garbi ağalarının kışlağı Belenköy. - Kozan havalisinde aşiretler ve köyler. - Varsaklar. - Sis kasabası. Sırkıntı ve Afşar aşiretleri. - Lek, Karintili ve Hacılar aşiretleri. Kozan ile Kars-ı Zülkadriye'yi Sunbas suyunun ayırdığı. Yağbasan kabilesi. - Kozan-ı şarkinin şarktan Aziziye sancağı ile hem-hüdud olduğu. - Kozan-ı şarki ağalarının makam Gürleşen. - İki Kozan ağalarının müşterek mes'elelerini görüştükleri Feke. - Bu havalideki köyler ve aşiretler. - Kozan'ın ikiye ayrılmasında coğrafi zaruretler gözedilmediğine, yalnız aşairin durumuna bakıldığına dair. - Zeytun. - Aziz Paşa harekatının başarısızlığı ve bunun sebebi. - Zeytun'un beş köyü. - Ermeni koca-başıları. - Fransızların Zeytun ile ilgilenmeleri ve Ali Paşa'nın bu havalide islahat yapılması hususunda Cevdet Efendi'ye yetki vermesi. - Maraş havalisinde ahalinin Zülkadriye'li ve Bayezid'lı diye iki zümreye ayrılmış olduğu. - İki zümre arasında mücadeleler cereyan ettiği. - Maraş beyi Süleyman Paşa. Ceyhan boyları. - Noğay muhacirleri. - Ceyhan nehrinden Belen boğazına kadar olan dağlara Gavur-dağı (Cebel-i Bereket), buna muvazi ve Kilis tarafında bulunan dağlara da Kürd-dağı denildiği. - Deli Halil. - Kenar nahiyeleri. - Kürkütlü nahiyesi. - Eşkiya yatağı olan Çerçili nahiyesi. - Tiyek, Ekbez ve Hacılar. - Çoban-oğulları. - Amik ovasında kışlayan Reyhaniye aşiretinin boybeyisi Ahmed Paşa-zade Mustafa Bey. - Gavurdağı ile Kürd-dağı arasından geçen yolun eşkiya ta'arruzuna ma'ruz bulunduğu. - Gavur-dağı'nın, Ceyhan boylarından Ulaşlı dağlarına uzanan kısmı, Bulanık kazası. - Ulaşlıların beş oymağı ve bunların başındaki ocaklar. - Yarpuz köyü. - Mısır'lı İbrahim Paşa'nın Yarpuz'a ta'arruzunda Ali Bekir-oğlu'na mağlubiyeti. - Çatalbaş Mustafa Paşa. - Beş Ulaşlı ocağından birinin diğer dördü tarafından imha edildiği. - Yarpuz'un Karayiğitoğullarına geçmesi. - Kıyı nahiyesi. - Ulaşlı ağalarının Küçük Ali-oğullariyle münasebatı. - Tecirli aşıreti. - Küçük Ali-oğlu Halil Paşa ile Payas beylerinden İmamağa arasındaki husumet.- Payas'ın metrûk bir halde kalması. - Halil Paşa-zade Dede Bey ile Adana valisi Belen'li Mustafa Paşa. - Halil Paşa'nın küçük oğlu Musdık Paşa ile İmam Ağa'nın torunu İmam Bey arasında husûmet. - Kabuli Paşa'nın tavsiye ve israrı üzerine Musdık Paşa İstanbul'a naklolunur, oğlu Dede Bey de Ali Bekir-Oğlu'na dehalet eder, Ulaşlı ağalarının şekaaveti artar. – Götürüldüğü Edirne'den kaçıp Kürd-dağı'na gelen Deli Halil'in isyanı. Niğde ve Kayseri hüdûdundan Maraş ve Elbistan'a, Sivas vilayeti hüdudundan İskenderun, Belen ve Antakya kazalarına kadar olan sahanın isyan bölgesi halini aldığı ve Fırka-i islahiyye'nin önce buraları yatışdırması lazım geldiği. - Fırka-i islahiyye'nin tertib ve tanzimi. - Seçme askerler ve değerli subaylar. – On beş tabur piyade, iki alay suvari, beş cebel topu. - Fırka-i islahiyye hey' eti yedi tabur piyade, bir alay suvari, bir hayli top ve mühimmat ile 24 zilhicce 1281 günü beş beylik vapura râkiben İstanbul'dan hareket eder. - Askeri işlere Derviş Paşa'nın, mülki işlere Cevdet Efendi'nin bakacağı. - Seraskerlik makamının şifahi ta'limatı gereğince Cevdet Efendi'nin erkan-ı harbiyye üzerinde ma'nevi bir nezareti olduğu.
TEZKİRE, No. 28
Fırka-i islahiyye erkanının yolculuk esnasındaki müzakereleri. - Asileri istîmana da'vet için İstanbul'da hazırlanıp basdırılan beyan-namenin sureti. - 2 muharrem 1282 cumartesi günü İskenderun'a muvasalet. - Askerin Belen tarafında, tepelere kurulan çadırlara yerleşdirilmesi. - Derviş paşa ile Cevdet Efendi Payas'da. - Kozan Gavur-dağı ve Kürd-dağı cihetlerine beyannameler gönderildiği. - Girid'den beylik vapurla getirilen bir tabur asker. - Mecidiye firkateyni alıkonularak diğer gemilerin iade edilmesi. - Haleb ve Adana valileri, Reyhaniye aşıreti boybeyisi Mürsel-zade Mustafa Bey. - Hacılar nahiyesi beyi Paşo ve Tiyek'li Mehmed Bey'lerin mutava'atı. - Fırka-i islahiyye Belen ve Kırıkhan yoluyla Amik ovasında. - Gavur-dağı yamacındaki Soğuk-su'da. - Kargılı'da Ordu köyü kuruluyor. - Tiyek, Ekaz ve Hacılar ileri gelenleri inkıyad ediyorlar. - Tiyek civarında Hassa kasabasının kuruluşu ve Hassa kazasının teşkili. - Tahrir-i nüfûs ve kur'a. - Karafakılı aşiretine baskın. - Deli Halil'in Gavur-dağı'na firarı. - Kürd-dağı aşıretleri. - Kürd-dağı'nın İzziye adıyla bir kaza haline konulması. - Gavur-dağı'nın şark kısmında islahat. - Çerçili eşkiyasını tenkil hareketleri. - Fırka-i islahiyye'nin bir müfrezesinin kumandanı Kurt İsmail Paşa Mağara nahiyesinde. - Fırka-i islahiyye Nigolu kalesi civarında. - Kalenin ta 'mıri. - Derviş Paşa ve Cevdet Efendi kulelerinin inşası. - Nigolu'da Büyük İskender' e aid bir kitabe. - İslahiye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Aşiretleri iskan. - Kürkütlü nahiyesinde kur'a. - Deli Halil Kayabaşı köyünde. Kayabaşı'na baskın. - Eşkiyanın Ulaşlı dağlarına firarı. - Ulaşlı ağalarından üçünün inkıyadı. - Ali Bekir-oğlu Ali ve Dede Bey'lerle Deli Halil'in isyanda devamı. - Fırka-i islahiyye Bulanık kazasının Kişnez köyünde. - Ulaşlı dağlarında tahrir. Köylerden erzak satın alınması ve fiat takdiri mes'elesi. - Halkın hükumete bağlanması. - Ağalar nüfuzunun kırılması. - Çukurova tarafına geçildiğinden Haleb ve Maraş cihetine aid hisablarının kesilmesi, ve Ferik Seyyid Paşa'nın Haleb'e iadesi. - Arslan Paşa ile Aleşkird'li Mehmed Bey'in suvarileri. - Kazan-oğulları arasında ihtilaf. - Kozan-ı şark i müdiri Yusuf Ağa'nın azli. Kurt İsmail Paşa kuvvetleri Rumgöz ovasında. - İskan mes'eleleri. - Tecirlilerle çarpışmalar. - Kişnez'den Çukurova'ya iniş. Kıyı nahiyesinin merkezi Hacı-Osmanlı köyü. - Ali Bekir-oğlu'nun kuşatılması. - Kars-ı Zülkadriye'yi ihyaya teşebbüs. - Çukurova'da durrac (çil) avı. - Köylüler arasında paranın te'ammümü. - Hacı Osmanlı köyünde Osmaniye kasabasının te'sisi ve bir kaza teşkili. - Tecirli ve Cerid aşiretleri ağalarının inkıyadı. Tecirli kethüdası Süleyman Ağa'nın derdi. - Garib adetler. - Derviş Paşa kuvvetleri Ali Bekiroğlu kuvvetleriyle karşı karşıya. Bir dağ muharebesi. - Derviş Paşa harekatta iken Cevdet Efendi karargahda kumandan vekilliği ediyor. - Deli Halil ile Dede Bey'in dehaletleri. - Kozan-ı garbi ağası Ahmed Ağa serkeşlikde ber-devam. - Hemite kalesi civarında. - Çukurova'yı tasvir. Sis kasabası. - Katoğikos Kirağos Efendi. - Kozan-oğlu Yusuf Ağa'nın tutumu. - Sis kasabası dışında taşdan bir minbel' yapdırılarak bütün ordu ve ahalinin iştirakiyle cuma namazı kılınması. - Kozan-oğullarını başka yerlere nakili. - Ali" Bekir-oğlu Ali Ağa'nın dehaleti. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in Kozanoğlu Ahmed Ağa'yı ikna' ederek Sis'e getirınesi. - Ulema ve sulehadan Kisenit'li Hacı Ömer Efendi. - Ahmed Ağa'nın mirimiranlıkla Kütahya kaymakamlığına ta'yin edilmesi. - Kolera salgını. - Kozan'da idari teşkilat. - Feke. - Yusuf Ağa'nın, Sivas'a götürülürken firar etmesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi Belenköy'de. - Koleradan ölen Kirağos Efendi'nin yerine Ayintab merhasası Niğoğos Efendi'nin katoğikosluğa intihabı. Mülki işleri Hüsni Paşa'ya, askeri işleri Kurt İsmail Paşa'ya bırakarak, Fırka-i islahiyye'nin avdete karar vermesi. - Yusuf Ağa'nın isyanı. - Harekatın yeniden başlaı:!1ası~lı- Cevdet Efendi'nin bir casusu idam ettirmesi. - İsyanın basdırılması ve yakalanan Yusuf Ağa'nın, firar ederken öldürülmesi. - Karinti köyünün yakılarak ahalisinin Çukurova'ya indirilmesi. - Kolera salgının sönmesi. - Kozan-oğullarının nakline devam edildiği. Sırkıntı aşiretinin iskanı. -- Yaver Paşa'nın Karsantı-oğlunu İstanbul'a sevk emesi. - Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'nin Payas'dan vapura binerek cumadel'ahire sonlarında İstanbul'a dönmeleri. "
TEZKİRE, No. 29
Cevdet Efendi'nin Meclis-i vala balığından Meclis-i ali-i hazain balığına nakli. - Varakır"i sahiha nizam-namesi. - Kozan'da kur'a-i askeriyyenin tamamlandığına ve bir çok gönüllü zuhur ederek askere kayd olunduğuna dair Kurt İsmail Paşa'dan telgraf geldiği. - Kars-ı Zülkadriye kazasında bulunan Binbaşı, Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle Pazar-yeri nam mahalde Kars-ı Zülkadriye kasabasının inşa ve ihya olunmakta olduğu. - Ayas ve Yumurtalık limanlarıyla Karataş iskelesinin ve daha ba'zı yerlerin keşfi için Payas tarafında bırakılmış olan Ahmed Muhtar Bey'in gönderdiği takrir, ahval-i Kal'ataş, ahval-i Ayas.
TEZKİRE, No. 30
Fırka-i islahiyye'nin hisabları. - Her türlü masrafların dört bin dört yüz küsur kese akçe tuttuğu. - Meclis-i vükelada bu masrafların kırk-elli bin kese tahmin edildiği. - Meclis-i vala reisi Yusuf Kamil Paşa'nın, pek hisabi bir zat olan Cevdet Efendi tarafından bu hisabın yirıni-yirmi beş bin kese ile kapatılacağını söylediği. - Pek az bir masrafla işin halledilmesine Fuad Paşa'nın inanmadığı. - Çok masraf gösterildiği takdirde vükelanın memnun olacağının anlaşıldığı. - Kozan islahatından önce va'd edilenlerin yerine getirilmediği ve Cevdet Efendi'ye tebdilen birinci rütbeden Osmani nişanı dahi verilmediği. - Sultan Abdülaziz'in Derviş Paşa ile Cevdet Efendi'yi kabul ederek taltif ve birer murassa' enfiye kutusu hediye ettiği. - Evvelce akdedilen istikrazın mucib sebeblerinden biri Fırka-i islahiyye masrafları olduğundan bunların az gösterilmesinin politikaya uymadığı. Mütercim Rüşdi Paşa'nın ta'rizleri. - Ansızın İstanbul'a dönüşü hoşa gitmeyen Cevdet Efendi'nin Meşihat'e getirilmesi bahis konusu olduğu ve ba'zı vükelanın buna aleyhdar bulunmuş olduğu. - Cevdet Efendi'ye vezaret tevcihi mes'elesinin tazelenmesi. - Kendisin evvelce bu yolda vaki' olan teklifleri neden kabul etmediği. - Bu defa ikna' edilen Sultan Abdülâziz, Cevdet Efendi'nin uhdesindeki kazaskerlik payesinin vezarete tebdilini ferman eder. - Arpalık karşılığı olarak bâ'berat on bin kuruş ma'aş-ı zâtî. - Fuad Paşa konağında Cevdet Efendi'ye, Ali Paşa ile Mabeyn-i hümayun baş-katibi Emin Bey hazır olduğu halde irade-i seniyye tebliğ olunur. - Paşa olan Efendi sarığı çıkarıp fesle kalır; Fuad Paşa'nın verdiği elbise ile Saray'a gider; Padişah'dan iltifat görüp atiye ve ihsana nail olur. - Tuna, Bosna ve Suriye'deki vilayet usulüne uygun olarak Haleb ve Adana vilayetleri Kozan ve Maraş sancakları birleştirilip Cevdet Paşa'ya tevdh olunur.
TEZKİRE, No. 31
Hassa kışlasındaki tabura ta'arruza kalkışan ve gönderilen kuvvetlere teslim olmak zorunda kalan Tiyek'li Mehmed Bey'in Niş kalesinde habsedildiği. - Tuna, Bosna ve Suriye vilayetlerinde tatbik edilmekte olan vilayet nizam-namesinin Haleb'de de uygulanması için teşkilata başlandığı. - Fırka-i islahiyye'nin, Cevdet Paşa'nın nezaretinde olmak üzere Kurt İsmail Paşa'ya ihale edildiği.- Fırka-i islahiyye'nin bütün Anadolu'da yapması mutasavver islahatın Eflak ve Boğdan'da çıkan karışıklık yüzünden geri kaldığı. - Tuna vilayetinde bir ihtiyat ordusu teşkili zaruretiyle bir kaç taburu İstanbul'a iadesi lazım geldiği. - Cevdet Paşa Haleb'de.
TEZKİRE, No. 32
Kozan-ı garbi'de isyan. - Asilerin Belenköy'e ta'arruzu. Zabtiye kuvvetlerinin yetişmesi ve Kisenit'li Hacı Ömer Efendi'nin varsakları hükumete yardıma teşvik etmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın, isyanı basdırması. - Cevdet Paşa Maraş'da. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey'in himmetiyle ihya edilen Kars-ı Zülkadriye. - Temel açıldıkca çıkan renkli taşlardan yapılmış bağçe tahları. - Hemite kalesi civarında Bozdoğan aşiretinin iskanı ve inşaatta eski bina kalıntılarından istifade edilmesi - Kars-ı Zülkadriye'de hükumet konağı yapılamadığı ve me'murların çadırda çalışdığı.- Fuad Paşa'nın Sadaret'ten azli ve Mütercim Rüşdi Paşa'nın Sadrazam olması. - Meclis-i vala reisi Kıbrıs'lı Mehmed Paşa ile Sadrazam'ın yeni vilayet teşkilatı usulüne mu'arız bulundukları. - İfrat derecede tasarruf usulünün imar fa'aliyetine mani' olduğu. - Kars-ı Zülkadriye'den Sis'e. - Gelişen zira'at. Ceyhan nehrine kadar göz alabildiğine pamuk tarlaları. - Kozan mutasarrıfı Salim Paşa'nın yeni teşkilatın tatbikında gösterdiği başarı. - Adana'da hapishanenin kötü durumu. - Osmaniye, İslahiye ve Aziziye yoluyla Halebe avdet. - İslahat bölgelerinde yapılan ve yapılması gereken işlerin i~ahını ve imar fa'aliyeti için tahsisat talebini mutazammın olarak Cevdet Paşa'nın Maliye nazırı Şirvani - zade Rüşdi Paşa'ya yazdığı tahrirat
TEZKİRE, No. 33
Zeytun bölgesinin kolera salgını yüzünden geri kalan islahatı. - Binbaşı Hüseyin Hüsni Bey bir bölük piyade ile Zeytun'da. - Zeytun bölgesi etrafında tahşidat. - Durumu kavra yan Zeytun'luların Hüseyin Hüsni Bey'e mutava'atı. – Hüseyin Bey'in Zeytun'da zabtiye teşkilatı yapması. - Zeytun merkez olmak üzere bir kaza ve yeni usule uygun olarak meclisl er teşkil edilmesi ta'yinler yapılması. - Kazan'ın ma'nevi fâtihi olan Hüseyin Hüsni Bey'in Zeytun'un islahına da muvaffak olduğu.
TEZKİRE, No. 34
Gavur-dağı'nda bulunmakta olan Deli Fakı'nın istisali için
Kurt İsmail Paşa'ya emir verildiği. - Deli Fakı'nın dehalete mecbur olması ve Haleb'e gönderilmesi. - Ali Bekir-oğlu yurdunda iskanın yasak edilmesi. - Yarpuz'da yarım tabur asker alacak genişlikte bir kışla inşası ve buraya İslahiye kışlasından yarım tabur getirilmesi. - Kurt İsmail Paşa'nın Kazan dağlarının . kilidi durumunda olan Feke'de bir tabur asker alacak genişlikte bir kışla yapdırıp içine bir tali'a taburu yerleşdirdiği. - Aneze'- i nin Fed'an aşireti ikiye ayrılıp mücadeleye tutuşdukları. – Bu çarpışmalar sırasında Şeyh Cud'an'ın hükumet kuvvetlerine sığınan Şeyh Duham'a hücumunda hükumet kuvvetlerinin müdahale etmesi ve saldıranları bozguna uğratması. - Şeyh Cud'an'ın dehaleti. - Deli Fakı ile Şeyh Cud'an Haleb'de Cami'-i Emevl'de okunan Mevlid'de ve şehir dışında yapılacak şosenin başlama merasiminde.
TEZKİRE, No. 35
Haleb vilayetinin altı sancağı yeni usule göre tanzim olunup yalnız Zor sancağının eski şekilde bırakıldığı. - Haleb ma'murelerinin hüdudu ve çöl itibar olunan saha. - Ma'murelerin muhafazası için askeri tedbirler. - Haleb'de beledi suvari ve piyade zabtiyesi. - Haleb valisi Cevdet, Suriye valisi Raşid ve Beşinci ordu müşiri Derviş Paşa'ların Hama'da toplanarak, urban tecaYüzlerine mani' olmak üzere bir kuvve-i seyyare teşkili hakkında karara varmaları. - Hama'da tanzim olunan karar-namenin sureti. - Haleb'de müfrezelerin tertib edildiği. - Kiepert'in haritası tashih olunmak şartıyla Hüseyin Bey tarafından bir harita yapılıp basdırıldığı .
TEZKİRE, No. 36
Haleb vilayeti sancak ve kazalarını, vilayetin ne kadar haneyi havi olduğunu gösteren tafsılatlı cedveller. - Haleb'in çöl kısmındaki aşiretlere dair. - Haleb, Ayintab, Kilis ve Tarsus'da ulema ve şuaradan bir kaç zat
TEZKİRE, No. 37
Haleb vilayetinde asayiş. - Haleb ile Birecik arasında şose.Cevdet Paşa'ya Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin tevcihi. Haleb'den ayrılırken şehir dışında yapılan uğurlama merasiminde Cevdet Paşa'nın Haleb vilayetinin iktisadi durumuna temas ederek söylediği veda' nutku. - Haleb mektubcusu olup, Divan-ı ahkam-ı adliyye baş-kitabetine ta'yin olunan Halet Bey'in, Haleb şafi'i müftisi Turmanini Ahmed Efendi'den getirdiği mektuba Cevdet Paşa tarafından cevaben yazılan arabca mektubun sureti. - Haleb valiliğine vezaret rütbesiyle Maraş mutasarrıfı Naşid Paşa'nın Diyarbekir vilayetine Kurt İsmail Paşa'nın ta'yin edildikleri. - İskenderun demir-yolunun keşfi için Haleb'e gelmiş olan Kaymakam Mes'ud Bey'in Ticaret nezaretine verdiği mufassal ve mühim raporun tercümesi
TEZKİRE, No. 38
Hıristiyanlığın evâili. - Şark ve Garb kiliseleri. - Ermenilerin Şark kilisesinden ayrılarak Eçmiyadzin piskoposunu katoğikos tanıdıkları. - Sis katoğikosluğun te'essüsü. – Eçmiyadzin ile Sis arasında rekabet. - Sis katoğikosuna bağlı bölgeler. - İstanbul ve Kudüs Ermeni patriklikleri. - Katoğikos üstün olmakla beraber, İstanbul patrikının saltanat merkezinde bulunmak dolayısiyle ermenilerin merci'i olduğu. - Her sene İstanbul'dan Eçmiyadzin'e surre gönderildiği. - Eçmiyadzin'e rusların hakim olması. - Mahmud II. zamanında Kazzaz Artin'nin ermenileri ikna' ederek Eçmiyadzin'e surre göndermek usillünü kaldırıp Sis'e ehemmiyet verdiği. - Sis ile Adana arası aşiretlerin fa'aliyet sahası olması ve bunun Sis'e gidip gelmeği zorlaşdırdığı. - Rusya'nın Eçmiyadzin vasıtasiyle ermenileri kendi tarafına çekmek istemesi. - Kazzaz Artin'in Reisülküttab Akif Paşa'ya söyledikleri. - Akif Paşa'nın Rusya sefareti baş-tercümanına susdurucu cevabı. - Ermeni patrikliği için hazırlanan nizam-nameye dair. - Sis ile Adana arasında seyahati kolaylaşdıracak çareler arandığı. - Sis katoğikoslarının intihab şekli hakkında ileri sürülen fikir. - Patrikhane Nigoğos Efendi'nin katoğikosluğunu kabul etmiyor, bu mesele yüzünden çıkan karışıklık halledilemiyor
TEZKİRE, No. 39
Cevdet Paşa'nın adliye teşkilatı yapmakla ve Mecelle-i ahkam-ı adliyye namiyle mu'amelat-ı fıkhiyyeyi havi bir kitab te'lif etmek üzere toplanan hey'ete riyaset etmekle meşgul olduğu. Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin nezarete tahvili. - Cevdet Paşa iki sene hizmetten sonra bu vazifeden infisal ederek yeni teşkil olunan Maraş valiliğine ta'yin olunur. - Mersin yoluyla Maraş'a giderken Çukurova'nın mâ'muriyetini müşahede eder. Evvelce teşkil edilmiş olan Haleb vilayeti pek büyük olduğundan, Adana, Payas ve Kozan'ın ayrı bir vilayet haline konulur. Bu defa teşkil olunan Maraş vilayetinin hüdudu kat'i olarak tesbit edilmediği, ancak Kozan ile Cebel-i Bereket'in Maraş vilayeti dahilinde bulunduğu. - Bu hüdudu mübhem vilayetin Cevdet Paşa'yı merkezden uzaklaşdırmak için kurulmuş olduğu. Pazar-yeri'nde te'sis edilen yeni Osmaniye kasabası. - Gavur-dağı için konulan ve ba'zıları bozulmuş olan esasların düzeltilmesi Maraş'da on sekiz gün. - İskenderun tarikıyla İstanbul'a avdet.
TEZKİRE No. 40
Müellifin hal tercümesi, ecdadı, Lofça'daki muhiti.Tahsili ve ilk hocaları. - İstanbul'a gidişi. - Bir medrese talebesi nasıl Yaşar, nasıl okur, nasıl yetişir? – Papas-oğlu medresesinde hücre. - Hamidiye medresesi. - Fatih medresesi. - İstanbul'da ileri gelen büyük müderrisler. - Talebelik alemi. - Murad Molla dergahı ve Şeyh Mehmed Murad Efendi. - Darü'l-Mesnevi. - Şair Fehim Efendi konağı.Tarîk,,,-i kaza. - Reşid Paşa sadrazam. - Arif Hikmet Beyefendi şeyhülislam. - Cevdet Efendi'nin her ikisine yazdığı kasidelerden parçalar. - Ba-ibtiday-i hâric İstanbul rüusu.Medrese ve Tekyeden Devlet ricali muhitine. -İbtiday-i haricden tafra ile hareket-i harice. Ta'limname-i harîr tercümesine dibace. - Rumeli'ye seyahat. - Bükreş. - Macar ihtilali.Mülteciler mes'elesi - Reşid Paşa'nın siyaseti. - Avrupa'da Türkiye lehinde büyük cereyan.- Fuad Efendi'nin Petersburg'a gönderilmesi. - Fuad Efendi'ye bahariye. - Balta limanı çayırında bir gezintinin ilhamiyle Reşid Paşa sitayişinde bahariye.Arif Hikmet Beyefendi'ye bahariye. - Meclis-i ma'arif. - Sıbyan ve Rüşdiye mektebleri ile Darü'l-fünun için hazırlıklar. Kemal Efendi'nin gayreti. - Darü'l-ma'arif. - Vehbi Molla'nın yolsuz hareketleri. - Cevdet Efendi'nin Darü'l-mu'allimın müdirliği inzimamiyle Meclis-i ma'arif-i umumiyye azalığına ta'yıni.-Alusı-zade Mahmud Efendi.-Fuad Efendi ile Cevdet Efendi Bursa'da. - Teferrüc mesiresinde müşterek gazel.Cevdet Efendi'nin Arif Hikmet Beyefendi'ye naziresi. - Başka bir gazeli. - Kava'id-i Osmaniyye. - Şirket-i hayriyye. - Encümen-i daniş. - Bu Encümen için hazırlanan beyan-name.-Cevdet Efendi'nin yazdığı hitabe. - Sultan Abdülmecid'in hazır bulunduğu açılış merisiminde Reşid Paşa'nın irid ettiği nutuk. - Encümen'de verilen kararlar. - Cevdet Efendi ba'zı mes'elelerin halli için Mısır'a giden Fuad Efendi'ye refakat ediyor. - Mısır'dan gazel. - Seyahatin neticeleri. - Reşid Paşa'nın Sadaret'den azli.- Ali Paşa Sadrazam, Fuad Efendi Hariciye nazırı. - Vükela arasında gerginlik. - Ali, Fuad ve Rüşdi Paşa'ların Reşid Paşa'ya karşı birleşmeleri. - Cevdet Efendi'nin iki taraf arasındaki müşkil durumu.- Padişah'ın Babıali'de Cevdet Efendi'ye iltifat göstermesi. - Cevdet Efendi'nin eskisinden ziyade itibar kazanması. - Kapudan-ı derya Mehmed Ali Paşa'nın Sadareti. - Sarraf Mıgırdiç. – Reşid Paşa adamlarından bir haylisinin su'-i isti'malleri.-Prens Menşikof. - Fuad Efendi'nin Hariciye'den azli ve Sadık Rif'at Paşa'nın ta'yini. - Cevdet Efendi Ali Paşa'ya Arabi ve mantık okutuyor. - Girid'li Mustafa Paşa Sadrazam, Reşid Paşa Hariciye nazırı. - Ali Paşa İzmir valisi. - Ali Paşa'nın Cevdet Efendi'ye mektubu. - Rusya ile harb belirtileri ve devlet adamlarının düşünceleri. - Reşid Paşa aleyhine softaların ayaklanması ve Sultan Abdülmecid'in metaneti. - Cevdet Efendi tarafından gösterilen gayret. - Damad Mehmed Ali Paşa ile Şeyhulislam Arif Efendi arasında zıldiyyet, - Kırım muharebesi. Yunanlıların hududu .tecavüzü. - Fuad Efendi'nin "me'muriyyet-i mahsusa ile Yunanistan hududuna gönderilmesi ve askeri başarılar kazanması. - Fuad Efendi'den Cevdet Efendi'ye mektub. - Kıbrıs'lı Mehmed Paşa'nın kayını Besim Beyefendi. Reşid Paşa tarafından Kıbrıslı'nın Sadaret'e sevk edilmesi, fakat ümid edilen neticenin alınamaması.-Reşid Paşa'nın Küçüksu'da Cevdet Efendi ile sohbeti. - Cevdet Efendi Reşid Paşa'nın mahrem-i esrarı.- Kıbrıslı'nın Mütercim Rüşdi Paşaya adaveti. Ali Paşa'nın Bursa'dan Cevdet Efendiye mektubu. – Cevdet Efendi Galata mollası..,- Reşid Paşa'ya Sadaret, - Cevdet Efendi'ye Mekke payesi ve Meclis-i Tanzimat azal~ğı. - Hammer tarafından yazılan takririn.tercümesi. - Ruscuk'lu Ali Fethi Efendi'nin tab;Ut-ı arza dair arabcadan çevirdiği esere takriz. - Fatin Tezkiresi'ne takrîz. ~ Rüşdi Efendi'nin elif-ba risalesi'ne takrîz. - Çamiç Ohannes Efendi'nin çevirdiği Kitab-ı mantık'a takriz. - Saib Efendi'nin Nân u Halvâ tercümesine takriz. - Hacı Destan-zade Hacı Abdullah Efendi'nin Redd-i nasara risalesine takrîz. – Cevdet Efendi'nin lbni Haldun mukaddimesi tercümesine devamı.. - Sadrazam olduğu halde Rumeli teftişine me'mur olan Kıbrıslı Mehmed Paşa ile Cevdet Efendi'nin yola çıkışı. - Döriüşte Cevdet Efendi'ye İstanbul payesi. Fuad Paşa'nın tebrik mektubu. - Yusuf Kamil Paşa'nın mektubu. - İstanbul payelilere ikinci rütbede'n Mecidi nişanı verilmesi ve bunun için Cevdet Efendi kalemiyle yazılan arize-i teşekkürün sureti. - Sultan Abdulmecid'in vefatı. - Sultan Abdülaziz'in Cevdet Efendi'ye teveccüh göstermesi.- Meclis-i Tanzimat'ın ilgası. - Cevdet Efendi'ye Meclis-i vâlâ âzâlığı tevcihi.- Anadolu ve Rumeli'ye müfettişler gönderilmesi. - Ziyâ Bey'in azli ve Bosna müfettişliğine Cevdet Efendi'nin ta'yini. Anadolu kazaskerliği ve İkinci rütbeden Osmani Nişanı.- Fırka-i islahiyye. - Meclis-i hazain âzalığı. - Tebdil-i tarik, kazaskerlikden vezarete. - Cevdet Paşa Haleb valisi. – Midhat Paşa Şuray-i devlet reisi. - Cevdet Paşa Divan-ı ahkam-ı adliyye reisi. - Tebdilen birinci rütbeden Osman i Nişanı. - Divan-ı ahkam-ı adliyye riyasetinin nezarete tahvili. - Celaleddin Devvanı'nin Def'-i mezalim risalesi'ni tercüme suretiyle Cevdet Paşa'nın irad ettiği mali:ale. - Cevdet Paşa'nın Haremi tarafından Valide Sultan'ın Katli. Kalfası'na mektub. - Teşekkürname. - Valide Sultan'a ariza. - Vükela arasındaki münasebat. - Rumeli demir-yolu. - Cevdet Paşa'nın Nafi'a nazırı Davud Paşa tarafından getirilen mukavele müsevvedesinin ba'zı noktalarına itirazı. - Fransız seriri Mösyö Bouree'nin Türkiye'de Fransız kanunlarının tatbıki yolunda gayreti. - Cevdet Paşa'nın muhalefeti ve Mecelle-i ahkam-ı adliyye'nin te'lifiyle meşgul olması. - Cevdet Paşa Adliye'den infisal ediyor.-Ali Paşa'nın hastalığı. - Cevdet Paşa'ya teveccüh göstermesi ve Şuray-i devlet azalığına ve Tanzımat dairesi riyasetine ta'yın ettirmesi.-Mecelle cem'iyyeti'nin Meşıhat dairesine nakl edilmesi.Gerdan-kıran" Ömer Efendi l'1ecelle cem'iyyeti reisi. - Kitabü'lvedi'a. - Cevdet Paşa Mecelle cem'iyyeti reisliğine getiriliyor.Kitabü'l-emanat. - Ali Paşa'nın vefatı. - Mahmud Nedim Paşa. - İslahat için layiha. - Süveyş kanalı. - Mıkdar-ı isti'ab hakkında layiha. - Takvımü'l-edvar. - 20 cumade'l-ula 1088 tarihli ferman. - Takvimin islahi için toplanan komisyon tarafından hazırlanan mazbata. - Mekteb-i harbiyye mu' allimlerinden Miralay Süleyman Bey'in Mebâni'l-inşâ adlı bir eser yazması. - Cevdet Paşa'nın Ta'dil-i Mebâni'l-inşâ adlı eseri. Hoca Bogos Tiryaki-oğlu'nun Auguste Michelot'dan tercüme ettiği kozmoğrafya kitabına takrız. - Şirvanı Ahmed Hamdi Efendi'nin Mak,amât-ı Harîrî tercümesine takriz. - Cevdet Paşa Maraş valisi. - Midhat Paşa Sadrazam. - Valide Sultan'a tezkire. - Aynı kimseye diğer tezkire. - Cevdet Paşa Evkaf nazırı. - Sakız'lı Es'ad Paşa Sadrazam. - Şirvanı-zade Rüşdi Paşa Sadrazam. - Cevdet Paşa ma'arif nazırı. - Sultan Abdülaziz'in hal-i için tasavvur Şirvani-zade'nin tereddüd ve televvünü. - Yusuf Kamil Paşa bu işe karışmakdan müstenkif. Tertibin başarı ile neticelenmiyeceği anlaşılıyor. - Şirvanı-zade gözden düşüyor. - Ma'arifişleri. - Cevdet Paşa'nın yazdığı ders kitabıarı. - Valide Sultan'dan cevaben tezkire. - Musha.f-ı şerif'in tab-ı hususunda ilan. - Ata Bey'in Enderun tarihi için takriz. - Hüseyin Av
Yazar: Ahmed Cevdet Paşa
Yayınevi: Türk Tarih Kurumu Yayınları
ISBN: 9999990210939x
Boyut: 15.5 x 23.5 cm.
Sayfa Sayısı:
Basım Yılı: 1986
Basım Yeri: Ankara
Cilt Durumu: Karton kapak
Kağıt Türü: 1. Hamur
Dil: Türkçe