Taylıeli Köyü Uluslararası Kültür Sanat Şenliği 6. Kez Gerçekleştirildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Elim Sende. Çocuk-Sanat-İmece" başlığıyla düzenlenen uluslararası Taylıeli Köyü Uluslararası Kultür Sanat Şenliği, "Köyümüzde Şenlik Var" 7-9 Temmuz 2017 tarihlerinde Burhaniye'nin Taylıeli Köyü'nde 6. kez gerçekleştirildi. İsviçre, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'den sanatçıların katıldığı şenlik programında; sirk tiyatrosu, çocuk tiyatrosu, mim gösterisi, kukla ve karagöz oyunlarının yanısıra yaratıcı müzik ve clown atölyeleri de yer aldı.

Tiyatro sanatçıları Eftal Gülbudak ve Ümran İnceoğlu tarafından kırsal kesimin kültür sanat ihtiyacını karşılamak amacıyla 2010 yılında başlatılan köy şenliği 7-9 Temmuz 2017 tarihlerinde Anatole Sokak Oyuncuları ve ÇYDD Burhaniye Şubesi başkanı Uğur Baykent'in imeceye el vermesiyle 6. kez düzenlendi.

Sirk Kabare (D.O.K Sirk Kumpanyası – İstanbul), Egg-Yumurta (Kunos Circus Theatre - İsviçre), Son İncir (Ters Ağaç Kukla Tiyatrosu – Eskişehir), Karagöz Yazıcı, Anadoludan Dans Eden Kuklalar (Gölge Gösteri Sanatları Karagöz Kukla Evi – İzmir), Ben Sen O, Biz Siz Onlar (Curcunabazlar – İstanbul) çok sayıda seyirci tarafından izlendi. D.O.K Sirk Kumpanyası'nın "Sirk Becerileri", Hakan Yavaş'ın "Clown", Doç. Dr. Ali Öztürk'ün "Atık Malzemelerle Çalgı Yapımı ve Yaratıcı Müzik" Atölyeleri de çocuk ve genç katılımcılarla buluştu.

"Köyümüzdeki Şenlik Var" benzerlerinden çok farklı bir şenlik çünkü tamamen imece yöntemiyle gerçekleşiyor. Sanatçıların hiçbir ücret almadan gönüllü olarak gösterilerini sergilediği şenliğe destek olmak isteyenler de bu imeceye katılıyor, kimi evinde pişirip getirdiği bir tencere yemekle, bir tepsi börekle, kimi bir kilo meyveyle sanatçıların sofrasına katkı sağlıyor kimi ulaşıma, konaklamaya destek veriyor, kimi ihtiyaç duyulan malzeme tedarikinde bulunuyor, kimi de iş gücü ve emeğiyle var oluyor, katkı sağlıyor.
"Köyümüzde Şenlik Var! Elim Sende, Çocuk-Sanat-İmece" etkinlikleri, Taylıeli Köyünde Ümran İnceoğlu ve Eftal Gülbudak'ın "Tarla Zanat" adını verdikleri kendilerine ait zeytinlik arazide oluşturdukları, tiyatro ve çeşitli gösteri sanatlarına alternatif sergileme olanakları sunan alanda gerçekleştirilmekte.

Eftal Gülbudak, "Şenliğimizi hiçbir ticari yapının himayesinde olmadan tamamen imece usulüyle gerçekleştiriyoruz. Egolarımızdan ve hırslarımızdan sıyrılıp elele verirsek her şeyi başarmak mümkün. Hayatı anlamlı kılmanın, dünyayı daha güzel bir yer haline getirmenin sihirli formülünün birbirimize el vermekten geçtiğini düşünüyoruz. Bu yüzden "Elim Sende- Çocuk-Sanat-İmece" başlığıyla yola çıktık ve önümüzdeki yıllarda şenliğin niteliğini daha da arttırarak devam etmeyi hedefliyoruz. dedi."

Adem Dağlar
Ters Ağaç Kukla Tiyatrosu

Onca yaşanmışlığın, onca tecrübe ve birikimin üstüne birçoğumuzun kuruttuğu, öldürdüğü, imkansızlaştırdığı, inancını yitirdiği kolektivizm, birlikte üretme, yaratma ve yapıp etme, imece yoluyla yardımlaşma, iki insanın yıllardır inatla sürdürdüğü bu örnekte yeşermeye, nefes almaya dahası nefes vermeye ve hayat olmaya devam ediyor. Erdikleri yaş kadar, edindikleri tecrübe ve birikim kadar, belki de daha fazlasınca, karşılaştıkları olumsuzluklar ve hayal kırıklıkları onları ümitsiz kılmaya yetmiyor, yıldırmıyor nedense. Her seferinde inatla denemeye devam ediyorlar. 'Keçi inadı' bu olsa gerek. Bize de onları taktir etmekten, 'helal olsun' demekten fazlasını yapmak düşüyor. Bu da imeceye el atmakla, omuz vermekle olur elbet. İkinci kez el attığımız, omuz verdiğimiz bu güzel çaba her geçen gün daha da güzelleşiyor. İyisiniz ki varsınız, Ümran İnceoğlu ve Eftal Gülbudak. İyiliğiniz ve güzelliğiniz inadınızla bir olunca insanın herşeye inanası geliyor. İyiliğinize, güzelliğinize ve inadınıza katkıda bulunan, destek veren herkese gönülden teşekkürler. Hayat paylaştıkça güzel.

Benedicte Bütler
Kunos Sirk Tiyatrosu

Bu yıl Taylıeli Köyü "Köyümüzde Şenlik Var" Kültür Sanat Şenliği'ne 3. kez katılıyoruz. Böylesi güzel bir ortamda diğer sanatçılarla bir arada olmak, kültürel, sanatsal bir diyalog imkanı yakalamaktan dolayı çok muyluyuz. Köy ortamında yapılan bu şenlik, izleyicilerin heyecanı, ilgisi bizi çok etkiliyor. Önümüzdeki yıl tekrar gelmek istiyoruz.

Hakan Yavaş,
Yönetmen, Oyuncu, Clown

İki Tiyatro aşığı insanın bir köyde zeytin tarlası için de oluşturdukları tiyatro sahneleri (alanları) ve kütüphanesi gerçekten bütün övgüyü hak ediyor. Küçücük bir köyde üç günlük uluslararası bir festivali kendi olanakları ile yapmak her baba yiğidin harcı değil. Misafir oyunların yanın da çevre de yaşayanlar için verdirdikleri eğitim atölyeleri de başka bir değer taşıyor. Seyirci sadece çeşitli sanat dallarını sirk sanatları, jonklaj, akrobasi ya da pantomim, karagöz, clown gibi sahnede seyretmiyor aynı zaman da atölyeler de öğrenme fırsatı yakalıyor. Çok önemli ve güzel bir yaklaşım. Ben de bu yıl ilk defa katıldım ve çok hoşlandım. Umarım bu Burhaniye'nin dağlara yaslanmış Taylıeli köyün de bu güzel festival 6 yıldır olduğu gibi hep devam eder. selam ve sevgiyle.

Doç. Dr. Ali Öztürk
Anadolu Ü. Eğitim Bilimleri Fak. Öğretim Üyesi

Bir çağrıyla başladı Taylıeli'ndeki "imece" içinde yer alma isteğim. Açıkçası çok heyecanlandım, köy çocuklarıyla buluşup onlarla paylaşımlarda bulunacağım diye. Eftal ve Ümran maddi manevi tüm olanaklarıyla geçmiş yıllarda yaptıklarını daha da geliştirmek için çok uğraşıyorlar. Çok güzel etkinlikler izletti, şenlik içinde yer alanlar. Hepsi özenliydi, özverili olduğu gibi. Ama üzülerek belirtmeliyim ki Taylıeli köyü, çocukları için düzenlenen şenliği sahiplenmekte geride kalmış durumda. Çok az sayıdaki köylü gencin varlıkları önemli ama yetmez.

Gönül ister ki tüm yaşamlarını sanata adamış insanların yanında yer alanlar çoğalsın.
Coşkunun, paylaşımların, güzelliklerin arttığı İMECE'ye gönül verenlerin yolu açık olsun.
Dostlukla..

Zeynep Kuyumcu
D.O.K Sirk Kumpanyası

"Sirk üzerine çalışan arkadaşlıkları eskiye dayanan yeni kurulumlu bir ekibiz. 6. Taylıeli Köyü Uluslararası Kültür Sanat ve Tiyatro Şenliği, D.O.K sirk kumpanyası olarak yeni sirk tiyatrosu üzerine çalışma fırsatı bulabildiğimiz ve bizim için pek çok açıdan bir ilk olması dolayısıyla, oldukça heyecan verici bir festival deneyimi oldu. Bize sunulan sahne imkanları ve festivalin genel yaklaşımının bize açtığı alan sayesinde sadece oradaki sahne için yazıp oynayacağımız bir oyun hazırlamak istedik ve ona göre ön hazırlıklarımızı yaparak geldik. Oyunu dekor ve ışık çalışmaları ile birlikte 24 saatten kısa bir süre içerisinde orada yazıp, hazırladık. Genellikle sadece kendi mekanımızda oynama fırsatı bulduğumuz fikirleri yeni bir izleyici kitlesiyle paylaşabilme imkanının tanınması ve festivalin içeriğinin sirk tiyatrosuna da yer açan, sahip çıkan vizyonu bu anlamda bizim için Türkiye şartlarında gelecekte neler yapabileceğimize dair çok umut verici."

Kaynak: Haberler.Com / Kültür Sanat
title