Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi"
Sultanahmet Köftecisi'nin 3. nesil sahibi ünlü nümismat Mehmet Seracettin Tezçakın'ın koleksiyonundaki paralarla oluşturulan, "Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi" açıldı.
Sultanahmet Köftecisi'nin 3. nesil sahibi ünlü nümismat Mehmet Seracettin Tezçakın'ın koleksiyonundaki paralarla oluşturulan, "Tarihimizde Kağıt Paralar Sergisi" açıldı.
Moda Deniz Kulübü'nde gerçekleşen serginin açılışında, AA muhabirine açıklama yapan Tezçakın, sergide yer alan paralarla tarihi bir yolculuğa çıkıldığını belirterek, "İlk kağıt para 1840 tarihinde Sultan Abdülmecid zamanında çıkarılmıştır. İlk el yazması kaimeler bunlar, sonra matbu kaimelerle devam ederek, Sultan Vahdettin'e kadar bu paralar çıkarılmaya devam etti" dedi.
Tezçakın, koleksiyonunu 25 yılda oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"40 küsur senedir koleksiyoncuyum. Bunları toplaması, ayrı bir keyfiyet. Para koleksiyonunu tercih etmemin sebebi ise araştırmaya müsait bir yerde durmasıdır. 1840'tan önceki dönemler için paralarla ilgili sadece müzeye bağlı koleksiyon araştırması yapılabiliyor. Ben de 1840'tan sonrası için araştırma yapabilmek için kendi koleksiyonumu kendim oluşturdum. Kağıt paralar, araştırıldıkça yeni tezlerin ileri sürülebileceği bir alandır. Beni bu kısmı cezbetti."
Sergi küratörü nümismat Güçlü Kayral da serginin Osmanlı Devleti'nden bugüne paranın tarihini gözler önüne serdiğini ifade ederek, "Serginin amacı, kağıt para paydasında Osmanlı'dan günümüze sosyal ve kültürel değişimleri anlatmak. Kağıt para her haliyle toplumun içinde yer alan bir şey. İnsanlar para kazanmak için çabalıyor ve eline aldıkları zaman paranın ne olduğunu, hangi aşamalardan bugüne geldiğini pek düşünmüyorlar. Biz sergide biraz bu tarafını hikayeleştirmeye çalıştık. Aslında bu hikayeler, paraların üzerindeki hikayeler de değil, paraları kullananların hikayeleri" diye konuştu.
Kayral, kağıt paraların kriz zamanlarında basıldığını anlatarak, "1. Dünya Savaşı sırasında 50 bin reşat altınına denk bir kaime çıkarılıyor. 50 bin reşat altını da 360 kilo altına tekabül ediyor. Bu banknot tabi halk arasında değil, bankalar arasında kullanılıyor. Bunun için ilginç hikayeleri olan pek çok kağıt para mevcut bu sergide" ifadelerini kullandı.
İngilizlerin bastığı "işgal paraları" da var
Sergide, Osmanlı'nın ilk el yazması kağıt parası, ilk pul paralar, bozuk para sıkıntısına karşı ortadan yırtılan 1 lira, sırrı 140
yıldır çözülemeyen resimli filigran kullanılan 50 kuruş, dünyada 4 dilde basılan tek
para, Osmanlı Bankası'nın hükümet izni olmadan korsan bastığı para, İngilizlerce
basılan sahte Osmanlı paraları, Kafkasya'da Türkleştirilen yabancı paralar, Enver Paşa kaimeleri ile Çanakkale'yi geçeceğine emin olan İngilizler'in
İstanbul'da kullanılmak üzere yanlarında getirdikleri, Arap harfleriyle Türkçe yazılmış olan ve yenilince Çanakkale Boğazı'nın serin sularına gömülen işgal paraları yer alıyor.
Sergi, 27 Mart'a kadar görülebilecek.