Tarihi Çeşmelerden "Şerbet" Akacak
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminden kalan tarihi çeşmelerden şerbet akıtılacak Belediye Başkanı Aksoy: "Restorasyonlara dikkat çekmek amacıyla çeşmelerimizden önemli günlerde şerbet akıtmayı hedefliyoruz"
ERSİN TURAN - Safranbolu ilçesinde Osmanlı döneminden kalma tarihi çeşmelerin musluklarından şerbet akacak.
Su yönünden oldukça zengin olan, bolluğun sivil mimariye yansımasıyla evlere ve avlulara havuzlar, sebiller ve çeşmelerin yapıldığı Safranbolu'da, Osmanlı döneminden kalma 150 çeşme bulunuyor.
Sultan III. Selim'in Sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından, 18. yüzyılın sonlarında 7,5 kilometre uzaklıktaki İncekaya köyünden su kemeriyle kanyondan aşırılarak getirilen suyla beslenen, kitabeli ve kitabesiz iki gruba ayrılan tarihi çeşmelerin 80'i devlet-vatandaş işbirliğiyle restore edildi.
Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine, kent merkezinde belirledikleri 23 çeşme üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Çeşmelerin artık çok kullanılmadığını ifade eden Aksoy, "Restorasyonlara dikkat çekmek amacıyla çeşmelerimizden önemli günlerde şerbet akıtmayı hedefliyoruz. Safranbolu'nun her türlü değerini geleceğe aktarma hedefindeyiz" diye konuştu.
Şerbet akmaya başladığında vatandaşların tarihi çeşmeleri daha çok kullanacaklarına dikkati çeken Aksoy, sözlerini şöyle tamamladı:
"Herkesin evinde su var, her evde su olduğu için de çeşmelere çok fazla önem verilmiyor. Gelip geçen elini, yüzünü yıkıyor. Geçmişte bu çeşmeler çok büyük öneme sahipti. Mümkün olduğunca toplu kullanıyorlardı. Tekrar bunlara dikkat çekmek istiyoruz. İnsanlar, orada çeşme olduğunun farkına varsın istiyoruz. O çeşmenin yaşatıldığının, üzerinde emek harcandığının farkına varmalarını istiyoruz. Bu nedenle önemli günlerde musluklardan şerbet akacak." - Karabük