Tarih, Türkpedia ile Sanal Ortama Taşınacak
Türk Tarih Kurumu, Türk tarihi ve kültürüyle ilgili bilginin, fotoğraf ve görüntülerle yer alacağı, "Türkpedia" adlı online ansiklopedi hazırlıyor İngilizce ve Rusça yayın yapacak Türkpedia'de yazılı bilginin yanı sıra 20. yüzyılın başlarına ait 26 bin fotoğraf, film, bin 800 yazma eser, tarihi vesika ve haritalar yer alacak TTK Başkanı Hülagü: "Türklerin temas ettiği, hissettiği ve hissedildiği bütün zaman ve mekanlar Türkpedia'ye dahil edilecek"
TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Türk Tarih Kurumu (TTK), Türklerle ilgili her türlü bilginin, fotoğraf ve görüntülerle yer alacağı "Türkpedia" adlı online ansiklopedi hazırlıyor.
Yazılı bilgi başta olmak üzere kitap, fotoğraf, görüntü, ses kaydı, resim, harita, el yazmaları ve koleksiyonların yer aldığı Türkpedia'ye İngilizce ve Rusça dil seçenekleriyle de ulaşılacak.
TTK Başkanı Metin Hülagü, AA muhabirine, projeyle Türk tarihine ve kültürüne dair merak edilen her şeyin doğru kaynaklardan yansıtılacağını belirterek, "Türklerin temas ettiği, hissettiği ve hissedildiği bütün zaman ve mekanlar Türkpedia'ya dahil edilecek" dedi.
Türkpedia'nin uluslararası bilgi kaynağı Wikipedia'nin benzeri bir kaynak olacağını söyleyen Hülagü, ancak sitenin yalnızca Türklere dair bilgileri içereceğini kaydetti.
-Arşivlerden 26 bin fotoğraf aktarılacak
Hülagü, Türkpedia'da görsel kaynaklara büyük önem verildiğine dikkati çekerek, 1. Dünya Savaşı, Ortadoğu, Osmanlı, Milli Mücadale, Atatürk ve başka konularla da ilgili 26 bin fotoğrafın dijital ortama aktarılacağını ifade etti.
TTK'nın bin 800 yazma eserleriyle ulaşabildikleri koleksiyon ve el yazmalarını da online kullanıma açacaklarını bellirten Hülagü, sitenin bibliyografyasının çok yönlü olacağını, Türk tarihiyle ilgili Çince, Osmanlıca, Rusça, İngilizce hangi dilden olursa olsun, her türlü kaynak, tarihi vesika ve görüntünün ekleneceğini bildirdi.
Kullanıcıların 1900'lü yılların başlarında çekilmiş görüntüleri izleyebileceğini anlatan Hülagü, bir konuya ilişkin film de yaptırabileceklerini hatta Piri Reis maddesiyle ilgili filmin hazırlandığını dile getirdi.
Türkpedia'nin henüz yazılım aşamasında olduğunu bildiren Hülagü, ellerinde tarihi kaynak olanların TTK ulaştırması halinde bunlara Türkpedia'da yer vereceklerini söyledi.
-Dünyanın her yerinden bilgi gelecek
Hülagü, ansiklopedideki bilgilerin uzmanlara hazırlatılacağını, ardından maddelerin doğruluğunu, 2 uzmanın değerlendireceğini kaydetti. Hülagü, "Bilgiyi alacağımız kaynak Türk vatandaşı da olabilir, yabancı bir kişi de olabilir. Bizim için önemli olan o bilginin doğruluğudur" diye konuştu.
Türk tarihiyle ilgili tartışmalı konuların sitede nasıl yer alacağı ilgili Hülagü, bir maddenin yazıldıktan sonra hakemlerin onayından geçerse yayınlanacağını ve böylece konunun bir anlamda kesinliğe kavuşacağını ya da "bu konu tartışmalıdır açık bir belge yoktur, dolayısıyla konuyla ilgili hüküm vermek zordur" ifadesiyle konuya yer vereceklerini bildirdi. - Ankara