Tanburi Cemil Bey Anıldı
Türk müziğinin önemli bestekarlarından Tanburi Cemil Bey, vefatının 99. yılında Merkezefendi'deki mezarı başında anıldı.
Türk müziğinin önemli bestekarlarından Tanburi Cemil Bey, vefatının 99. yılında Merkezefendi'deki mezarı başında anıldı.
Zeytinburnu Belediyesi ve Tanburi Cemil Bey Derneği'nin düzenlediği tören, Merkezefendi Camisi yanında bulunan Nağmedar'da gerçekleştirildi.
Törene katılan Tanburi Cemil Bey'in öğrencisi Tanburi Necdet Yaşar, ünlü bestekarın Türk müziğinde yeni bir dönem başlattığını belirterek, "Tanburi Cemil Bey'i sadece sazının virtüözü olarak tanıyoruz ama bu biraz eksik kalıyor. Çünkü o sadece bir virtüöz olarak kalmamış, Türk müziğinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Yani onunla birlikte Türk Saz Müziği başlamış oldu" dedi.
Tanburi Cemil Bey'in sanat adına büyük ilerlemeler başlattığını kaydeden Yaşar, şöyle konuştu:
"Birçok makamı ve eseri, insanların gönül telini titretecek şekilde icra etmiştir. Birçok sanatçıya ilham vermiştir. Saz müziğine yönelik büyük çalışmalar yapmış, unutulmaz eserler ortaya koymuştur. Hakkında yazılmış yazılar, şiirler bile onu tam anlatmaya yetersiz kalır. Tanburi Cemil Bey'e minnettarım."
Necdet Yaşar, dönemin şartlarından dolayı Tanburi Cemil Bey'in cenazesine gereken önemin gösterilemediğini aktardı.
Gürlek: "Hazireler, İstanbul'daki cennet bahçeleridir"
Tanburi Cemil Bey'in mezarı başında konuşan tarihçi, yazar Dursun Gürlek de alimlerin ve şairlerin kabirlerinin ziyaret edilmesinin önemine değinerek, "Buralar manevi cazibe merkezleridir. Hepimiz, hiçbir şahsi menfaat beklentisi olmadan buraya geldik. Çünkü Allah sevdiği kullarını, sevdiği kullarına sevdirir. Biz bu büyük insanları sevdiğimiz için buraya geldik" ifadelerini kullandı.
Gürlek, hazirelerin İstanbul'daki cennet bahçeleri olduğunu söyledi.
Törende Mevlid-i Şerif okuyan Neyzen Ahmed Şahin ise bu tür etkinliklere sık rastlanmadığını dile getirerek, "2010 yılında Merkezefendi Camii şerifinde Enderun usulü Teravih namazı kılmıştık. Orada da ilk defa münezzin mahfilinden Itri, Dede Efendi, Zekai Efendi ve Tanburi Cemil Bey gibi üstatlarımızı anarak dua talep etmiştik" ifadelerini kullandı.
Müzisyenler, tarihçiler ve Tanburi Cemil Bey'in sevenlerinin katıldığı törende Ahmed Şahin, İdris Erdem ve Ahmet Uzunoğlu Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okudu.
Tanburi Cemil Bey
Tanburi Cemil Bey, 1873'te İstanbul'da doğdu. İlk müzik bilgilerini ortaokul sıralarında ağabeyi Ahmet Bey'den alan sanatçı, on yaşlarında keman ve kanun çalmaya başladı.
Tanburi Ali Efendi'nin de öğrencilerinden olan ünlü bestekar, daha sonra çalmaya başladığı ve ismi ile bütünleşen tanbur sazı ile ustalık derecesine ulaştı.
Sanatçı, tanburdan başka, klasik kemençe, lavta ve viyolonsel gibi sazları aynı ustalıkla icra ederek başlı başına bir ekol sahibi oldu.
Yaptığı eserlerle Türk müziği saz icrasına yeni ve modern bir tarz ve değişik bir yorum getiren Tanburi Cemil Bey'in, özellikle taş plaklara yaptığı taksim kayıtları, makam, üslup ve tavır açısından dikkati çeker.
Sözlü eserlerin yanında birçok saz eseri besteleyen sanatçı, 29 Temmuz 1916'da İstanbul'da hayatını kaybetti.