Suriyeliler İçin "Sosyal Uyum" Kitabı Çıktı
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, yaşadıkları ülkenin kültürlerini daha doğru bir şekilde öğrenebilmeleri, uyum sağlamada zorluk yaşamamaları için Bülbülzade Vakfı Bilim, Eğitim, Kültür Araştırmaları Merkezi (BAKEM) ve Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD) tarafından Suriyelilere yönelik "Sosyal Uyum" kitabı yayımlandı.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin, yaşadıkları ülkenin kültürlerini daha doğru bir şekilde öğrenebilmeleri, uyum sağlamada zorluk yaşamamaları için Bülbülzade Vakfı Bilim, Eğitim, Kültür Araştırmaları Merkezi (BAKEM) ve Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD) tarafından Suriyelilere yönelik "Sosyal Uyum" kitabı yayımlandı.
İpek Yolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında hazırlanan kitap, Türkçe ve Arapça dillerinde yayımlandı. Kitapta Türkiye'nin kültürel yapısından sanat ve edebi yapısına, sağlıktan trafiğe kadar birçok konu yer alıyor.
Bülbülzade Vakfı ve Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal yapıya uyum ihtiyacının doğması üzerine güvenlik ve barınma gibi temel konuların yer aldığı kitabın çalışmalarını yaptıklarını söyledi.
Kitabın sahadaki sorun ve problemleri inceleyen akademisyenlerden oluşan ekip tarafından hazırlandığını aktaran Aldemir, "Ülkemize gelen Suriyelilerin Türkiye'de yaşarken karşılaştıkları sıkıntıları 12 başlık altında irdeledik. Bu başlıklardan ilki, Osmanlı-Cumhuriyet dönemindeki eğitim geleneği ve eğitim sistemindeki aşamalarını paylaştık. En son gelinen 4+4+4 eğitim sistemiyle varılan noktayı aktardık. Suriye eğitim sisteminin bunun içerisindeki durumunu paylaştık." dedi.
Türk siyasi hayatından da kitapta bahsedildiğini kaydeden Aldemir, "Türk siyasi hayatı, özellikle İslam dünyasında son derece önemseniyor. Bir seçim sistemi var. Demokratik bir işleyiş var. Halkın yönetim süreçlerine değişik dönemlerde olan darbelere rağmen her seferinde iradesini ortaya koyup, yeniden kendi içinde bir yönetim erki çıkarıyor. İslam dünyası ve Arap dünyası için özelikle de 50 yılı aşkın süredir diktatörlükle yönetilen Suriyeliler için çok ilgi çekici bir şey. Bunun için Türk siyasi hayatını ve en son gelinen AK Parti sürecini burada Suriyelilerin ilgisine sunduk." diye konuştu.
"Dünyada ilgi odağı olan bir STK altyapımız var"
Kitapta Türk insanının haklarının bir aşiret mantığıyla, kabilecilik anlayışıyla oluşmadığını, her doğan insanın hür ve özgür olarak kendi geleceğini aile içerisindeki yapısıyla yaşayabileceğini anlatmaya çalıştıklarını belirten Aldemir, Türkiye'de ortaya konulan devrim niteliğindeki sağlık sisteminden de bahsettiklerini belirtti.
"Türkiye'de son 15 yılda AK Parti iktidarı sürecinde sağlık politikalarında olağanüstü devrimler oldu. Bu Avrupa'dan Amerika'ya, Ortadoğu'dan Asya'ya, Rusya'ya herkesin ilgisini çekmekte" diyen Aldemir, Suriyelilerin de Türk vatandaşı gibi sağlık sisteminden yararlandığını, kitapta bu bilgilere de yer verdiklerini söyledi. Aldemir şöyle devam etti:
"Diğer yandan, tüm dünya için ilgi odağı olan, dünyanın neresinde bir mazlum, bir dert varsa ona koşan, şu anda 180'e yakın ülkede yardım çalışmaları yapan bir sivil toplum kuruluşları (STK) altyapımız var. Türkiye'deki sivil toplum geleneğinin altyapısını, bunların buradaki inanç, eğitim, kültür sistemiyle dayanışmasını anlattık. Biz kanayan bir yara gördüğümüzde ciğerimiz parçalanır. Türkiye'deki sivil toplum örgütleri, dünyada aktif bir rol oynuyor. Suriye meselesininde de başat rol oynuyor. Mesela şu an 3 milyon Suriyelinin 270 bini çadır kentlerde ama geriye kalanı sivil toplumun ve bu kadirşinas milletin bağrında yaşıyor. Tabii sadece Suriyeliler değil başka milletler de var. Bu hikayeyi anlattık. Burada Suriyelilerin, diğer mazlum hakların sivil toplum tecrübesi, onların sosyal sermayesidir. Onların yeniden krizlerden sonra kendilerini inşa edecekleri hikayeleridir."
Aldemir, kitapta ayrıca edebiyattan mimariye, trafikten acil durum rehberine kadar birçok konunun da yer aldığını söyledi.