Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Su İhtiyaçlarını Eriyen Kar Sularından Karşılıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akseki ilçesindeki 2 bin 500 metre rakımlı Morca Yaylası'nda vatandaşlar kendilerinin ve hayvanlarının su ihtiyaçlarını eriyen kar sularıyla karşılıyor.

Akseki ilçesindeki 2 bin 500 metre rakımlı Morca Yaylası'nda vatandaşlar kendilerinin ve hayvanlarının su ihtiyaçlarını eriyen kar sularıyla karşılıyor.

İlçe merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Morca Yaylası'na havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Köylüler hayvanlarına eriyen kar ve biriken yağmur sularını içiriyor.

Çukurköy Mahallesi'nden Gürkan Dönmez, Morca Yaylası'nın denizden 2 bin 500 metre yükseklikte olduğunu ve yaz aylarında yaylaya çıktıklarını söyledi.

Yaylada herhangi bir su kaynağının olmadığını belirten Dönmez, "Su olmadığı için yaylaya 500 tonluk su kuyusu yaptık. Kışın yağan karlar eriyerek kuyu kar suları ile doluyor. Bunun yanında hayvanları sulamak için bir kuyumuz daha var. O kuyu ile hayvanlarımızı suluyoruz. Böylelikle bir yaz boyu hem kendi içme suyu ihtiyacımızı karşılıyoruz. hem de hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacını karşılıyoruz." dedi.

Çukurköy Mahallesi Muhtarı Mustafa Akça da atalarının 4 asırdan buyana Morca Yaylası'na çıktıklarını ve bu geleneklerini sürdürdüklerini anlattı.

Akça, 2002 yılına kadar içme suyu ihtiyaçlarını kar obruklarından karşılayıp, hayvanları ise 5 kilometre mesafedeki Salamut Yaylası'na götürdüklerini söyledi.

Morca Yaylası'na 20 ailenin yaklaşık 3 bin küçükbaş hayvanını otlatmak için çıktıklarını belirten Akça, "Her gün hayvanlarını 5 kilometre mesafeye gidip gelmek oldukça zor oluyordu. Mahalle halkı ile bu sorunu çözmek için 2002 yılında yaklaşık 500 tonluk depo olarak kullandığımız kuyu yaptık. Yaz ayında eriyen kar suları ve yağmur suları ile depomuz doluyor. Ayrıca hayvanlarımızı sulamak için bir depo daha yaptık. Bir depodan hayvanlarımızı suluyoruz. Diğer depodan ise içme suyu ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bize bu su yayladan ininceye kadar rahatlıkla yetiyor." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat
title