Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Suriye'de 'rejim askerlerinin kullandığı iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

'Rejim askerlerinin iletişim cihazları patlatılıyor' iddiası

Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Stratonikeia Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Antik kentten genel görüntü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Antik kentten genel görüntü.

Kazı çalışmalarından genel görüntü.

Laboratuvar genel görüntü.

Laboratuvar çalışmaları detay görüntüleri.

Prof. Dr. Bilal Söğüt'ün açıklaması. Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları

Muğla'da, Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının yanı sıra kazı evinde kurulan laboratuvarda kentte bulunan tarihi eserlerin bakımı yapılıyor

MUĞLA (AA) – Muğla'nın Yatağan ilçesinin batısında Eskihisar köyü sınırları içinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan 3 bin 500 yıllık Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam ediyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada olduğu Stratonikeia Antik Kenti'nde, Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt yönetiminde gerçekleştirilen çalışmalarda, 3 bin 500 yıl öncesine ait birçok eser gün yüzüne çıkartılıyor.

Söğüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kent içerisindeki kazı evininin bir kısmının laboratuvar olarak kullanıldığını, laboratuvarda yapılan çalışmalarla, kentte bulunan eserlerin ömürlerine ömür eklendiğini söyledi.

Kazı esnasında bulunan seramik ve metal eserlerin temizliği, konservasyonu ve gerekiyorsa restorasyonunun kurulan bu laboratuvarda gerçekleştirildiğini ifade eden Söğüt, "Burada öncelikle tarihi eserlerin temizlikleri yapılıyor. Sonrasında ise gerekli olan konservasyon çalışmaları yapılıyor, yani onun mevcut halleri donduruluyor veya tamamlanması gerekiyorsa tamamlanıyor. Eserler arasında farklılıklar gözleniyor. Bir esere uyguladığınızı, diğerine uygulayamıyorsunuz. Mesela metalin madeni fark ediyor. Ne gerekiyorsa, esere uygun müdahale ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Söğüt, laboratuvardaki çalışmaların Pamukkale Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Fatma Şenol yönetiminde gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Buradaki çalışmalarda dönem ayrımı yok. Antik kentteki kazılarımız gereği 3 bin yıllık süreç içerisinde her dönem var. Arkadaşlarımızdan birisi erken Osmanlı döneminden, bir arkadaşımız Bizans döneminden bir sikkeyi temizliyor. Diğer arkadaşımız ise orta Bizans dönemine ait bir seramik kapta çalışma yapıyor. Hangi döneme ait eser varsa, onların tamamını birinci elden uzman kontrolü altında korumak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Onları sağlamlaştırarak, bir diğer ifadeyle onların ömürlerini uzatıyoruz. Sonrasında ise müzeye teslim ediyoruz."

Stratonikeia Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları
Kaynak: AA / Kültür Sanat
title