Sinop Arkeolojik Batıkları Fotoğraf Sergisi
Sinop'un Karadeniz kıyılarındaki batıklardan çekilen fotoğrafların yer aldığı "Sinop Arkeolojik Batıkları" Sergisi Kastamonu'da açıldı.
Sinop'un Karadeniz kıyılarındaki batıklardan çekilen fotoğrafların yer aldığı "Sinop Arkeolojik Batıkları" Sergisi Kastamonu'da açıldı.
Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Kütüphanesi'nde açılan sergide 7. yüzyıldan beri aktif olarak kullanılan bir liman kenti olan Sinop kıyılarındaki batıkların fotoğrafları yer alıyor.
Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Babür Mehmet Akarsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide çok önemli fotoğraflar bulunduğunu söyledi.
Fotoğrafların tamamının Karadeniz'in Sinop kıyılarından çekildiğini kaydeden Akarsu, "Burada antik batıklardan Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar kalıntılar yer alıyor. Bunlar arasında en eskisi milattan sonra 2. yüzyıla ait olan lahit kapakları ve sandukalar." dedi.
Sergiye ilginin iyi olduğunu aktaran Akarsu, "Fotoğraf sergisine gelenler Antik Sinop Limanının binlerce yıllık geçmişine de seyahat edecek." diye konuştu.
Sualtı Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Rasim Yaşar Tarakçı da sergide, 1980 yılından bugüne kadar yapılan çalışmaların, ürünlerinin sergilendiğini dile getirdi.
Kendisinin özellikle Osmanlı dönemi batıklarıyla ilgilendiğini vurgulayan Tarakçı, "Özellikle Osmanlı-Rus savaşında batan gemilerin batıkları üzerine çalışmalar yaptım. Yaklaşık 37 metre derinlikte çekilmiş fotoğraflar bulunuyor." diye konuştu.
Kurtuluş Savaşı'nın izleri var
Batıklar arasında top mermilerinin de yer aldığını ifade eden Tarakçı, "Kurtuluş Savaşı döneminde İstanbul'dan yada Batı Karadeniz'den Doğu Karadeniz'e götürüldüğünü düşündüğümüz bazı top mermileri, takanın kayalıklara çarpması sonucu batmış. Bu top mermileri patlamamış şekilde duruyor. Bu top mermilerini ilk kez görüntüledik." ifadelerini kullandı.
50 fotoğrafın yer aldığı sergi 2 gün boyunca açık kalacak.