Haberler

Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli külliyelerinin kapıları -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, "Her iki külliyenin (Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli) kapılarının, Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilendiğine ilişkin bilgileri tespit ettik" dedi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, "Her iki külliyenin ( Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli) kapılarının, Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilendiğine ilişkin bilgileri tespit ettik" dedi.

Günay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli külliyelerinin kentte bulunduğunu anımsattı.

"Eskişehirliler ile paylaşmak istediğimiz önemli bilgimiz var" diyen Günay, şöyle devam etti:

"Her iki külliyenin de kapılarının, Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilendiğine ilişkin bilgileri tespit ettik. Seyyid Battal Gazi Külliyesi'nin kapısı, ahşap ve gümüş kaplamalı. 1932 yılında oraya getirilmiş. Diğer kapımızda Sücaeddin-i Veli'nin makam kapısı. O da ceviz oymalı, ahşap iki taraflı bir kapı ve 1930 yılında buradan götürülmüş. Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilenmekte. Yolu düşen tüm Eskişehirliler'in her iki kapıyı görmelerini öneriyoruz. Ümit ederim ki, ileride Eskişehir'de Etnografya Müzesi açıldığında her iki kapımız da kente getirilir."

Günay, söz konusu kapıların, ilgili vakıflar tarafından birebir aynısının yaptırılarak gerekli çalışmalara başlandığı açıklayarak, "Her iki külliyede ya sergilenmesini ya da Koruma Kurulu'ndan izin alabilirsek, kapı olarak takılmasını da önerdik" ifadesini kullandı.

- Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli

8'inci yüzyılda yaşadığı tahmin edilen ve İslam'ın Anadolu'da yayılmasına büyük katkıları olduğu bilinen Seyyid Battal Gazi'nin türbesi ve adını taşıyan külliye, Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunuyor.

Hacı Bektaşi Veli halifelerinden olup, yaşadığı tarihler bilinmeyen Şeyh Sücaeddin-i Veli'nin türbesinin, 1515 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Mürvet Ali Paşa tarafından yaptırıldığı kesindir. Horosan'dan geldiği ve Anadolu'da birçok yer gezdikten sonra Seyitgazi ilçesi Arslanbeyli köyüne yerleştiği söylenen Şeyh Sücaeddin-i Veli'nin türbesi ve külliyesi, bu köyde bulunuyor.

Muhabir: Oktay Özden

Yayınlayan: Mürsel Çetin

Seyyid Battal Gazi ve Şeyh Sücaeddin-i Veli külliyelerinin kapıları -
Kaynak: AA / Kültür Sanat
Asgari ücret zammında 2 ihtimal üzerinde duruluyor

2 ihtimal üzerinde duruluyor! İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam

Çin'in 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisi ilk kez görüntülendi

Uydu görüntüleri 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisini ortaya çıkardı

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

Meteoroloji'den 49 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

Bere, eldiven dolapta ne varsa çıkarın! Meteoroloji'den 49 il için kritik uyarı

title