Şevval Sam’la İstanbul Nağmeleri Yankılandı
İş Sanat Kültürel ve Estetik Bilgisi Yok Olmakta Olan İstanbul'u Ve Müziğini Hatırlatmayı Hedefleyen Konser Serisinin Üçüncüsünü Gerçekleştirdi.
İş Sanat izleyicileri, dün akşam İstanbul'un tarihine Şevval Sam ve İncilâ Bertuğ ile birlikte müzikal bir yolculuk yaptı. İstanbul şehrinin klasik mekânları ile vaktiyle bu mekânlarda bulunmuş klasik Türk müziği bestecilerini birlikte anlatan Şevval Şam'la İstanbul Musikisi projesi, müziği dönemin olaylarının bilgisiyle birlikte dinlemenin mutluluğunu dinleyicilere yaşattı.
Berrak sesi ve Türk Müziği icrasında özgün üslubu ile öne çıkan Şevval Sam'ın Türk Musikisi'nin usta bestecilerinin seçkin eserlerinden oluşan repertuarına; Galatasaray Lisesi, İstanbul Radyo Evi, Sultanahmet Camii, Şan Tiyatrosu gibi bilinen sekiz farklı mekânın önceden kaydedilmiş görüntüleri eşlik etti. Bu mekânlarla ilişkisi olan bestekârlara dair hatıra ve nükteler ise İncilâ Bertuğ'un renkli anlatımıyla sahnede hayat buldu.
'Kültürel dedemiz'i ziyaret sözü
Şekip Ayhan Özışık, Cevdet Çağla, Sadettin Kaynak, Sadi Işılay, Münir Nurettin Selçuk, Hacı Arif Bey, Muhlis Sabahattin ve Dede Efendi'nin ölümsüz ezgileri, dönemlerinin panoramasını yansıtan öykülerle birleşti. İzleyici, Sadettin Kaynak'ın Sultanahmet Camii'nin müezzinliğini yaptığını öğrenip onun sesinden ezanı Türkçe duydu; meşhur "Hatırla Ey Peri" şarkısının ise güzel Margarit'e ithafen yazılıp sözlerinin de uzun yıllar "Hatırla Margarit" olarak söylendiğini de yine bu müzikal yolculukta öğrendi. Şevval Sam okuduğu gazelle de izleyicilerin beğenisini kazandı.
İzleyicilerle diyalog kurup onları da programa dahil eden İncila Bertuğ, konser sonunda dinleyicilerden "kültürel dedemiz" olarak nitelediği İsmail Dede Efendi'nin Ahırkapı'daki evini ziyaret etme sözü alırken salon hep bir ağızdan bestecinin "Gülnihal" eserine eşlik etti. Konser, istek üzerine tekrar sahneye gelen Şevval Sam'ın "Hatırla Ey Peri"yi yine dinleyicilerle birlikte seslendirmesiyle sona erdi.