Savaş, Başkasını Düşünme Hakkını Elimizden Alır"
Yazar Zeki Bulduk, Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen 36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamındaki "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu oldu.
Yazar Zeki Bulduk, Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen 36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamındaki "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu oldu.
Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki söyleşide konuşan Bulduk, 40 yaşındayken Tahran Üniversitesi'nde Yunus Emre konusunda eğitim verdiğini dile getirdi.
Bulduk, Afganistan'da yaşamaya başladıktan sonra Türkiye'yi ve Türk insanını daha çok özlediğini söyleyerek, "Afganistan'dayken hakikaten milletimi sevmeye başladım. Milletim hakkında rahat rahat konuşmaya başladım. Orada, Almanya'ya gidip ezilmiş Türklerin ya da gurbete gidip de toprağına dönmek isteyen insanların acısını hissettim." dedi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) bünyesinde Afganistan'da görev yaptığını aktaran Bulduk, şu bilgileri verdi:
"Türkiye olarak Afganistan'da 4 tane büyük hastane işletiyoruz. 12 yıldır yapıyoruz bunu. Bir tane ebe okulu işletiyoruz. Ebe okulunun 32 tane öğrencisi var. Bunların yeme, içme, yatma, kalkma her şeyini biz karşılıyoruz. Bu öğrenciler, evli ve özellikle çocuklu olanlardan seçiliyor. Yaşadığı yerde hizmet vermesi için o bölgelerden mahalle mahalle ya da ilçe ilçe ikişer tane öğrenci alınıyor. Çıktıkları anda hemen işleri olsun diye."
"Üzerime yığınlar alarak geldim"
Zeki Bulduk konuşmasında FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de işaret ederek, "15 Temmuz birçoğumuz için büyük bir savaş, bir çoğumuz için büyük bir darbe. Bir çoğumuz için de alışılagelmiş darbelerin bir eklentisi gibi. Fakat ben savaşın olduğu topraklardan geliyorum. Savaş düzenli bomba atmak değildir. Savaş düzenli olarak şu köşeden, öbür köşedekilere kalaşnikofla mermi sallamak da değildir. Savaş bombanın ne zaman patlayacağını bilmemenizdir." değerlendirmesinde bulundu.
Savaşın toplum üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkati çeken Bulduk, şöyle konuştu:
"Savaş öncelikle namusu ve hatta imanı götürüyor. Savaş malı, canı götürüyor. Sokak ortasında rahatlıkla dilenebilme utanmazlığını veriyor size mesela. Savaş bizden insanlığımızı, başkasını düşünme hakkımızı alır. Başkasının hayatına saygı duyma isteğini bile söküp alır. Savaş insanlara bencillik verir. Türkiye'de Afganistan'a karşı hep sıcak bir yaklaşım vardır. Bunları kötülemek için söylemiyorum ya da insanların içinden (bu duyguyu) sökmek gibi bir niyetim asla yok. Ben de bu niyetlerle gittim. Fakat gidip eksilip, üzerime yığınlar alarak geldim."
Yazar Bulduk, Afganistan'ın çeşitli şehirlerinde kadınlara özel kurslar düzenlediklerinin altını çizerek, "Orada birçok kadının özgürlüğü bu kurstu. Yoksa hep evdeler. Biz onlara altı aylık bir özgürlük verdik. Gittiler dikiş, nakış, halıcılık, Türkçe, Kuran-ı Kerim okuma ve hatta kuaförlük öğrendiler. Bu kursları verdiğimizde çok mutlu oldular. Çünkü hayata dokunabiliyorlar." ifadelerini kullandı.
Bulduk, söyleşinin ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.